Reklam
    Reklam
    Uzay

    Rusya, Almanya’nın uzaydaki teleskobuna el koydu!

    Rusya, Almanya'nın uzay teleskobunu ele geçirebileceğini söyledi. Rusya, Ukrayna savaşıyla durdurulan teleskobu yeniden başlatacak.

    Rusya, Ukrayna’ya açtığı savaş sonrasında uzaydaki ortaklarını da kaybetmeye başladı. Daha önce NASA, ESA ve SpaceX ile gerilimler yaşayan Rusya Uzay Ajansı (Roscosmos) Almanya’ya ait olan bir teleskoba el koyabileceklerini söyledi.

    Almanya’nın eROSITA teleskobu Rusya’ya kalacak

    2019 yılında Roscosmos’un uzay aracına bağlanarak fırlatılan eROSITA uzay teleskobu, Almanya’nın elinden alınıyor olabilir. Ukrayna işgali sonrasında Rusya ile uzaydaki çalışmalarını askıya alan Almanya, eROSITA’yı bekleteceğini söyledi. Roscosmos ise uzay aracını ele geçirip operasyona tek başına devam edebileceğini iddia etti.

    Reklam
    Reklam

    Almanya’daki Max Planck Enstitüsü tarafından geliştirilen eROSITA teleskobu, 2019 yılında Rusya’nın da gözlem amaçlı teleskobu olan ART-XC X-ray ile birlikte fırlatılmıştı. Ancak Ukrayna savaşı sonrasında uyku moduna alınmıştı.

    Roscosmos’dan gelen son tehdit, Almanya’nın izni olmadan eROSITA’yı tekrar açabileceğini söyledi. Hatta Rusya, bu teleskobu ART-XC X-ray ile birleştirip ele geçirebileceğini de iddia etti. Konuyla ilgili açıklama Roscosmos yöneticisi Dmitry Rogozin’den geldi.

    Rogozin katıldığı bir televizyon programında, Almanya’nın “sadece düşman oldukları için” bu araştırmayı durdurma hakkına sahip olmadığını aktardı. Roscosmos Şefi eROSITA ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

    Reklam
    Reklam

    “Spektr-RG sistemindeki Alman teleskopunun geri yüklemek için çalışmaya başlama talimatı verdim, böylece Rus teleskopuyla birlikte çalışacak. Almanya’nın Spektr-RG’deki iki teleskoptan birini kapatma talebine rağmen, Rus uzmanlar çalışmalarını sürdürüyor.”

    Rusya ve Almanya’nın ortak uzay araştırma projesi olan Spektr-RG, Dünya’dan yaklaşık 1.5 milyon kilometre uzaklıkta dolaşıyor. Normal şartlarda 7,5 yıl boyunca devam etmesi planlanan Spektr-RG araştırmasının geleceği Rusya’ya kalmış gibi görünüyor.

    Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin!

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    8 Yorum

    1. Alperen

      Teknoloji konusunda maliyet hesapları kötü sürprizler oluşturuyor. Bu anlamda bizim de almamız gereken dersler var.

      1. Rektus

        Teknolojide üretme riske girme bağımlı kal desene. Abd bu teknolojiye ulaşmak için kaç roket telef etti. Maliyet hesaplarına takılı kalmak geleceği kaybettirir. Sağcı solcu olsun farketmez bu ülkenin gençlerine genç beyinlerine destek olun.

    2. Export 216.

      Almanya yı birda yaysın rusya almanyanın götükaşınıyo.artarsa bizde destek veririz

      1. Buse

        Aynen öyle almanyada 1 tane sevgili yapmıyorlar 2 değil 3 gerçekten çok fena kaşınıyorlar Biz onlara iyiç üzülmeyin zengin ülkesi garibanların yüzü iyiç gülmedi

    3. Anonim

      Almanya beterine yaşamaya devamı olur sürekli sevgili yaparlar arkadaş dostu iyiç kalmaz işçi almak için Türkiyeden çağırıyorlar bu ne arkadaş evlenmek için almanyadamı yaşayacas bu ne nasıl biçim adaleti bu

    4. Furkan Öztep

      Helal olsun Putin başkanım gerçek gücünüzü gösterin urksun Ukrayna

    5. Kenan can

      Bi Rusya nın hakkında gelemediniz ha zaten hayat pahalı ve geçim sıkıntısı vardı şimdi Bi de rusya nın yaptıkları bahanesiyle zam üstüne zam zam zam zam zam Bi litre benzin 28 TL olmuş el insaf her sey de dışa bağımlılık nedir… Tarım ülkesiyiz tarım ürünlerinde bile rusya da rusya yeter yahu bütün dünya ülkelerinde olan fakire garibana oluyor yeter artık yeter şura da 15 20 yıl ya yaşarım ya yaşamam. Biraz olsun 5 10 yıl rahat huzurlu yaşayalım.

    Diğer yorumları gör (7) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    Mobil Versiyondan Çıkış Yap