Rusya kendi internetini test etti! Şimdi ne olacak?

19

Rusya kendi internet altyapısını başarıyla test ettiğini dün duyurmuştu. Ülkeye dışarıdan gelecek bir siber saldırıya karşı küresel internet ağı ile bağlantı kesildi ve ülke içerisindeki ağa başarıyla geçiş yapıldı. Testin detayları açıklanmazken, İletişim Bakanlığı’na göre kullanıcılar herhangi bir mağduriyet yaşamadı.

Türk Telekom CEO’sundan fiber internet açıklaması

Rusya kendi internet ağını başarıyla test etti

Pazartesi gerçekleştirilen tatbikat kapsamında devlet kurumları, güvenlik hizmetleri, iletişim operatörleri, mesajlaşma ve e-posta sağlayıcıları gibi hayati servislerin ülke içerisindeki internet ağını kullanıp kullanmadığı test edildi.

Rusya kendi internet ağını test etti! Şimdi ne olacak? - ShiftDelete.Net

Her şey başarıyla sonuçlandı ve herhangi bir nedenden dolayı dış dünya ile internet bağlantısının kesilmesi halinde Rusya içerisinde internet hizmetinin devam edebileceği görüldü. İletişim Bakanı yardımcısı Aleksey Sokolov testler kapsamında elde edilen sonuçların yıl sonunda Putin ile paylaşılacağını belirtti.

Kullanıcıları endişelendiren nokta ileride Çin ve İran’daki gibi kısıtlamaların olup olmayacağı. Rusya kendi Wikipedia’sı için çalışmalara çoktan başlarken, hali hazırda Yandex ve Mail.Ru gibi oldukça önemli servisler geliştirmeyi başardı.

İran’da Gmail, Hotmail, Yahoo, Facebook ve bir çok web sitesine erişim sağlanamıyor. Benzer şekilde Çin’de binlerce siteye erişim engellenirken, Google servisleri tamamen engellenmiş durumda. Bu nedenle Çin içerisinde başta Weibo olmak üzere ülkeye has sosyal medya ve video platformları kullanılıyor.

Yerel internet ağı nasıl çalışır?

Ülkeler denizaşırı kablolar ile internet ağına bağlanır. Her ülkeye dışarıdan gelen fiber optik bağlantılar bulunur ve bunlar ülke giriş / çıkışları olarak tanımlanır. Rusya’da herhangi bir tehlike durumunda dışarıdan gelen bu bağlantıları kısıtlayarak vatandaşlarını ülke içerisinde internet ağı ile baş başa bırakacak.

Bu sayede hükümet vatandaşların hangi servislere erişebileceği konusunda daha fazla kontrol sağlıyor. Ülke içerisindeki bu devasa intranet için internet servis sağlayıcıları ile ortak bir çalışmaya imza atılsa da, ISS’lerin devletin bu konuda çıkardığı yasalara karşı gelmesi pek mümkün olmuyor.

Tabi, yukarıda belirttiğimiz şekilde Rusya’nın bir gün Çin ile benzer bir strateji izleyerek “Ben Google’a veya X bir servise erişimi kesiyorum” demesi mümkün.

19 YORUMLAR

  1. Diktatörlük resmen. Rusyanin kendi interneti ne olacak ki ne izleyecek neyi takip edecekler mesela sadece sabahtan aksama kadar putini iLerler anca.

  2. Siber güvenlik ülkeler için kritik bir durumda ve gün geçtikçe etkisi daha çok artıyor. Ülkemizde bu konuda gereken adımları kısa zamanda atmalıdır.

  3. Bu olay Türkiye de olursa youtube google yabancı basın haber kanalları netflix ne varsa hepsi kapatılır kuzey kore gibi internete sadece belli kişiler girer biz de bakarız.Kendi internetimiz yokken bile vikipedia ve belli başlı siteler hala kapalı bir de kendi internetimiz olursa gerisini siz düşünün

    • sen nerde yaşıyorsun. veya Türk’müsün.Veya şu şekilde söyleyim daha neyin ne olduğunu neden yapıldığını neden yapılmadığını araştırmadan incelemeden sosyal mecrada gördüğün bi haberin altına sırf normalde ağzını kımıldatınca ses çıkartınca konuşuyosun zannediliyorya burdada klwyenin üzerine elini koyunca çıkan harflare yorum mu yaptım zannediyorsun.
      Teröre destek veren içerikler nedeniyle erişim engeli uygulandı. Ayrıca sitede bulunan Türkiye’yi DAEŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması aksine Wikipedia tarafından koruma altına alınması nedeniyle erişim engeli geldi.
      Bu haberi birçok kişi bilirken veya şu şekilde söyleyim çıkan haberin ilkönce doğruluğuna bakıpsonra yorumlayan birçok kişi varken senin gibi bulduğu hger platformda syaset yapmaya kalkan idiotlar yüzünden çekilmez bir mecra oldu bi internet zaten ::)) kapanırsada buna gerçekdende senin gibiler çok üzülür çünkü siz araştırma yapmak peşinde değilsiniz siz olmayan ideolajilerinizi yaymaay çalışıyorsunuz,bir çeşit kanser hücresi gibisiniz temizlenmiyorsunuz arkadaş.temizlenemiyorsunuz,bırakın siyaseti siyasetçiler yapsın ,bizde bize düşeni yapalım, iyi insan olmaya çalışalım,çalmayalım,kalp kırmayalım, üzmeyelim ,ne dersin zor birşey değil bunlar,

  4. Rusya en iyisini yapıyor. Diktatörlük diyen bilgisizler, ABD nin yaptığı nedir? Bütün dünyayı dinleyip, izliyorlar. Sosyal medaya üzerinden darbeler yapılıyor; insanlar yönlendiriliyor. ABD ve diğer kapitalistler, bu işin kaymağını yediler şimdiye kadar ama artık dengeler değişiyor.

  5. Adamlar kendi altyapısını yapıp dış güçlere karşı intranet kuruyor, biz hazır kurulu altyapı olan Türk Telekom’u yabancılara satıyoruz. Zihniyet farkı! Milli çıkarlar olduğu zaman parayı tercih etmeyeceksin!

  6. interneti internet yapan özgür olmasıdır… devletlerin elinde kontrol edilen bir mecra olursa eğer o devletin vatandaşlarını denetim altında tutmasını sağlayacak bir yapıya dönüşür… anlamı kalmaz… hatta Ruslar şimdiki günlerini ararlar… umarım bizde de böyle saçma bir şey yapmazlar…

    • Hemen özgürlük senin özgürlüğün amerikanın elinde çinden ithalat yapıcaksın çine para gönderirken bile amerika bankaasından geçiyor

      • Yanlış. Amerika istediği gibi at koşturur ozaman her istediğini gerçekleştirmek için gider Çin’e dayatır. Sonra gelir Rusyaya dayatır daha sonra gelir bize dayatır. Nerde özgürleşme hani noldu. Özgürdük noldu. Bence Rusya’nın yaptığını dünyadaki her ülke yapmalı ki Google,Apple gibi firmalar ülkeleri tehdit edemesin bu çok büyük bir adım ilerde anlarsın beyninle düşünürsen. Anlayamazsan biraz daha kitap okuman gerekir.

  7. Sınır güvenliğini sağlayan nöbet tutan askerlerimiz ve ihaların yaptığı işi yapan intranet sistemi internet üzerinden veri girislerini kontrol etmek için gerekli. Bu sistem Türkiye’de bildiğim kadarıyla askeriyede merkezı bilgi islemlerde uygulanıyor. Cam kablo diye bilinen fiber optik kablolar döşenerek ana İnternetin dışarıdan gelen veri akışını kontrollü şekilde dağıtmaya siber saldırılara karşı korunaklı hale gelmesine yardımcı olan faydalı bir sistemdir. Ülke güvenligini icin tüm ülkenin kamu kurumları ve finansal sisteminde veri güvenliğinin saglanması bi o kadar onemli. Bunun diktatörlükle ilgi yok diye düşünüyorum. Blockchain sistemi ile verilerinin bu ortamlarda saklanacağı ve ilerisini gören düşünen her liderin ülkesi adına attığı bu adımı atması gerekiyor.

  8. Kan damarlarımıza kadar içimize işlemiş hazıra konmak. Usa milletin bütün bilgilerini ellerinde tutuyor. ACİLEN MİLLİLEŞME ADIMLARI ATILMALI. ZİHNİYETİ FUHUŞ ALKOL SEX FAİZ OLAN MİLLETLERDEN BİZE HAYIR GELMEZ. ÖZÜMÜZE DÖNMELİYİZ ACİLEN

  9. Basbayağı diktatörce bir uygulama. Bunun bir adım ötesi Dünya ile bağlantıyı kesmek, haberde de bahsedildiği gibi Çin gibi yasakçı baskıcı bir ülke oluşturmak. Rusya’nın şimdi de özgür olduğu söylenemez ama bu tip uygulamalarla baskı daha da artacak. Gelelim güvenlik meselesine. Siber saldırıları önlemek sadece bu yolla yapılacak diye bir kaide yok. Örneğin ABD kendine yapılan siber saldırıları bu yolla mı önlüyor? Hayır. Ayrıca hükûmetin eline yasaklama yetkisinı sınırsızca verdiğiniz zaman bunun sonu gelmez. İşsizlik arttı yazan siteyi kapatır, sel olmasının nedeni altyapı yetersizliği yazan siteyi kapatır. Kısaca işine gelmeyen her siteyi kapatır. Bunlar algı operasyonu yapıyor der, geçer. Siz yetki verdiğiniz için itiraz edecek yer de bulamazsınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version