Rusya, şimdi de Uluslararası bankacılık sisteminde transfer standartlarını belirleyen SWIFT sisteminden çıkarılma tehdidi ile karşı karşıya. ABD Başkanı Joe Biden, şu anda bu yaptırımın masada olduğunu açıkladı.
Ancak şu an Rusya için SWIFT yaptırımı son seçenek. Buna göre bazı AB ülkeleri şu an için bu yaptırımı oldukça sert buluyor. Peki ama SWIFT nedir ve Rusya bu finansal yaptırım sonrası nasıl bir reaksiyon gösterebilir?
Rusya, ilk darbeyi internet üzerinden yedi! İşte son gelişmeler
Rusya, Ukrayna'ya birlik çıkararak askeri operasyonlarını başlattı. Fakat hacker saldırıları sebebiyle devlet siteleri kapandı.Rusya-Ukrayna savaşı için SWIFT yaptırımı Almanya’dan döndü
ABD Başkanı Biden‘ın dile getirdiği SWIFT yaptırımı, 200 ülkenin bankacılık sistemlerini birbirine bağlayan uluslararası bir standart. Rusya’nın bu sistemin dışında tutulması ise ülkenin dünya ile finansal bağlarını koparmaya neden olacak. Özellikle Rusya’nın servetini elinde bulunduran zengin ve seçkin kesimi servetlerini ülke dışında tutuyor. Bu etken de Rusya zenginlerini endişelendiren risklerden biri.
Peki ama SWIFT tam olarak nedir ve Rusya neden bu yaptırıma oldukça sert tepki gösteriyor. SWIFT, Belçika merkezli Uluslararası Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Topluluğu (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) tarafından 1973 yılında devreye girdi. Bu finansal transfer sistemi döviz cinsinden gerçekleşen uluslararası transfer işlemlerini hızlandıran bir protokol.
Rusya’nın bu sistemden dışlanması ise ülkenin uluslararası finansal sistemlere erişimini tam anlamıyla kesintiye uğratacak. Ancak ABD ve İngiltere bu yaptırıma sıcak bakarken Almanya’nın başını çektiği AB ülkeleri ancak nükleer saldırı gibi bir tehlikede Rusya için SWIFT yaptırımı yapmayı doğru buluyor.
Aslında Rusya için SWIFT yaptırımı ilk defa gündeme gelmiyor. Daha önce Kırım’ın ilhakı için yapılan müdahalede de bu yaptırım gündeme geldi. Ancak Rusya o dönemde, SWIFT sisteminde dışlanmayı savaş nedeni olarak gördüğünü açıkladı. Almanya ise bu yaptırıma karşı duran ülkelerin başını çekiyor. Bunun temel nedeni ise Almanya’nın özellikle enerji ithalatı konusunda Rusya’ya bağımlı olması gösteriliyor.
Rusya– Ukrayna savaşı ise tüm hiddetiyle devam ediyor. Ukrayna ordusu Türkiye’den aldığı Bayraktar SİHA’larıyla Rus mekanize birliklerine büyük kayıplar veriyor. Ancak karada Rusya ile mücadele edebilen Ukrayna ordusu hava savaşında ise oldukça etkisiz kalıyor. Ukrayna ise batı ittifakından bu anlamda yardım çağrısında bulundu. Son gelen haberlere göre Rus ordusu Ukrayna başkenti Kiev‘e doğru ilerliyor. Rusya’ya ise en büyük desteği Çin veriyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Zelensky hatırladığım kadarıyla bir komedi sanatçısı. 📺 Dizisi falan yaparken artan popülaritesiyle batı onu “kullanışlı eleman” olarak taa devlet başkanlığına getirdi. Putin ise bir istihbarat ajanı. Kim kiminle dans edebilir? Batı da konuşuyor ediyor ama Putin yürüyüp gitti. Enerji bağımlılığından dolayı başka Almanya, bu arada biz, Avrupa gıkını çıkaramıyor. Olan sivil halka oluyor. Yazık. Montrö’nün anlamını kavrayamayanlara canlı tarih böyle ağır tokat attı bu arada.