Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 1 yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu süreçte savaş alanında mücadele sürerken teknoloji anlamında da büyük bir yarış söz konusu. Her iki ülkenin bilgisayar korsanları da savaşa karışmış durumda. Rus bilgisayar korsanları son saldırısında ise Windows güncellemelerini kullanarak Ukrayna hükümeti çalışanlarını hedef aldı.
Rusya-Ukraya savaşı siber cephede de devam ediyor
Son gelen raporlarda Ukraynalı hükümet çalışanlarını hedef alan Rus korsanların, bilgi-işlem uzmanı gibi davranarak, bu kişilere e-posta gönderdikleri tespit edildi. Devletin bilgi-işlem merkezinden gelmiş gibi gösterilen bu e-postalarda Ukraynalı hükümet çalışanlarından derhal Windows’larını güncellemeleri isteniyor.
Herhangi bir kişinin gönderilen bağlantıya tıklaması durumunda ise cihazı güncellemek yerine kötü amaçlı yazılım indiren bir PowerShell komutu devreye giriyor. Bu kötü amaçlı yazılım, hassas verileri toplayarak belirli kişilere gönderebiliyor.
Ukrayna Bilgisayar Acil Müdahale Ekibinden (CERT-UA) siber güvenlik araştırmacıları ise bu konuda kısa sürede önlem almış durumda. Bilgi-işlem departmanında çalışan kritik cihazlarda PowerShell komutlarının önüne geçmek için koruyucu yazılımlar yükleyecek. Böylece benzer saldırılardan kişilerin olumsuz etkilenmemi amaçlanıyor.
Google Tehdit Analizi Grubu’nun (TAG), yılın ilk çeyreği için yaptığı araştırmada Ukrayna’daki insanları hedefleyen tüm kimlik avı e-postalarının neredeyse üçte ikisinin Rus bilgisayar korsanlarından geldiği ortaya konuldu. Bu rakamlar da Rusya ve Ukrayna arasındaki siber savaşın hangi seviyede olduğunu ortaya koyuyor.
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş daha bir süre daha iki cephede de devam edecek gibi görünüyor. Her iki tarafın da siber saldırılarına devam edeceğini söyleyebiliriz. Peki siz Rusya ve Ukraya arasındaki siber savaş konusunda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.