Rusya ve Huawei, Aurora OS için el sıkıştı

2

Amerika Birleşik Devletleri, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Huawei’yi Varlık Listesi’ne ekledi. ABD’nin bu kararının ardından Huawei de farklı çözümler arayarak etkiyi azaltmaya çalıştı. Bu çalışmalardan en dikkat çekeni kuşkusuz HarmonyOS işletim sistemi oldu. Yakın zaman önce tanıtılan işletim sisteminin ardından Rusya ve Huawei arasında bir başka anlaşma daha ortaya çıktı. Rusya’nın milli işletim sistemi Aurora, 360 binden fazla Huawei markalı tablete güç verecek.

Huawei, Rus işletim sistemi

Rusya ve Huawei pilot projeyi başlatıyor

Rusya’da önümüzdeki yıl bir nüfus sayımı yapılacak. Bu sayımda Aurora işletim sistemi yüklü Huawei markalı tabletlerin kullanılması için Rusya ve Huawei el sıkıştı. Aurora, Rusya’nın tek işletim sistemi ancak şu anda aktif olarak kullanılmıyor. 2020 nüfus sayımında ise bu işletim sisteminin canlandırılması hedefleniyor. Bu sayede Aurora da daha geniş bir kullanım alanı sunacak. Reuters’da yer alan bilgiye göre bu projeye pilot bir proje. Rus işletim sistemini Huawei cihazlarda kullanmanın ilk adımı olarak değerlendirilen proje, ilerleyen zamanda ikilinin ABD’ye karşı elini kuvvetlendirebilir.

Huawei sözcüsü Reuters’a yaptığı açıklamada Rusya Haberleşme Bakanlığı ile olası bir düzenleme görüşmesi yaptıklarını doğruladı. Açıklamaya göre Rusya ile Huawei, Ağustos 2020’ye kadar 360 bin Huawei tabletinde Aurora OS işletim sistemini kullanmak için görüşmeleri sürdürüyor. Sözcünün söylediğine göre Huawei de proje ile ilgili.

ABD’nin Huawei’yi kara listeye eklemesinin ardından ABD’li şirketlere Huawei ile işbirliği yapabilmesi için lisans alma zorunluluğu getirildi. Aralarında Google ve Qualcomm’un da olduğu çok sayıda teknoloji şirketiye sorun yaşayan Huawei, yakın zamanda Rusya’daki Ar-Ge merkezinde yeni işe alımlar gerçekleştireceğini de açıklamıştı.

Huawei, 1.500 kişiyi işe alacak

2 YORUMLAR

  1. gizliliğe önem verirlerse ve açık kaynak olursa güzel bir gelişme. hiçbir şey vazgeçilmez değildir. Amerika piyasada tekel oldukça her türlü dayatmaya yapıyor. mesela Google Chrome ilk çıktığında çok güzel pazarlandı. 10 yılda tüm dünyada %90 lara varan kullanım oranına ulaştı. sonra 2019 yılının başında api sistemini değiştirerek reklam Engelleyici eklentileri çöpe atmak üzere. bilinçli kullanıcılar firefox’a geçmeye başladı bile. ABD vatandaşları bile bu tür dayatmalardan rahatsız. Google diktatörlüğüne karşı yeni yeni topluluklar ön plana çıkıyor. reddit’de privacytoolsio ve degoogle toplulukların bir inceleyin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version