X ışını teleskobu adına yaptığı çalışmaları bir gün gecikme ile de olsa başarıyla tamamlayan Rusya Federasyonu, uzay atmosferini analiz etmek için Spektr-RG isimli ve yüksek enerjili astrofizik gözlemevinden X-ray spektrumunu, Proton-M roketi ile birlikte, fırlattı.
X ışını teleskobu uzayın gözlemlenmesini sağlayacak
Milyonlarca kara deliği bulma amacı ile bu yola çıktığını söyleyen Rus yetkililer, Almanya’nın da yardımıyla, Lagrange Point 2 adlı bölgenin nihai varış noktasına ulaşmak istiyor. Dünya’dan bir milyon mil uzaklıkta (1.609.344 kilometre) stabil koşullarla çalışması beklenen araç, ilk aşama olarak, 100 gün boyunca devrede olacak.
İnsanlığın evren hakkındaki fikirlerini artıracak olan bu hamle, yaklaşık 100.000 galaksi kümesini tespit edebilecek. Ayrıca yüz binlerce yıldızı ve yine devasa büyüklükteki yaklaşık 3 milyon kara deliği inceleyebilen Rus X ışını teleskobu, uzayın daha ayrıntılı bir haritasını ortaya çıkaracak.
Bu, Rus astronomisi için bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor. Teleskopun nihai tasarımı, orijinal konseptten çok farklı. Buna ek olarak, kendisine güvenen kişi sayısı da oldukça fazla.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}