Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulaması 29 Mart Pazar günü saat 03.00’ten itibaren saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başladı.
Türkiye 26 Ekim 2014’te saatleri bir saat geri alarak kış saati uygulamasına geçmişti. Geçen yıl ise, yaz saati uygulamasının tarihi yerel seçimlere denk geldiği için ileri saate 1 gün gecikmeli geçilmişti.
Saatler otomatik olarak ileri alınıyor mu?
Android ve iOS başta olmak üzere pek çok internet bağlantısı olan akıllı cihaz saatlerini ileriye alıyor. Fakat internet bağlantısı olmayan uydu alıcıları, mekanik saatler ve araçlardaki saatler başta olmak üzere, internet bağlantısı olmayan akıllı cihazları elinizle manuel olarak saati ileri almanız gerekiyor.
Memurların mesai saati de değişiyor
29 Mart 2015’te yaz saati uygulamasının başlaması ile birlikte 30 Mart Pazartesi sabahı memurların mesai saatleri de değişecek.
İstanbul Valiliği 26 Ekim tarihinde kış saati uygulaması ile birlikte mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. 30 Mart 2015 tarihinden itibaren yeniden eski saatlere dönülecek ve memurların mesai saati 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 arasında başlayacak.
Saatler neden ileri alınıyor? Avantajları neler?
Türkiye’de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlayıp, sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor.
16 Şubat 2014 tarih ve 28915 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında uygulamanın amacı, ‘gün ışığından daha fazla yararlanmak’ olarak belirtiliyor.
Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB’deki saat düzenlemesine paralel şekilde yapılıyor.
Yaz saati uygulaması ilk olarak nerede uygulandı ve kim buldu?
21. yüzyılda devam ettiğimiz yaz ve kış saati uygulamaları 18. yüzyıla dayanıyor. Bu fikri ortaya atan ilk kişi, 1784 yılında Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin oldu.
20. yüzyılın başında, İngiliz avukat William Willet, bir yaz sabahı, atıyla bir kasabadan diğerine gittiğinde, kasaba ışıklarının yandığını, ama dükkânların panjurlarının kapalı olduğunu görünce, bu elektrik kaybını bir gazetede dile getirdi. Bu haberden sonra, İngiliz Parlamentosu her yıl nisan ayının pazar günleri saatleri 20 dakika ileri, eylül ayının pazar günleri de geri almayı kararlaştırdı. Bu karar, 1910 yılında “ışık tasarrufu bölgeleri” adıyla yasalaştı. 1916 yılında 20’şer dakikalık süreler yeniden düzenlendi ve nisan-eylül aylarında, saatlerin 60 dakika ileri ve geri alınması uygulamasına geçildi.
Avrupa’da yaz saatine geçen ilk ülke ise Almanya oldu. Fransa, bu uygulamayı, cephedeki askerlerin daha iyi uyuyup, güçlerine kavuşmaları için 1916’da kabul etti. Bugün birçok ülkede yaz ve kış saati uygulanıyor. İngiltere’de Petts Wood kasabasında, avukat William Willet’in bir heykeli bulunuyor. Altında da şu cümle yazıyor: “Yaz saatinin yorulmaz savaşçısı”
Dünya 1 saat karardı
Dünyada 172 ülkenin katıldığı dünya saati kutlaması neticesinde Türkiye’de pek çok büyükşehir, 1 saat süreyle önemli anıtlardaki ve yapıtlardaki ışıkları kararttı.
Dünyada da aynı şekilde yapılan bu kutlamalarla beraber hem tasarruf sağlanıyor hem de gereksiz enerji kullanımını engelleme konusunda bir duyarlılık oluşturuyor.
:: Yaz saati uygulaması hakkında düşünceleriniz neler?
Hayýr almadým
Aranan beyin bulundu :d
Pc ler , telefonlar kendisi otomatik alýyor zaten.
Bilgisayar otomatik saati ileri aldı aldı da o saatte FM 2015 oynarken bir anda oyun kapandı ve pcdeki veriler yok oldu:S Yani PC deki tüm sabit disk bölümleri boşaldı birden… :SŞimdi bu iyi mi kötü mü ? 🙂
alýndý alýnmasýna da 1 saat vaktim gitmiþ gibi hissettirdi bana.
Gece saat 3 olunca birden 4 oldu moralim bozuldu gittim yattým
Aynýsýný bende yaþadým, arkadaþlarla rcdeyiz konuþuyoruz falan hadi lole girelim dedik baya oyun attýk saat oldu 2,30 dedim oo ben kaçýyým sonra uyku düzenim bozuluyo dediler gel son oyun 3 te yatarsýn tamam dedim girdik 44 dakika sürdü oyun bi baktým saat 4’dü geçmiþ.
Bilgisayarý kapadým falan filan derken saat oldu 5.30 neyse ki saatimi kurdum 12’de kalktým bugun erken yatarým 1 2 gibi
Ileri alsak nolcak, gericiyiZ biz:)
Havanýn geç kararmasý daha güzel oldu böyle
zafer çağlayan aldımı acaba unutmasa keşke
Bu saatlerin ileri geri alınması meselesi laz işine benziyor adam sandalyeyi çekip masaya yaklaştırmak yerine masayı çekip kendine yaklaştırıyor. Ya kardeşim erken kalkacaksan kalk tutanmı var nedir bir ileri bir geri. Devlet de işi gücü olmayan yada bir önemi ağırlığı olmayan bürokratın bir çıkıp ya falan ülke yapıyor bizde yapalım demiştir büyük ihtimal devlet planlama teşkilatındaki bir zevat o gün bu gündür devam ediyor. İngiltere de anlarım adamların doğru dürüst güneşi yok güneşe hasret Adam'lar. Sen niye elin angolosoksonuna uyuyorsun eyyy üçgenci öklitci pisagorcu yapı.