Bir bilgisayarın en önemli bileşenleri arasında sabit diskleri saymazsak olmaz. Tüm verileri depoladığınız sabit diskler, verimli, uzun vadeli ve hızlı bir sistem kurmak isteyenler için büyük önem taşıyor.
Bilgisayar bileşenleri ile çok içli dışlı olmayan kişiler sabit disk alırken tek önemli kıstasın kapasite olduğunu düşünebilirler.
Western Digital Caviar Blue 500 GB’ın fiyatı ve satın alma seçenekleri için buraya tıklayın
Diğer Özellikler
Kullanıcıların kapasite dışında dikkat etmesi gereken başka özellikler de bulunuyor. Sabit diskin boyutundan bağlantı tipine ya da ön belleğine kadar birçok konuda bilgi sahibi olursanız, sabit diskinizden daha fazla verim alabilirsiniz.
{pagebreak::Kapasite}
Kapasite
Sabit disk alırken elbette en çok dikkat etmeniz gereken konu kapasite. Günümüzde artık 3 TB‘a kadar kapasite sunan sabit diskler mevcut.
Yüksek kapasite her zaman için sabit diskinizi uzun süre sıkıntı yaşamadan kullanmanızı sağlar. Öte yandan, kapasite arttıkça fiyatların da aynı şekilde arttığını da göz ardı etmemek gerek.
Bu yüzden, ne kadar bir kapasiteye ihtiyacınız olduğunu iyi belirlemelisiniz. Hiçbir zaman tamamen dolduramayacaksanız 2 TB’lık bir sabit disk almanın bir alemi yok.
Western Digital Velociraptor 600 GB’ın fiyatı ve satın alma seçenekleri için buraya tıklayın
Kime, Ne Kadar Kapasite?
Eğer internetten sürekli film, dizi ya da oyun indirmek ve kurmak istiyorsanız, kısa zaman içinde kapasite sıkıntısı yaşamamak için en az 1 TB‘lık bir sabit diski tercih etmelisiniz.
Bilgisayarınızla sadece internete girip, günlük işlerinizi halletmek istiyorsanız yüksek kapasite sizin için gereksiz olabilir. Eğer bu tip bir kullanıcıysanız 320 GB bile işinizi görebilir.
Hem günlük işlerimi yapayım, hem de arada internetten bir şeyler indirip, arada sırada da oyun oynanayım diyen bir kullanıcıysanız 320 GB ve aşağısı asla size yetmez. Bu sınıftaki kullanıcılar en az 500 GB‘lık modelleri tercih etmeli.
{pagebreak::Bağlantı}
Bağlantı
Günümüzde sabit diskler için iki farklı bağlantı tipi bulunuyor. PATA ya da IDE adını alan bağlantıyı kullanan modeller artık neredeyse yok denecek kadar az. Eski model sabit disklerde görebileceğiniz bu bağlantı hız konusunda da çok şey vaat etmiyor.
Seagate Barracuda 1 TB’ın fiyatı ve satın alma seçenekleri için buraya tıklayın
Anakartınıza Bakın
Piyasada bulunan sabit disklerin çoğu SATA bağlantısını kullanıyor. SATA bağlantısı IDE‘ye göre daha fazla bant genişliğine sahip olduğu için daha yüksek hız sunuyor.
Tavsiyemiz elbette SATA olacak fakat siz bu tercihi yapmadan önce anakartınızı kontrol etmelisiniz. Eğer çok eski bir anakartınız varsa üzerinde SATA girişi olup olmadığını kontrol edin. Güncel anakartlarda ise SATA bağlantısı olmayan yok.
{pagebreak::Dönüş Hızı}
Dönüş Hızı
Sabit diskin performansını etkileyen niteliklerden biri de dönüş hızı. Sabit disk plakalarının dönüş hızı, okuma ve yazma hızlarını etkiliyor.
Piyasada en çok 7200 ve 5400 RPM‘lik sabit diskler bulunuyor. 5400 RPM‘lik sabit disklerin sayısının giderek azaldığını söyleyelim. Aradaki fiyat farkına bakmadan mutlaka 7200 RPM‘lik bir sabit disk almanızı tavsiye ediyoruz.
Samsung 250 GB 7200 RPM diskin fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayın
Daha Hızlısı da Var
7200 RPM‘den daha yüksek hızlarda sabit diskler de var. 10000 RPM‘lik diskler de bulunsa da bunların hem fiyatları çok daha yüksek, hem de yüksek kapasiteli modeller çok fazla bulunmuyor.
{pagebreak::Ön Bellek}
Ön Bellek
Çoğu kullanıcı önemsemese de sabit disklerde ön bellek miktarı performansı önemli ölçüde etkiliyor.
Sabit diskteki veriler okunduktan sonra öncelikle ön belleğe alınıp sonra sisteme aktarılırlar. Ön belleğin miktarı ne kadar büyük olursa, sabit diskin performansı da ona göre artar.
Seagate Momentus 750 GB’ın fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayın
Üst Seviye Modeller
Piyasadaki modellerde genelde 8 ya da 16 MB ön bellek bulunuyor. Üst seviye sabit disklerde ise 32 ve 64 MB seçenekleri de mevcut.
Bu modellerin fiyatları çok yüksek değil. Eğer bütçenizi biraz daha genişletebiliyorsanız, almışken ön belleği daha yüksek bir model almalısınız.
Bu ürünün 600 GB kapasitesi olmasına rağmen neden 500 küsür lira?
1 TB lık bu ürün 115 lira :S
32 mb önbellekli HDD ile 64 mb bellekli arasında çok ciddi performans farkı var mı? ben hdd alıcam ama yüksek kapasiteye ihtiyacım yok. max 500 gb yeter. ancak 64 mb bellekli modeller hep yüksek kapasiteli…
sadece internete girecem diyene 320 den asagısı yetmez demiş arkadas. herhalde kendi gibi goruyo milleti. biz hala 80 gb kullanıyoruz sadece internet icin ve fazla bile sayılır.
@onlt
600 lira olan 10.000rpm devre sahip, bu devirdeki hdd ler yeni oldugu için fiyat normal.
@rtsbora
ben 32mb önbellekli bir hdd kullanıyordum 64mb aldım neredeyse hiç bir fark göremedim.
@shiftledete
hdd araştırmlaranızda ses konusunu neden atladınız?
benim gibi bir çok kullanıcı hdd nin çatır çutur seslerine antipati duyuyor olabilir.
seagate ve western digitalin bir kaç güncel modelini kullandım hepsi sesli. Arkadasımdan Samsung ödünç alıp denedim gerçekten çok sessiz.
akıllı telefon Ram yapısınıda bizle paylaşabilir misiniz ?
her sabit disk her pc ye uyarmı