Google ve Safari gibi tarayıcılarda bulunan gizli mod seçeneğini birçoğumuz zaman zaman kullanıyoruz. Bu seçenek oldukça kullanışlı. Çünkü tarayıcı geçmişinizin kaydedilmesini istemiyorsanız harika bir yöntem! Mesela sevgilinize ya da eşinize bir hediye aramak için gizli modu kullanıp, ne aradığınızı ondan uzak tutabilirsiniz. Ancak aslında gizli mod o kadar da güvenilir değil. Çünkü muhtemelen fark ettiğinizden çok daha fazla bilgiyi sunuyor.
Google ve Safari gizli modu neyi gizler?
Gizli mod ile çevrim içi geçmişinizi durdurabilirsiniz. Örneğin, bu moddayken ziyaret ettiğiniz web siteleri tarama geçmişinizde görünmez. Ayrıca çerezleri de barındırmaz ve herhangi bir site verisini kaydetmez. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak, bir web sitesinde oturum açtınız ve işiniz bitti. Ekranı kapattığınızda veriler de silinmiş olacak ve tekrar girdiğinizde giriş bilgilerine isteyecek.
Bilgiler, doldurduğunuz web formlarında daha sonra kullanılmak üzere saklanmaz. İşte bu özellik, Google ve Safari gizli mod özelliğini gerçekten kullanışlı hale getiriyor. Özellikle de aramalarınızı, yaptıklarınızı aynı cihazı paylaştığınız diğer insanlardan saklamaya çalışıyorsanız. Aynı zamanda İnternet araması yaptıktan sonra aramaya yönelik reklamların karşınıza çıkmasını istemiyorsanız da bu özellik oldukça kullanışlı oluyor.
Gizli modun gizlemediği şeyler neler?
Şimdi gelelim asıl konuya: gizli mod hangi bilgileri gizlemiyor? Gizli mod, Google Chrome’un tarama alışkanlıklarınızı kendi bilgisayarınıza kaydetmesini engelliyor. Wi-Fi ağınızdaki herkes bu seçenekten bağımsız olarak, göz attığınız şeyi görüntülemek için potansiyel olarak özel casus yazılım kullanabilir.
Bu, oldukça tedirgin edici. Örneğin, siz kimsenin görmediğini düşünürken aslında işvereniniz işte nelere göz attığınızı görmek için benzer teknolojiyi kullanabilir. İşteyken ziyaret ettiğiniz her web sitesini işvereninizin tamamen kaydetmesi mümkün. İnternet servis sağlayıcınız da çevrim içi olarak ne yaptığınızı görebiliyor.
Yani bir suça karıştınız ya da bir cinayete kurban gittiniz. İnternet’te son olarak neye göz attığınızı görmek için polisler, İnternet sağlayıcınızdan bu bilgileri isteyerek erişebilir. Ayrıca kullanmakta olduğunuz web siteleri de çevrim içi olduğunuzu görüyor. Örneğin, Google nelere göz attığınızı görmekte. Bununla birlikte, bir web sitesine giriş yaparsanız sizinle ilgili bilgileri de izleyeceklerdir.
Örneğin, Facebook‘a gizli modda giriş yaptığınızda, sitede ne yaptığınıza ilişkin ayrıntılar aslında kayıt altında. Tıpkı normal bir web tarayıcısında olduğu gibi. Kısacası, Google ve Safari gizli mod seçeneği yalnızca web sitelerini tarama geçmişinizin dışında tutmak veya aynı web tarayıcısında birden fazla hesapta tek bir web sitesine giriş yapmak için yararlı. Bunun yanı sıra Safari, izlemeyi sınırlamak için bazı isteğe bağlı korumalara sahip. Safari ayarlarında karşınıza çıkacaktır.
Bu yüzden gizli modda Tor kullanıyorum.
Tamam da bu bütün tarayıcılar için geçerli. Sonuçta bir sunucuya bağlantı yapıyorsanız bunun kaydını siz kontrol edemezsiniz bu durumda tamamen gizlilik diye bir şey mümkün değil sadece kısıtlı gizlilik mümkün. Zaten iki kişinin bildiği de artık sır değildir.
özel dolaşım kapalı