Bilim Kurulu toplantısından sonra kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye’nin virüs ile mücadelede ilk dönemi tamamladığını ve ikinci dönemin “Kontrollü Sosyal Hayat” olarak adlandırıldığını açıkladı.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun ligleri başlatma kararı konusunda “Federasyon özgür, kendi iradesiyle kararı verdi, bundan sonra sorumluluk federasyonundur” ifadelerini kullandı. Normalleşme sürecinde “restoran, kafe ve lokanta gibi iş yerlerinin kapalı kalmaya devam edeceğinin altını çizdi.
Türkiye corona virüsü vaka ve ölü sayısı: 6 Mayıs
Sağlık Bakanı: ikinci döneme Kontrollü Sosyal Hayat diyoruz!
Dünyada salgının hız kesmediğini, Türkiye’de ise vakaların 4 haftada zirveye ulaşarak düşüşe geçtiğini vurguladı. Yeni dönemin tamamen bir normalleşme olmadığını, kısıtlamaların biraz esnetildiğini dile getirdi.
Sosyal mesafeye uyulması gerektiğini ve dışarı çıkıldığında maske takılacağını vurgulayan Bakan Koca sözlerine şu şekilde devam etti;
Sosyal mesafeyi ayarlayamazsak maske işe yaramayacaktır. Tüm insanlık salgına karşı zorunlu olarak benzer yaşamaktadır. Biz yeni hayata öncülük edebiliriz. Test kapasitemizi artıracağız. Filyasyonu her vakada titizlikle uygulayacağız. Toplu mekanlarda düzenli taramalar yapacağız, eskisinden daha fazla dikkatli olacağız.
Hayat Eve Sığar uygulamasına yoğun ilgi!
“Uygulama ücretsizdir. Mobil uygulama sizleri yönlendirmek, günlük hayatta karşılaşabileceğiniz riskleri en aza indirmek indirmek için geliştirildi. Bu uygulamayla dışarıdayken bulunduğunuz ortamda veya gitmek istediğiniz yerde ne ölçüde riskli bir durumla karşılaşabileceğini görebilir ve anında tedbir alabilirsiniz. Uygulama devreye alındığı ilk günde 5 milyon 600 bin kullanıcıya ulaştı. Mobil uygulama marketlerde halen en çok talep edilen üründür. Bugün itibariyle anlık işlem yapan kullanıcı sayısı 1 milyonu aşmıştır.
Kontrollü sosyal hayat salgınla mücadelede sorumluluğun paylaşıldığı bir hayattır. Asansörden stadyuma, pazar yerinden iş yerine, sosal hayatın her parçasına gerekli düzenlemeyi işbirliği ile yapmalı, uyum içinde uygulamalıyız. Anlayışlı, sabırlı olmalıyız. Her şeyi, fiziki etkileşimi asgariye indiren bir düzene kavuşturmalıyız. Şuna yürekten inanıyorum. Toplumumuzun pratik zekası yeni hayatın olası güçlüklerine akılcı, sağlıklı çözümler üretecek, tedbirlerin uygulanması giderek kolaylaşacaktır.”