Türkiye corona virüsü ile mücadele sürecini başarıyla sürdürürken, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın ikinci döneme geçiş yapıldığını açıklamasından sonra, 11 Mayıs itibariyle kuaför ve AVM gibi alanların açılmasına izin verilmişti.

Henüz corona virüs aşısı hazır olmadığı için bu alanlarda çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Kontrollü Sosyal Hayat olarak tanımlanan bu dönemde maske takmamız ve tokalaşma gibi alışkanlıkları ortadan kaldırmamız şart.

Bilim Kurulu Üyesinden salgın için ikinci dalga uyarısı

Bilim Kurulu Üyesinden salgın için ikinci dalga uyarısı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, 11 Mayıs'ta başlayacak normalleşme sürecine ilişkin salgın için ikinci dalga uyarısı yaptı.

AVM ve taksi durakları için corona virüs tedbirleri

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, taksi duraklarında corona virüsü hakkında bilgilendirme yapılması gerektiği belirtildi. Duraklara el yıkama ve maske takma kuralları konusunda afişler asılması gerektiği vurgulanırken, kişiler arasındaki mesafenin (3-4 adım / 1 metre) korunması gerektiği belirtiliyor.

Ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı olan, virüslü birisiyle temas kurduğu tespit edilen şoförlerin çalışması yasak. Durak içerisinde sık dokunulan yüzlerin temizliğine özellikle dikkat edilmesi gerektiği belirtilirken, her gün su ve deterjan ile temizlik yapılması gerektiği vurgulandı.

Ticari taksi şoförlerinin dikkat etmesi gereken kurallar şöyle sıralandı;

“Aynı anda 3 kişiden fazla müşteri kabul edilmemelidir. Ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket etmeli ve aracın içinde mutlaka tıbbi maske kullanmalıdır. Maskeler nemlenmesi durumunda değiştirilmelidir. Maskeler çıkarılırken lastiklerinden tutulmalı, maskelerin dış yüzeyine dokunulmamalı, maskeler tekrar lastiklerinden tutularak takılmalıdır. Kullanılmış maskeler ağzı bağlı çöp torbasına atılmalıdır. Maske değiştirme söz konusu ise el antiseptiği kullanılmalıdır. Temassız ödeme yöntemleri teşvik edilmelidir.”

“Taksilerdeki klima sistemi havalandırması, dışarıdan temiz havanın içeriye alınması şeklinde olmalıdır. Klimanın iç havalandırma sistemi (içerideki havanın tekrar içeriye verilmesi) fonksiyonu önlenmelidir. Ticari takside pencereler uygun olan her fırsatta açılarak taksinin iç havasının temizlenmesi sağlanmalıdır. Ticari taksinin genel iç temizliği günde en az 6 saatte bir olmak üzere su ve deterjan ile yapılmalıdır.

Aracın iç yüzeyi su ve deterjanlı bez kullanılarak silinmelidir. Her müşteriden sonra sık temas edilen yüzeyler (kapı kolları, telsiz, cam açma düğmesi, emniyet kemeri tokaları) önce su ve deterjanlı bezle silinmeli, daha sonra da 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya yüzde 70’lik alkol/kolonya ile dezenfekte edilmelidir. Bu temizlik yolcu olmadığı durumlarda yapılmalı ve sonrasında kuruyana ve koku çıkana kadar havalandırılmalıdır.”

AVM’lerde 3 saatten fazla kalmayın

AVM’ye gelen müşterilerin anons ve videolar ile corona virüsü konusunda alınması gereken tedbirler hakkında bilgilendirilmesi gerekiyor. 3 saatten uzun bir süre AVM’de kalınmaması ve grup halinde gezilmemesi konusunda uyarılar yapılacak.

AVM girişinde ve içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulmalı, girişlerde bulunan hava perdeleri çalışıyorsa kapatılmalı. Giriş ve çıkışlar kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenmeli. Giriş ve çıkışlar için zeminde tek yönlü gidiş-geliş işaretleri konulmalı ve mümkün oldukça fazla sayıda giriş kapısı açılmalıdır.