Reklam

Sailfish İşletim Sistemli Telefon!

33
Reklam

Oldukça hızlı gelişen akıllı telefon sektöründe iOS ve Android kapışması herkesin dilindeyken, diğer işletim sistemleri ise kendisine bu rekabette pek bir yer bulamıyor. BlackBerry de bu rekabetten pes ederek BlackBerry OS yerine Android işletim sistemini tercih ederken Windows Phone’da can çekişiyor diyebiliriz.

Microsoft 1850 Kişiyi İşten Çıkarıyor!

Bunların dışında adını pek duymadığımız bir diğer işletim sistemi olan Sailfish, 4 yıl sonra yeni bir akıllı telefonla karşımıza çıktı.

16-05/28/jolla-c-3.jpg

Reklam

Finlandiya merkezli Jolla tarafından geliştirilen Sailfish işletim sistemi ilk olarak 4 yıl evvel, Nokia mühendislerinin kurduğu, MeeGo üzerine inşa edilen bir platform olarak karşımıza çıkmıştı.

Esasında oldukça cezbedici bir sistem olan Sailfish, Linux platformunu kullanıyor ve tamamen geliştiricilerin erişimine açık durumda. Dilediğiniz işlemi yapabileceğiniz bu işletim sisteminde tamamen size özel bir sürüm oluşturmanız bile mümkün.

İşte Sailfish ile çalışan yeni akıllı telefon Jolla C!

Sailfish OS 2.0 ile çalışan Jolla C, 720p çözünürlüğünde 5 inçlik bir ekranla bizleri selamlıyor. 2 GB dahili hafızanın yer aldığı modelde 16 GB’a kadar arttırılabilen microSD kart desteği ise mevcut.

1.3 GHz hızında çalışan Snapdragon 212 işlemciden gücünü alan Jolla C, 8 Megapiksel arka ve 2 Megapiksel ön kamerayı bünyesinde bulunduruyor. 2500 mAh bataryanın yer aldığı Jolla C, Sailfish Community Device Program adı verilen bir program çerçevesinde sadece 1000 adet olarak üretiliyor.

170 Euro fiyat etiketine sahip telefonun hepsinin satıldığını da belirtelim. Bu program kapsamında direk olarak kendi müşterisine ulaşan Jolla C, görünen o ki başarılı da olmuş.

:: Sailfish işletim sistemi hakkındaki düşünceleriniz neler? Jolla C satın almak ister miydiniz?

33 Yorum

  1. Eger desteklenirse piyasanin en iisi. Android gibi ozgur islemler yapiliyor ios gibi guvenli. Ve stabil. N9 da meego ile 2012 lerd cok memnundurm

  2. Piyasayı domine eden Android ve İos'dan sonra biraz zor bu işler. İnşallah bunlar bizi kurtarır temennim o yönde. Android o kadar kötü ilerleme kaydediyor ki aslında bunun en güzel örneğini Marshmallow güncellemesinde gördük hepimiz %1 kadar düşük bir miktarda kaldı üstelik Android N sürümü geliştirilmeye başlandığında Samsung LG gibi bazı markalar (buna Sony diyemeyiz) daha yeni Marshmallow yayınlıyordu. Sonuçta bunlar ortak tabanda ve herhangi bir şekilde sistem gereksinimleri arttırılmıyor. Örnek verelim şu anda kullandığım telefon LG G3 Beat modeli. Bu telefon en son olarak LG Türkiye server ağı içerisinde Android 5.0.1 sürümünü aldı. Orjinal sürümde kalıp güncelleme geleceğini tahmin etti arkadaşlarım. Bekledim bu süre zarfında Android 5.1.1 yayımlandı. Hala bekledim Marshmallow yayımlandı ve şok olarak karşılaştım ki g3 modeline gelecek olan sürüm g3 beat sürümüne gelmeyecekmiş. Daha fazla beklemenin zarar olacağını düşünerek Cyanogenmod yükledim. Eğer ki sistemi kaldıramayacak güçte olsa telefon kasar donma yapar aşırı ısınır özetle kullanılamayacak hale gelir. Bu işlemi yaptığımda cyanogenmod Marshmallow sürümü üzerinde çalışıyordu ve bu telefon için henüz o parça yayınlanmadı. Bende 5.1.1 sürümünü yükledim daha önceki orjinal sürümden daha hızlı daha iyi kullanım süresine ulaştım. Yani bu garanti mevzusu için telefonları leş gibi yapan bu markalar yüzünden Androidten soğumuş durumdayım. Her insan bunu yapamaz ne bileyim işte Recovery mod kuramaz veya yeni rom atamıyordur bunlar öyle kolay işler değil sonuçta. Ve bu yüzden insanlar telefon değiştiriyor bu bozuldu deyip kenara atıyor. Olan yine kendi ceplerine para giriyor. Daha yeni aldığım 1 seneyi kapatmayan telefonu neden değiştireyim yazılım yüzünden. Markalar daha fazla para yüzünden telefonları çöp yapıyor. Sony bu konuda en iyisi bence Xperia Z serisi o kadar ortak gitti ki bunu nasıl yaptılar bilmiyorum ama ilk telefondan son telefona kadar hepsi yazılım güncellemesi alıyor. Artık ihtiyacımız olan şey yeni telefon almak değil aldığımız telefonların geliştirilmesi. Androide yeni bir rakip gelmezse bu işin sonu hayır değil. Windows 10 phone sürümü az gelişip arkasında durmaya ve kaliteyi yakalamaya çalışsaydı o basit arayüzler kurtarıp biraz daha kompleks ve kullanılabilir göze hitap edebilecek bir arayüze ulaşsaydı. Bu telefondan sonra bir lumia yada wp telefonu alacaktım. Ama olmadı yapamadılar. Kapitalist sistem bizi nereye sürüklerse ortaya gidiyoruz. Sürekli harcamalar sürekli para transferi. En sonunda olan boş cüzdanlar kredi borçları hacizler vs vs allah sonumuzu hayır etsin.

  3. telefonun ram i 2gb hafızası 16 gb yanlış bilgilendirme olmuş bu cihaz akar meego gibi android le kıyaslanmaması gerek

  4. Geçenlerde Rusya'da bu işletim sistemi ile ilgileniyor diye bir haber çıkmıştı. Teknoloji tutkunlarının çoğunun bildiği meego işletim sisteminin farklı bir varyasyonu. Efsane N9'u hatırlarsınız. Hatta N9 telefonlara kurulabiliyordu bu işletim sistemi. Keşke ciddi birkaç firma bu işletim sistemine el atsa. Blackberry ve Windowsphone ölmek üzere tüketiciler amansız bir tekelleşme kıskacında.

  5. Eski Symbian sever ve 2,5 yıllık Android sever olarak Sailfish os ve Ubuntu nun yayılmasını o kadar çok istiyorum ki

  6. gerek yok bu saat den sonra tutmaz sadece macera koca microsoft basedemiyor android le ios la samsung bada denedi tutmazandroidin yapmasi gereken tek şey biran önce ios gibi kendi guncellemesini kendi yapacak firmalarin arayuzunu kabul etmeyecek ham android kullanmayi mecburi yapacakisteyen firma markete kendi temasini launcherini koyar dileyen indirirbunun başka yolu yok

  7. Piyasanın tekelleşmesinin sorumlusu iOS değildir. Apple zaten kendi yaptığı işletim sistemini kullanıyor. Samsung ise kendi yaptığı Tizen'i bir türlü kullanamıyor(!). Yani işletim sistemi yapmayanlar direkt Android'in eteklerine yapışıyor. Google tekelleştirme adına bütün herkese işletim sistemini açıyor ki ben daha çok kullanılayım diye.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version