Kara delikler, uzayın engin boşluğunda evrenin en esrarlı ve etkileyici yapıtaşlarından biri. Bu nedenle bilim dünyasının takibinde. Son olarak yakın zamanda önemli bir gelişme yaşandı. Öyle ki Samanyolu galaksisinde oldukça büyük bir yıldız kaynaklı kara delik keşfedildi.
Samanyolu galaksisinin en büyük yıldız kaynaklı kara deliği: Gaia BH3
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Gaia misyonu tarafından toplanan veriler ışığında keşfedilen Gaia BH3 adı verilen bu yıldız kaynaklı kara delik, Dünya’nın bulunduğu Samanyolu galaksisinde şimdiye kadar keşfedilen en büyük kara delik olarak kaydedildi. Akbaba (Aquila) takımyıldızında konumlanan ve Dünya’dan yaklaşık 2 bin ışık yılı uzaklıkta yer alıyorken, Güneş’in 33 katı bir kütleye sahip olduğu belirtildi.
Bu büyüklükteki kara delikler daha önce yalnızca uzak galaksilerde tespit edilmişti. Samanyolu galaksisinde ise pek görülmemişti. Bu sebepten ötürü yıldız kaynaklı Gaia BH3, bilim dünyasında bir hayli konuşulacak gibi görünüyor.
Amerika, uzayda askeri tatbikat yapacak! Peki nasıl?
Amerika, yakın zamanda uzayda kapsamlı bir askeri tatbikat yapmayı planlıyor. İşte en önemli ayrıntılar...Samanyolu galaksisinde Gaia BH3 adındaki kara deliğin keşfedildiği Gaia misyonu, 2000 yılında başlatıldı ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Horizon 2000 Plus bilim programının bir parçası olarak onaylandı. Daha önce de önemli keşiflere imza atan Gaia’nın sağladığı verilerin doğruluğu, bu büyüklükteki kara deliklerin varlığını kanıtlamada şimdiye kadar elde edilen en kesin bilgiyi sunuyor.
Kara delik nedir?
Bilmeyenler için kara delik, astrofizik alanında ışık dahil her türlü madde ve ışınımın kendisinden kaçamayacağı kadar güçlü bir çekim kuvvetine sahip olan devasa bir gök cismi olarak tanımlanır. Bu kozmik yapılar, maddenin uzaydaki bir noktada yoğunlaşması sonucu oluşur ve evrenimizin en gizemli ve anlaşılması zor fenomenlerinden birisi.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
Peki galaksi merkezindeki karadelik? Onlar ayrı bir kategori sanırım.
Işığın kütlesi yok ise , ışığı nasıl çekiyor .
Sanılanın Aksine Kara Delikler Sadece Kütleli cisimleri çekmiyor, Kara Delikler Uzay zaman dokusunu böktüğü için Işıkta Uzay zaman dokusu da Hareket Etiğinden Işığın İzlediği yolu Kendine çekmiş olur, Kütlesiz Fotonları Çekmiyor Sadece Onun izlediği yolu Böküp Kendisine Gelmesini Sağlıyor
Karadelikler evreni izleyenler için bir mercektir. Karanlık madde ise bir denizdir
İşte etrafımızda gezegenlerin ve dünyanın ekseni igimlik sağladığı büyük çekim gücü bu olmalı..saman yolu ortasında geçtiyse…kaos giteren bu muydu acaba…biz hiç iz bişey bilmez savunmasız güçsüz . Daha çok öğrenmek keşf etmek gereken..bir bebekiz gibi…..sıfır başlangıç yolda…ama insan oğlu sorsa…supper zeka bilgi akkil, zannediyor …ukalalikla yaşayıp davranıyor..
Galaksinin merkezinde 22 milyon güneş kütleli karadelik var .dolayısıyla bunu kim bulduysa anasının amının çapını ve kütlesini referans almış .
Galaksinin merkezinde 22 milyon güneş kütleli karadelik var .dolayısıyla bunu kim bulduysa anasının amının çapını ve kütlesini referans almış .