Günümüzde akıllı telefonların güvenliği için birçok farklı biyometrik güvenlik seçeneği kullanılıyor. Parmak izi sensörü, Iris tarayıcı ve Face ID gibi sistemler şu an revaçta. Samsung’un ortaya çıkan yeni patenti ise bambaşka bir güvenlik seçeneğini gündeme getirdi: Avuç içi tarama
Galaxy S9 canlı canlı görüntülendi
Avuç içi tarama nasıl çalışıyor?
Aynı parmak izi gibi avuç içi izleri de insanları birbirlerinden ayıran, eşşiz özelliklerden. Görünüşe bakılırsa bunu kullanmak isteyen Samsung, direkt olarak avuç içi tarama yaparak telefonun kilidini açacak bir sistem üzerinde çalışıyor.
Aşağıdaki görselden görebileceğiniz üzere kameraya avuç içinizi göstermeniz, sistemin çalışması için yeterli oluyor. Akıllardaki soru ise, bu sistemin halihazırda kullanılan parmak izi ve FaceID gibi sistemlere oranla daha kolay ve pratik olmaması.
Tabii ki ortaya çıkan özelliğin şu anda sadece bir patent olduğunu ve belki de Samsung’un bu özelliği hiç kullanmayacağını unutmamakta fayda var.
samsung patentini almadığı şey bırakmadı
Avuç izleri zamanla değişebiliyor. o zaman ne yapılacak? Şu bilgiyi Elfabe kitabında görmüştüm.
Telefonlar için donanımsal güvenlik önlemleri bence gereğinden fazla abartıldı. Birçok application ve işletim sisteminin dışarıya izinsiz veri paylaştığı ortadayken kullanıcıların özeli olan iris haritası, parmak izi, avuç içi bilgilerinin telefona verilmesi zaten güvenlik riskinin en büyüğü. Bu telefonların topladığı verileri bazı ulusal güvenlik kurumlarıyla paylaşmadığının yahut paylaşmayacağının garantisini kimse veremez. O sebeple biz biz olalım, ekran deseni veya ekran şifresi gibi güvenlik önlemlerini kullanmaya devam edelim. Yoksa tehlikedeyiz…
ekran değil arkası o
bir eliyle tutup diğer elini gösteriyorsun arka kameraya.
avucumun içi ile değil elimin tersi ile çakarak açmak istiyom ben…
geçenlerde avuç içi taramayı ben yazmıştım yorumlarda, ancak benim bahsettiğim böyle değildi. arkada biraz geniş bir sensör olacak, elinize telefonu aldığınızda avucun belli kısmını tarayıp otomatik açılacak. bunlarınki pratik değil, benim dediğim en basit ve etkili güvenlik olur.