Dünya üzerinde küresel çip sıkıntısı devam ediyor. Özellikle 2020’nin başlarında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 ve beraberindeki karantina süreci, tüm sektörlerde olduğu gibi yarı iletken üretimini de olumsuz anlamda etkiledi. Tam kapanma ve hastalıkların artış göstermesi tedarik zincirleri oluşmasına neden oldu.
Tüm bunların gölgesinde büyük teknoloji firmaları, ürünlerini piyasa sürmekte zorlandı. Birçok üründe gecikmeler yaşandı. Yetkili kişilere göre ise bu sıkıntının geçebilmesi en erken 2025 olarak görülüyor. Hal böyle olunca büyük şirketler yarı iletken şirketleri için yatırımlar yapmaya başladı
Samsung, yatırım için 110 milyar dolarlık bütçe ayırdı
Teknoloji devi Samsung, son yıllarda çip sıkıntılarına rağmen büyük bir ivmeyle büyümeye devam ediyor. Ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdüren şirket, büyük bir yatırıma hazırlanıyor. Şirketin tüm organizasyonlarında merkezi bir figür olan Samsung Electronics Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong, büyük bir bütçeyle Avrupa’nın yolunu tuttu.
Samsung, Avrupa’da yarı iletken şirketlerinden birine yatırım yapmak için 110 milyar dolar ayırdı. Henüz net bir şirket ismi geçmiyor. Fakat gelen bilgiler ışığında bakılırsa Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong, 3 önemli şirket üzerinde düşünüyor. Bunların Hollanda merkezli NXP, Almanya’dan Infineon Technologies ve İsviçre’den STMicroelectronics’in olası adaylar olduğu söyleniyor.
Samsung, şirketlere yatırım yapma konusunda savruk davranmıyordu. Öyle ki şirket, 2016 yılında Harman International’ı yaklaşık 8 milyar dolara satın aldığından beri hiçbir büyük şirketi satın almadı. Ama en büyük çip üreticilerinden birisi olan ARM’ye gözünü dikmişti fakat olmamıştı.
NVIDIA, ARM’yi 40 milyar dolara satın almasının ardından Samsung arayışlarını başka yönlere çevirmek zorunda kaldı. Ancak dün gelen bilgilere göre bu satın alma işlemi iptal olmuş olabilir. İptal haberinin ardından eli daha da rahatlayan Samsung, hemen harekete geçti ve başkan yardımcısı Avrupa’nın yolunu tuttu.
Keşke telefonda olduğu gibi işlemci fabrikasını da Türkiye’ye kursa.
Aselsan ile ortak olup devletin sağladığı teşviklerden yararlanak Samsung Türkiye’yi avrupaya açılan ana üssü yapsa.
Ama işlemci üretimi stratejik bir konu olduğu için Güney Kore’nin tekmil verdiği ağa babası ABD ve siyonist lobi böyle bir yatırıma karşı çıkarlar..
Tıpkı Volkswagen’in Manisa’ya kurmayı planladığı otomobil fabrikasında taş koydukları, baskı yaptıkları gibi..