Reklam
    Reklam
    Donanım

    Samsung, Exynos 5 Octa 5420’yi Tanıttı!

    Geçtiğimiz günlerde yaptığımız haberde, Galaxy Note 3′te yenilenen Exynos 5 Octa sürümü olan 5420‘nin kullanılacağı, 5420‘nin de önümüzdeki günlerde tanıtılacağını aktarmıştık. Çok geçmeden Samsung, Exynos 5420′yi duyurdu.

    Çekirdeklerde 200 MHz hız artışı

    Reklam
    Reklam

    Yenilenen Exynos 5 Octa işlemcisinin saat hızı, Galaxy S4‘teki 5410‘dan daha ileri seviyeye taşındı. Üst seviye çekirdeklerde 200, düşük seviyeli çekirdeklerde ise 100 MHz hız artışı getiren yeni işlemci, yine ARM‘ın Big.LITTLE mimarisini kullanıyor.

    Yani Galaxy S4‘te kullanılan Exynos 5410′daki 1.6 GHz hız, 5420‘de 1.8 GHz hızına çıkartılıyor. Düşük güç tüketimi sunan çekirdeklerdeki 1.2 GHz hız ise 1.3 seviyesine taşınıyor.

    Reklam
    Reklam

    Samsung‘un ARM‘ın Big.LITTLE mimarisinde bazı değişimler yapıp yapmadığı henüz açıklanmadı. İşlemciyle ilgili en büyük beklenti olan 8 çekirdeğin aynı anda çalışıp çalışmadığı, şimdilik bilinmiyor.

    Reklam
    Reklam

    Bellek kontrolcüsü de yenilendi

    2×32 bit LPDDR3-1600 destekli bellek kontrolcüsü yerine 2×32 bit LPDDR3-1866 MHz destekleyen bir bellek kontrolcüsüne kavuşan işlemci, böylelikle akıllı telefonlarda daha yüksek bellek hızlarına imkan verecek. Piyasadaki Ultrabooklardaki belleklerin 1600 MHz olduğunu düşünürsek, 1866 MHz’in akıllı telefonlarda kullanılması bazı şeylerin eskisinden çok daha farklı olacağı anlamına geliyor.

    Reklam
    Reklam

    Vee Samsung, Tekrar Mali’ye döndü

    Samsung‘un Galaxy S4 modelinde kullandığı Exynos 5 Octa 5410 işlemcisinde yer alan PowerVR SGX544 MP3 grafik birimiyle eleştiri oklarının hedefi olan Samsung, Full HD çözünürlüğün altında ezilmekle suçlandı.

    Zaten pek çok firmanın işlemci tercihini Snapdragon 800‘e yöneltmesi de, işlemci üreticisi olan Samsung‘u zor durumda bıraktı. Bu yüzden Samsung, elini hızlı tuttu ve 5420 ile bu hatayı telafi etmiş gibi gözüküyor.

    Hoşgeldin Mali-T628 MP6

    ARM‘ın GPU tasarımı Mali‘ye geri dönen Samsung, Exynos 5 Octa 5420‘de Mali-T628 GPU’sunu kullanacak.

    Mali GPU-T6xx ailesinin ikinci nesil ayağını oluşturan Mali-T628, üst seviye özelliklerle donatılan bir GPU. Esasında 8 çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilen Mali-T628 GPU‘sunun 6 çekirdekli sürümünü kullanacak olan Exynos 5 Octa 5420, grafik performansı olarak en iyi mobil işlemci olacak gibi gözüküyor.

    OpenGL ES 1.1, 2.0, 3.0, DirectX 11, Open CL 1.1 API‘lerini destekleyen Mali-628 GPU‘ailesinin ikinci nesil üyeleri, ilk nesile göre mimari değişiklik ile gelmiyor. Mimari değişiklik yerine çeşitli güncellemelere gidilen grafik işlemciler, özellikle güç tüketimi konusunda çok daha iddialı olacaklar.

    ARM’ın geliştirdiği ve GPU’larına yerleştirdiği  ASTC teknolojisi, yeni GPU’larda da kullanılıcak. Yeni bir doku sıkıştırma tekniği olan bu teknoloji sayesinde, 4k x 2k çözünürlükteki görselleri ve içerikleri rahat bir şekilde görüntüleyebilecek. ARM’ın ilgili GPU teknolojileriyle ilgili resmi duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

    Galaxy Note 3’te görüşmek üzere

    Oldukça güçlü özelliklerle donatılan yeni Exynos 5420, özellikle grafik gücü olarak rakiplerini geride bırakacak gibi gözüküyor. Samsung‘un yeni RAM modülleriyle beraber Galaxy Note 3‘te kullanacağı bu işlemci, şimdiden Note 3‘e olan bakışı değiştirecek gibi.

    :: Samsung’un yeni işlemcisini nasıl buldunuz? Değiştirilen özellikleri yeterli buldunuz mu?

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    12 Yorum

    1. SDN Okuru

      samsung kaynak kodlarını yayınlasa tadından yinmez
      s4 octa için doğru düzgün rom yok

    2. SDN Okuru

      Şimdi note 3 güzel bir konuma geldi.

    3. SDN Okuru

      peki asil soru note 2 bile play storedaki her uygulamayi sorunsuz calistirirken note 3 bu kadar performansla ne yapacak uzaya mi cikicak ?

    4. SDN Okuru

      uzayın her yerine gidemezse de aya kadar çıkar oradan geri dönemez kaybolur.. samsung şişirir alanların elinde patlar puhahaah…

    5. SDN Okuru

      @3 nedion sen ya…..

    6. SDN Okuru

      Sımdı snapdron 800 düşünsün 🙂

    7. SDN Okuru

      Android egemenliğimiz ve bu yolda Samsung önderliğindeki kararlı yürüyüşümüz engellenemez!

    8. SDN Okuru

      Samsung gercekten 8 cekirdekli ve o kadar hizlı telefon yapsa. O telefonu yaklasık 1500 liraya satar mı allah aşkına söyleyin .galaxy s4 ü arkadaşım aldı .telefon daha icinde hicbir sey yokken bile menu gecislerinde kasıyor .bende ise sony xperia arc s var .ve her konuda benimki s4den daha hızlı ve stabil

    9. SDN Okuru

      Samsungun kasmasi menu yavasligi tamamen touchwizden gelior bilip blmeden yorum atmayiniz. Senn arc s e bi touchwiz yukle neler yapio ondan snra konusalim.

    10. SDN Okuru

      Adam diyor ki telefon değil touchwiz kasıyor. Tamam da bu bir cevap mı kasmalar için? Madem bariz bir şekilde touchwiz sorunlu, demek ki ortada Samsung’un bir suçu var. Touchwiz’i baştan aşağı yenileyip, sense gibi kullanışlı ve göze hoş gelen bir arayüz geliştirmeli.Eğer bunu yaparsa, Samsung gücüne güç katar. Hele ki bu kadar güçlü bir işlemciyle geliyorsa…

    11. SDN Okuru

      Merhabalar, bilgiler için teşekkür ederiz. Samsung note 3 de iki farklı işlemci kullanılacak. türkiye de kullanılacak olan ve yukarıda belirttiğiniz Exynos 5420 ve Qualcomm Snapdragon 800. Bu iki işlemcinin kullanım açısından nasıl farkları olacak?? ve yurtdışından getirilen snapdragon 800 işlemcili N3 türkiye’de sorun yaratır mı (LTE bağlantısı olmamasından bahsedildiğinden soruyorum)??

    12. Trend10

      Android telefonların hafif donma sebepleri uygulama oyun vs. ve ekranları ” Full HD ” olduğu içindir. iPhone modellerinin ekranları ” HD ” bile olmadığı için donma yaşanmıyor.

    Diğer yorumları gör (11) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    SDN Network
    Mobil Versiyondan Çıkış Yap