Android pazarının yükselişi ve ciddi rakiplerinin düşüşünü, büyük ekonomik gücüyle birleştiren Samsung, geniş ürün yelpazesi ve pazarlama bütçesiyle Android dünyasının 2012 döneminden beri açık ara en çok satan markası.

Galaxy S2 ve Note modelleriyle şahlanan çıkış, Galaxy S3 modeliyle zirve yapmıştı. Ondan sonra çıkan Galaxy S4 ile duraksama dönemine giren Samsung, 2014 yılında bu duraklama döneminden çıkabilmiş değil. Firmanın kayıpları artmaya devam ediyor.

Son çeyrekte 10 milyar dolar kayıp!

Samsung’un 2014 yılı 4. çeyrek ön inceleme mali raporlarındaki bilgilere göre toplam satışlarda, bir önceki yılın aynı dönemine göre 10 milyar dolarlık bir gelir düşüşü var. 

Faaliyet karına 4 milyar dolar düşüş olarak yansıyan bu gelişmeye yüzdesel açıdan bakarsak, bir önceki yılın benzer dönemine göre faaliyet karı yüzde 37 azalmış durumda.

47 milyar dolar satış

Samsung her ne kadar kendisinin geçmiş yıllarına göre durumu kötüye gitmeye başlamış olsa da, yine en çok kazanan Android üreticisi olarak dikkat çekiyor.

Samsung, 47 milyar dolarlık satış yapmış durumda. Yıl bazında baktığımızda bu rakam geçen yıla göre yüzde 12 daha az seviyede. Yani ne kadar çok kazanmış olsa da, firmanın 2013 yılına göre 2014 yılı kayıpla geçmiş durumda.

Samsung Mobile’ı, Samsung Electronics kurtarıyor

Analistlere göre esasında bu rakamlarda daha fazla düşüş mevcut. Fakat Samsung Electronics’in ürettiği RAM, Depolama birimi, işlemci gibi ünitelerin pazarlanması sonucundaki karlarla, firma akıllı telefon ve tabletlerde düşen satışları biraz daha iyimser bir noktaya sokuyor.

Apple gibi büyük müşterilere işlemci üreten Samsung, pek çok üreticiye pek çok bileşen satıyor. Bu da Samsung’un karlarını belli bir seviyede tutmasını sağlıyor. Yani teorik olarak başka markaların sattığı cihazlar da bir şekilde Samsung’a yarayabiliyor.

Samsung Electronics yüzde 35 büyüdü

İşlemci, RAM, depolama bellekleri gibi pek çok malzeme üreten Samsung yarı iletken bölümü 2014’ü yüzde 35 büyümeyle kapattı. 

Samsung, borsada da düştü

Durum böyle olunca Samsung’un borsa hisseleri de düşüş yaşadı. Firmanın borsadaki kağıtları yüzde 15 değer kaybetmiş durumda. 

Artan pazarlama bütçeleri ve maaliyetler, azalan telefon satışları derken bakalım Samsung, 2015’te neler yapacak?

:: Samsung’un düşünü neye bağlıyorsunuz? Firma ne yaparsa çıkışa geçer?