Bilindiği üzere Samsung, uzun süredir telefonlarında birden fazla platforma yer veriyor. Örneğin bu yıl piyasaya çıkan Galaxy S22 modelinin bazı versiyonları Snapdragon 8 Gen1+ ile bizleri karşılarken, diğer yandan Exynos 2200 işlemcisini de kullanıyordu. Gelecek yıl içerisinde piyasaya çıkacak olan Galaxy S23 serisinde ise Exynos imzasını görmeyeceğiz. Peki Samsung’un işlemci üretimi tarafında neler oluyor? Gelin hep birlikte bakalım!
Samsung, kendi içerisinde güvensizlik yaşıyor!
Qualcomm’dan Samsung ekibine katılan, bir süre boyunca Stratejik Ürün Geliştirme Ekibi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Won-joon Choi geçtiğimiz haftalarda departmanın başına geçti. Bu ismin katlanabilen telefonlar gibi yeni teknolojilerin altında imzası bulunuyor. 2016 yılından bu yana Samsung içerisinde aktif rol oynayan bu isim, şuanda 6G gibi yeni nesil teknolojilere odaklanmasının yanı sıra şirket içerisinde değişiklikler yapmaya hazırlanıyor.
Her yıl Samsung telefonlarda gördüğümüz hem Qualcomm hem de MediaTek işlemciyi aynı model içerisinde sunma geleneği bu sefer devam ettirilmedi. Hatta tam aksine Galaxy S23 telefonlar için Qualcomm ortaklığında seriye odaklı özel bir Snapdragon 8 Gen2 yongası geliştiriliyor.
Peki neden Galaxy S23 serisinde Exynos yok?
Aslında basit bir düşünce ile Qualcomm işlemcilerin daha iyi olduğu sonucuna varılabilir. Ancak bu hatalı bir çıkarım olur. Samsung, birkaç yıl öncesine kadar Exynos işlemcileri kendi telefonlarına özel tutardı. Şimdi ise durum değişti, Exynos işlemciler Meizu, Vivo gibi başka markalar tarafından da kullanılabilir oldu. Şirketin telefon bölümü işlemcilerin geliştirilmesi sürecinde yıllardır Samsung System LSI’ye güvenirken, bu tarz stratejik değişiklikler sonucu güven sarsılmış gibi duruyor.
Söylentiler Samsung’un mobil bölümü içerisinde yeni bir işlemci geliştirme ekibi kurulacağını gösteriyor. Bu bağlamda Galaxy telefonlar için daha optimize ve stabil çalışabilecek Exynos işlemciler üretilecek. Bu sayede ileride kullanılacak olan Samsung imzalı yongalarla birlikte stratejik bir yol izlenilebilecek. Bölümün başına ise Won-joon Choi geçecek, ar-ge çalışmalarına liderlik edecek.
Samsung yapılan değişiklikler kapsamında 2023 ve 2024 yılı içerisinde Exynos işlemcileri es geçecek gibi duruyor. Firmanın 2025 yılında ise karşımıza iddialı bir Galaxy telefonlara özel Exynos işlemciyle çıkması bekleniyor. Yeni işlemcilerin TSMC tarafından mı yoksa Samsung Semiconductor tarafından mı üretileceği henüz bilinmiyor.
Peki siz yapılan bu değişiklikler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Samsung, Snapdragon’u geçen bir işlemci ile karşımıza çıkabilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın!
neyi kötü bu exynosların onu anlayamadım ben hala galaxy s8 kullanıyorum exynos gayette iyi çalışıyor cihaz zaten bir telefonda en iyi işlemci olsa ne olacak onu da anlamış değilim
qualcoom’a göre biraz daha kötü
S20’den itibaren exynoslar bozdu zaten ondan önce iyiydi
Aynen s8 pubg gibi oyunlarda a53 ten daha bizzat aynı şebeke aynı mesafeden denedim s8 oyunda daha akıcı nedenini bilmiyorum ama performans olarak s8 her zaman daha önde durdu 4 GB ram olmasına rağmen..
Exynos çok kötü bir işlemci değil ama şöyle düşün, bir telefona 20bin tl veriyorsun ve bir versiyonu daha hızlı ve stabil çalışırken, daha az pil tüketirken ve daha az ısınırken bir versiyonu aynı fiyata daha kötü performans veriyor ama ikiside aynı fiyat. Hangisini tercih edersin ?
Snapdragonların yüzde 90’ı ekranı hdmi ile yansıtmaya izin vermiyor. Benimki gibi ekranınız kırıldığında yapacak bir şeyiniz kalmıyor samsungun ekranları cihazın kendinden daha pahalı. Exynos alın o yüzden.
Exynos mimari olarak rakiplerinin gerisin de kaldi. Artik yeni bir mimariyle yeni bir CPU tasarlamalari gerekiyor.
Tamamen bağımsızlık peşinde adamlar
Exynos işlemcilerde AMD işbirliği çok büyük potansiyel barındırıyordu. Fakat Exynos 2200’ün başarısız olması, üzerine de ARM’ın “benim mimarimi başka markalar ile birleştiremeyeceksiniz, ARM mimarili işlemci kullananlar ARM mimarisinde ekran kartı ve modem kullanacak” şeklinde verdiği ultimatom bu tarz hybrid sistemleri çıkmaza soktu. Samsung belli ki mevcut ARM tabanlı Exynos mimarisini tamamen çöpe atarak ARM tabanlı yeni ve çok daha stabil, çok daha verimli olması beklenen başka bir mimari üretecek. Kim bilir, belki de Apple’ın M1 işlemcilerinin Windows PC tarafındaki ARM tabanlı rakibi Samsung’un elinden çıkar.
Mutlaka tsmc üretmesi lazım yoksa exynos’un işi zor
Kaybetmedi aslında çipi google ile 1 yıl daha geliştirip daha hızlı ve verimli bir biçimde sunmak istiyor ki kullanıcı deneyimini exynos işlemcilerde en üst düzeye çıkararılsın.
Ki şöyle söyleyeyim exynos gerçekten sıkıntılı s20 kullanıyordum önceden kapsız kullanmak çok sıkıntı olabiliyor kışın bile çok sıcak olabilirken yazın haddi hesabı olmuyor.
doğru karar exynos olmadı hocam olmadı
Ya bizim millette var bu ego sadece. İllaki en iyisinin en iyisi olacak. Bütün işlemciler iyi, kötü işlemci yok. Kötü kullanıcı veya tüketici var. Gerisi fasafiso. .. Bu tip makaleler yapıldıkça bu algı da kolay kolay gitmez. Vazgeçin bu akıldan
Beni m31 de Exynos ama sorunsuz çalışıyor. Telefon iş görüyor. Benim beklentilerimi karşılıyor. Kişisel bir deneyim bence. Sonuçta herkesin teknolojiden beklentileri farklı.
Samsung için önce şunu belirteyim; Bence Samsung, “kalite olarak Iphone’dan farkımız yok, fiyatta neden olsun?” Anlayışıyla pazarda tutunma nedenini unutarak bitişinin başlangıcını yapmış oldu.Samsung, en azından Türkiye için söyleyeyim nokia, Ericsson ve blackberry gibi markaların tutunamadığı bir ortamda en kaliteli, en sağlam ve uygun fiyatlı Android telefon olarak pazarda tutunma sağladı. Iphone ‘nun fanatikleri zaten yüksek fiyatı ödemeye her zaman hazırdı. Başka marka telefonların özellikleri ne kadar iyi olursa olsun ve ne kadar ucuz olursa olsun iPhone almaya devam edecekler. Bu bir Amerikan fanatizmi, ve statü göstergesi olarak algılanmaya devam edecek. Özetle başka markalar ne kadar iyi özelliklere sahip olursa olsun fiyat olarak iPhone ile aynı bantlarda olduğu sürece iPhone tercih edilecektir.