Samsung Display, yeni nesil EL-QD (Electroluminescent Quantum Dot) ekran panelini duyurdu. Yeni panel, geçen yıl sergilenen prototiplere göre önemli teknik iyileştirmeler içeriyor. EL-QD teknolojisi, kuantum noktalarının yalnızca renk dönüştürmekle kalmayıp; aynı zamanda doğrudan ışık üretmesini sağlıyor. Böylece geleneksel QD-OLED panellerden de ayrışıyor.
Samsung, yeni EL-QD ekran teknolojisini duyurdu
Sergilenen iki farklı EL-QD ekran prototipinden biri 400 nit’e kadar parlaklık değerine ulaşabiliyor. Diğer prototip ise 264 ppi yoğunluğu ile dikkat çekiyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, geçen yıl sergilenen QD-LED panellerde bu değerler sırasıyla 250 nit parlaklık ve 202 ppi seviyesindeydi. Samsung’un yeni paneli, parlaklıkta ise yaklaşık yüzde 60’lık bir artış sunuyor.

Yeni EL-QD ekranlar, kadmiyum içermeyen kuantum noktalarıyla geliştirilen inorganik bir elektrolüminesans teknolojisi kullanıyor. Bu yapı sayesinde her bir RGB piksel, doğrudan elektrik sinyallerine tepki vererek hem ışık hem renk oluşturabiliyor. Bu sistem, geleneksel OLED veya QD-OLED ekranlarda olduğu gibi arka ışık veya ayrı ışık katmanı ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.

iOS 19, bataryayı yapay zeka ile optimize edecek!
Apple, iOS 19 sürümünde batarya kullanımını yapay zekayla iyileştirecek. Bu gelişme, iPhone kullanıcılarını oldukça sevindirdi.Teknolojinin getirdiği bir diğer avantaj ise renk doğruluğunda gözle görülür artış sağlanması olacak. Kuantum noktalarının doğrudan ışık yayımı yapması; panelin hem daha canlı renkler sunmasını, hem de enerji verimliliğinin artmasını mümkün kılıyor.
EL-QD paneller henüz ticari kullanıma sunulmadı. Ancak bu teknolojinin, yakın gelecekte farklı ekran türlerinde yer alması bekleniyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
Çöp mlnitörler. 264 ppi ne, 400 nit. ne yav.
Bunlar, Samsung’un birkaç yıl sonra OLED’in yerine getireceği QD-LED panellerin prototipleri. Monitör değiller 😀
iyi güzelde ne faydası var anlamadım 400 nit kötü 260 ppi dahada kötü (eğer bu teknoloji telefon ekranları için düşünülüyorsa)
Bunlar komple yeni bir panelin prototipleri. Samsung, OLED’ten sonra bu yeni QD-LED panellere geçecek. Geçen yıla göre, çıkılan değerler gayet iyi. Küçük bir ekranda, arka ışık olmadan, sadece RGB dot’ların kullanımıyla 400 nit’e ulaşmışlar. Birkaç yıl sonra, çok parlak haliyle, TV ve monitörlerde görürüz.
QD-OLED de RGB piksel yapısında olsa da, onda ışık mavi organik materyalle üretilir. Mavi renk de direkt buradan gelir. Kırmızı ve yeşil ise, bu mavi ışığın Q. Dot’lara çarpmasıyla elde edilir.
QD-LED ise hem organik olmayacak hem de ışık & renk, sadece Quantum Dot’larla elde edilecek. Daha yüksek renk gamutu ve volümüne çıkılacak. (Renk doğruluğu dediği de, esas olarak o. BT 2020 gamut doğruluğu artarak, onu tam kapsayacak. Bunlara ne kadar ihtiyaç olduğu tartışılır; ama en azından OLED’teki yanma riski bitmiş olacak.)