2011 yılı itibariyle mobil pazarda ciddi bir büyüme yakalayan Samsung, son yıllarda çıkardığı akıllı telefonlarla beklenilen etkiyi yaratamadı.

Onlarca yeni modeli piyasaya süren ve her segmentte pazarı domine eden Samsung, hala pazarın lideri ve en çok kazananı fakat firmanın giderleri de bir o kadar fazla. 

2012 yılından beri en düşük çeyrek gerlirlerine imza atan Samsung’da işler çok iyi gitmiyor. Firmanın en son çeyrek açıkladığı mali rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

:: Samsung’un gelirlerinde şok düşüş…

Galaxy S5, S4’ten bile az sattı!

Samsung’un esasında orta segment modellerdeki satış başarısı, fazla modelin de etkisiyle sürüyor. Gelirlerin düşmesindeki sebep ise amiral gemilerine olan talebin azalması.

Galaxy S3 ile 60 milyonluk satışı deviren Samsung, Galaxy S4 ile bu başarıyı yakalayamamıştı. Galaxy S5 ile de bu sorun devam ediyor. İlk 3 ayda 12 milyon Galaxy S5 satan Samsung, Galaxy S4’ün yüzde 4 civarında gerisine düşmüş durumda.

:: Samsung Galaxy S5 neden çok satamadı?

Samsung artık stratejisini değiştirdi!

Sürekli model çıkarmayacağı, telefon üretimini de 3’te 1 oranında azaltacağı söylenen Samsung, yine her segmente telefon çıkartacak fakat her segmentte daha iddialı telefonlar piyasaya sürecek. İlgili haberimize de buradan ulaşabilirsiniz.

Anlaşılan Samsung, değiştirdiği stratejiyi sadece telefon üretimiyle sınırlandırmamış.

Samsung mobile bölümünde büyük işten çıkarma operasyonu

Sektörden gelen bilgilere göre Samsung, özellikle mobil bölüm ile ilgili yeniden bir yapılanma tasarladı. Firmanın hedefi mobil bölümde yaklaşık yüzde 30 civarında iş gücünü kısmak.

28000 çalışanı olan firmanın yüzde 30 iş gücünü eksiltmesi demek, global olarak 6700 kişinin işten çıkartılması demek.

Tutunamayan servisler de kapatılacak

Samsung’un pek çok servisi de bulunuyor. Bu servislerin de çoğu pek kullanıcıların dikkatini çekmiş değil. Bunların başında WhatsApp’a yenik düşen ChatOn geliyor. Samsung, başta ChatOn olmak üzere kar getirmeyen ve kullanıcılar tarafından benimsenmeyen pek çok birimini kapatacak.

Ayrıca mobil bölüm haricinde tüketici ilgisini çekmekten uzak kalan e-kitap ve çevrimiçi müzik hizmeti gibi yazılım ürünlerini barındıran bölümün de mobil bölüme dahil edilmesi sözkonusu. Tabi bunların çoğu kapatılacak. Hizmetlerden kullanılabilir durumda olanlar mobil tarafa entegre edilecek.

Bakalım yeniden yapılanma, Samsung’u olumlu yönde etkileyebilecek mi? Çünkü zamanında Nokia gibi sektörü domine eden markalar, çıkardığı sürekli farklı modeller ve bu modellere güncelleme vermeyerek sevilmeyen bir marka haline dönmüştü. Samsung’un da benzer bir akıbete uğrama ihtimali var. Firmanın durumu bu kadar ciddiye almasındaki sebep de biraz bu.

:: Samsung Galaxy Note 4 incelemesi

:: Samsung Galaxy Alpha incelemesi

 

:: Sizce Samsung’un yeniden yapılanmaya ihtiyacı var mı? Firma neleri sizce elden geçirmeli ve hangi hataları yapmamalı?