Günümüzdeki en büyük donanım üreticilerinden biri olan Samsung, SSD’lerdeki NAND Flash yongalar, RAM modülleri, işlemci ve pek çok irili ufaklı çipset üretimini yapıyor. Firmanın en çok kar eden bölümlerinden biri olan üretim kısmında yeni bir atılım yakında sonuca ulaşabilir.

Uzun zamandır kendi Exynos işlemcilerini üreten ve amiral gemi modellerinde kullanan Samsung, bu işlemcileri diğer üreticilere pek satmasa da, Samsung’un akıllı telefon ve tabletleri çok ciddi satış rakamlarına ulaştığı için Exynos işlemciler, Android ekosistemindeki en çok kullanılan işlemciler arasındaki yerini alıyor.

Samsung’un Exynos’taki katma değeri ne?

Mikroişlemci tasarımlarıyla özellikle mobil ve düşük güç tüketimli sunucular başta olmak üzere pek çok eşyada kendine yer bulan ARM, bu mimarilerini tasarlayıp lisanslıyor. Firmanın gelir modeli bu. Samsung da ARM mimarilerini lisanslayarak işlemcilerinde kullanıyor.

Örneğin Cortex A15 mimarisini duyuran ARM, Samsung gibi üreticilere bu mimariyi lisanslıyor. Samsung da bu mimariyi doğrudan ilgili Exynos işlemcisinde kullanıyor. Samsung’un bu noktada yaptığı katma değerler biraz üretim süreciyle alakalı. 

Nanometre, kullanılan transistör teknolojisi, termal kabiliyetler, güç tüketimi gibi noktalarla beraber işlemcinin karakterini belirleyen Samsung, grafik işlemci tarafında da yine genel olarak ARM’ın Mali tasarımlarını lisanslayıp kullanıyor.

İddialara göre Samsung, kendi grafik birimini tasarladı ve önümüzdeki yıl kullanılacak seviyeye getirdi.

Nasıl olacak bu iş?

Grafik işlemciyi sıfırdan geliştirmek çok ciddi bir AR-GE isteyen bir durum. Intel gibi bir dünya devi bile AMD ve Nvidia’nın grafik kartlarına karşı çıkarttığı Larrabee projesini tam devam ettiremedi. Firma harici ekran kartı yerine gömülü çözümlere yöneldi.

Qualcomm‘un günümüzde kullandığı Adreno grafik işlemcisinin temeli ise AMD / ATI tarafından geliyor. Qualcomm bu grafik birimini satın almış ve bunu geliştirmişti. Yani sıfırdan başlamak epey zor ayrıca patent sorunları da olası.

Samsung’un ARM’ın Mali ya da başka bir üreticinin grafik birimlerini kendine özelleştirdiği mi yoksa sıfırdan bir grafik birimi mi tasarladığı bilinmiyor. 

Ama Samsung’un kendi isimlendireceği, kendisinin ürettiği bir grafik işlemci, 2015‘in üçüncü çeyreğinde hayata geçebilecek. Firma böylece termal noktalarda ve grafik işlemcinin daha efektif kullanımı konusunda iddialı olabilecek. Bakalım böyle olacak mı?

:: Samsung, kendi grafik işlemcisini sıfırdan üretebilir mi?