Sanatta akıllı telefon etkisi! Özgür Çabuk’un İşin Aslı sergisi başlıyor!

0
Temsili Görsel

Akıllıı telefon kameraları her geçen gün biraz daha gelişiyor. Bu durum, bir zamanlar büyük DSLR kameralarla yapılan pek çok şeyin her an yanımızda olan bu aletler sayesinde kolayca yapılmasını sağlıyor. Bunun son örneği ise sanat dünyasında karşımıza çıkıyor. Özgür Çabuk’un tamamen akıllı telefon ile çektiği fotoğraflardan oluşan İşin Aslı sergisi, yakında başlıyor.

Özgür Çabuk’un İşin Aslı sergisi, 7-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek!

7-23 Ekim 2022 tarihleri arasında Karaköy’deki Schneidertempel Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek olan sergi, pazartesi hariç her gün saat 11 ila 18 arasında kapılarını ziyaretçilerine açacak. Serginin sahibi Özgür Çabuk’un ise son çıktığı sanat macerası hakkında düşünceleri şunlar:

Profesyonel fotoğraf sanatçıları dahil, kendisine uzun yıllardir yakın ve uzak çevresinden gelen “Sen mutlaka sergi açmalısın” çağrılarının ardından Özgür Çabuk, ilk kişisel sanat sergisi ‘İşin Aslı’ ile yola koyulmaktan mutluluk duymakta ve kendisini bu yolda destekleyen onlarca kisiye tesekkürü borç bilmektedir.

Özgür Çabuk kimdir?

Özgür Çabuk, 1998 yılından beri ADB İstanbul Başkonsolosluğu’nda kamu diplomasisi ve basın danışmanı olarak çalışmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nin Mütercim Tercümanlık bölümünden mezun olmuştur. Kocaeli İzmir’de büyüyen Çabuk, daha çok genç yaştayken kendisini yollarda bulmuştur ve 50 ülkede 60’dan fazla şehirde onlarca ilçe ve köyde bulunmuştur. Kendisinin özgür bir ruh olmasında büyük katkıları olan annesi Türkay ve babası Fethi’ye ömür boyu şükran duymaktadır.

Özgür Çabuk’un insan psikolojisine olan derin ilgisi hayat duruşunda ona yüzeyde olanı değil perde arkasındakini ve arka planda aslolanı önemli kıldı. Evliya Çelebi’yi rüyasında dilinin sürçmesi, Ozgür Çabuk’u ise insanla hemhal olma arzusu yollara düşürdü. O, cografyaya degil insana sefere çıktı. Umutlarına, hayal kırıklıklarına, ukdelerine, neşelerine, hal-i pürmelallerine. Hiçbir zarfın içi ona insanın mazrufu kadar çekici gelmedi. Sefer üstüne sefere gitti. İnsanın olduğu her yer gidilmeye değerdi.

Özgür Çabuk fotoğraflarının birçoğunda ters ışık kullanarak kadrajin içindeki kişilerin kimliklerini muğlaklaştırır, onları herhangileştirir. Böylece de aslolana ulaşma çabasını yansıtır ve aksi halde şahsına münhasır kalacak sahneleri evrenselleştirir. İnsan hissiyatı, bakışların, duruşların bizlere sirayet ettirdiği duygular, görünen ve görünmeyen, içimizin aynasında görmekten çoğu zaman kaçındıklarımız onun fotoğraflarında ön plana çıkar ve sizi de kendi yolunuza düşürür.

Fotoğrafçılar da diğer sanat erbabı gibi günümüz toplumunun bir açıdan şamanları. Akan hayat içinde barındırdığı, ve birbirinden ilgisiz görünen milyonlarca unsurun milyarlarca kombinasyonuyla dalga dalga üzerimize geliyor. Aramızda bazılarımızın bu kombinasyonları oluşturduğu anlamları sezebilme ya da onlara anlamlar yükleme yetenekleri var. Özgür Çabuk da onlardan biri. Gerçeklikten devşirdiği ya da ona yakınlaştırdığı anlamlar belki sizin de hayata bakışınızda optik bir kalibrasyona ve zenginleşmeye yol açacak. Karar sizlerin…

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version