Kurumsal uygulama ve yazılım alanının önemli ismi SAP, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) işbirliği ile “Dünya İnsani Zirvesi”nde duyurduğu “Mülteci Kod Haftası” kapsamında, 4 ülkede gerçekleştireceği kod yazma eğitimlerinin İstanbul ayağını tamamladı.
Türkiye ve Orta Doğu’da, 8-24 yaş arasındaki mülteci çocuk ve gençleri hedefleyen Mülteci Kod Haftası’nda SAP, İstanbul’da 40’a yakın kod yazma atölyesi ve online eğitim kursu düzenledi.
Kodlama eğitimi ile gençlere destek
Dünya, en zorlu mülteci krizlerinden birini yaşıyor. Türkiye, Mısır, Ürdün ve Lübnan ise yaklaşık 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Global Kurumsal Sosyal Sorumluluk vizyonu çerçevesinde “daha iyi bir dünya için topluma ve sosyal yaşama destek” ilkesiyle kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiren SAP, “Mülteci Kod Haftası” kapsamındaki ücretsiz atölye ve online eğitimler ekim ayında İstanbul’da düzenledi.
SAP ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından iş ortakları ile başlattıkları Mülteci Kod Haftası kapsamında Türkiye, Mısır, Ürdün ve Lübnan’da 8 ile 24 yaş arasındaki 10 binden fazla gence kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. İlk duyurusu İstanbul’da gerçekleşen Dünya İnsani Zirvesi’nde yapılan Mülteci Kod Haftası, mültecilerin ve göçmenlerin ekonomik ve sosyal açıdan güçlendirilmesini amaçlayan Birleşmiş Milletler New York Deklarasyonu’nu destekliyor.
10 binden fazla mülteciye ücretsiz eğitim
Mülteci Kod Haftası girişimi, Galway Education Center, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve 25’ten fazla yerel partnerin katkılarıyla yürütülüyor. Türkiye’de ise Işık Üniversitesi, Kiron, IMC, Impact Hub, KızCode ve Hayata Destek Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde ve 300’ü aşkın eğitmenin desteğiyle gerçekleştirilen Mülteci Kod Haftası’nın İstanbul ayağındaki ücretsiz kodlama atölyeleri ve online eğitim atölyelerine 8-24 yaş arasındaki 950 mülteci genç katıldı.
Mülteci Kod Haftası, orta ve kısa vadede mülteci gençlerin dijital alandaki yetenek gelişimini destekleyerek, bölgedeki şirketlerin gerekli pozisyonlardaki ihtiyacına cevap vermeyi hedefliyor. IDC’ye göre, iş fırsatlarını kanıtlayan bir gösterge olarak 2016 yılı içerisinde ICT harcamalarının Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’da 260 milyar Dolar’a ulaşacak olması gösteriliyor.
:: SAP’nin gençlere yönelik bu çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Artık Suriyeli olma vakti geldi
Başlık yanlış olmuş: "SAP’tan mültecilere kod eğitimi" olmalı (ingilizcede es-ey-pi diye okunduğu için den demişsiniz galiba)
Suriyeliler hacker olup çıkacak karşımıza. Çoğumuz da buna karşın hiçbirşey yapamayacak. Tüm herkese öğretilmeliydi.
En çok ihtiyaçları olan şey kodlamaydı zaten ama adamların kalacak ülkesi yok
göz boyama bunlar sizde inandınızmı