Bu defa bize ulaşan anakart, AMD’nin giriş seviyesi sistem yongalarından bir tanesini barındıran Sapphire Pure Hybrid CrossFire ürünü. Bu ürünün üzerine AMD’nin DirectX 10 destekli tümleşik grafik işlemcisini barındıran RS780G yongası mevcut. Ürünün ayrıntılarını diğer sayfalarda görebilirsiniz.
Orijinalini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın!
{pagebreak::Genel Gorunum – 2}
Orijinalini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın!
Burada ürün üzerindeki bileşenleri çıkarttık. Öne doğru Fenerbahçe Spor Klübü’nün renklerine sahip DDR2 800 desteği sunan bellek yuvalarını görebiliyorsunuz. Dört tane bellek yuvası olması güzel. Bazı micro ATX kasalarda iki tane yuvayla kullanıcıları baş başa bırakabiliyorlar. Ayrıca disket sürücü, yuvası IDE yuvası ve 24 iğneli ATX güç bağlantısı mevcut.
{pagebreak::Arka Panel}
Orijinalini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın!
Burada arka paneli görebiliyoruz. Sadece dört tane USB yuvası olması pek iyi değil. Bu modelde dijital çıkış olarak DVI, analog çıkış olarak da D-Sub tercih edilmiş. AMD’nin RS780G yongası DisplayPort ve HDMI bağlantılarını da destekliyor. Arka panelde GigabitLAN ve ses bağlantılarını da görebiliyoruz. Keşke 6 veya 8 USB yuvası arka panelden verilseydi.
{pagebreak::Kuzey Koprusu}
Orijinalini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın!
Kuzey köprüsü üzerinde küçücük bir soğutucu mevcut. Alüminyumdan yapılmış soğutucu, yüksek işlemci yükü bindirdiğimiz anlarda bile ısınmıyordu. Tabii yüksek grafik performansı isteyen uygulamalara elinizi dokundururken dikkatli olun.
{pagebreak::Guney Koprusu}
Orijinalini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın!
Güney köprüsü olan AMD SB700, çok daha küçük bir soğutucuyla soğutuluyor. Bu yonga sistemin tüm giriş/çıkış aygıtlarını denetliyor. Sadece sabit disk çalışırken bile yeterince ısı yayıyor; ama buna aşırı ısınıyor diyemeyiz.
SB700 AMD’nin en yeni güney köprüsü yongası. Bu yongada, önceki SB600’e göre USB performansı geliştirilmiş, bağlantı sayıları artırılmış ve SATA konusunda bazı geliştirimeler yapılmış durumda. Açıkçası son kullanıcıya yansıyan çok fazla bir değişiklik olmadığını söyleyebiliriz. ama 55 nanometre teknolojisiyle üretilmiş olması ve daha az enerji çekiyor olması önemli artılar.
{pagebreak::Disk Baglantilari}
Orijinalini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın!
AMD SB700 güney köprüsü yongası 6 tane SATA 2.0 desteği sunuyor. Bu diskleri RAID 0, RAID 1 ve RAID 1+0 kiplerinde birleştirebiliyorsunuz.
{pagebreak::Yuvalar}
Orijinalini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın!
Ürün üzerinde yüksek performanslı herhangi bir grafik kartını takıp kullanabileceğiniz veya bir HD 3450 takarak melez CrossFire özelliğini değerlendirebileceğiniz bir PCI Express 16x yuva bulunuyor. Yanında ise iki tane PCI yuvası var. Bu üründe gözümüze batan ikinci eksik olarak bir PCI Express 1x yuvasının bulunmamasını söyleyebiliriz.
{pagebreak::Hata Ayiklama}
Orijinalini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın!
Burada gördüğünüz iki haneli gösterge yardımıyla, eğer sisteminiz başlangıçta (POST) takılıyorsa, sebebini öğrenebiliyorsunuz.
BIOS demişken, ürünün BIOS’u gayet ayrıntılı ayarlar yapmanıza izin veriyor. Tabii BIOS’taki performans ayarlarını sistem çalışırken de yapabilirsiniz. Nasıl mı? AMD’nin OverDrive yazılımını kullanarak.
{pagebreak::Guc Yonetimi}
Orijinalini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın!
İşlemcinin hemen yanında, işlemciye güç sağlayan sekiz iğneli bağlantıyı görebiliyoruz. Bazı anakart üreticileri geriye dönük uyumluluk gibi sebeplerden olsa gerek, eski güç kaynaklarıyla çalışabilsin diye (ki aslında iğne uyumluluğu var) burada dörtlü bir bağlantı kullanıyorlar.
{pagebreak::Islemci Cevresi}
Orijinalini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın!
İşlemcinin hemen yanında bulunan güç düzenleme devreleri. Anakartın bu bölümünde katı kapasitörler kullanılmış ve alttaki bileşenler ısı emicilerle donatılmış. Bu anakartın ömrünü uzatan, işlemcinin de daha verimli çalışmasını sağlayan önemli bir ayrıntı.
{pagebreak::Yorumlar}
Yorumlar
Sapphire, fiyat olarak giriş seviyesine hitap eden bir anakart üretmiş. Ülkemizde bu kartın yaklaşıks atış fiyatı 100 dolar + KDV civarında. Sapphire tarafından sağlanan bu fiyat, satıcılar tarafında daha düşük olarak son kullanıcıya yansıtılabilir.
Eğer AMD işlemcilerini temel alarak bir sistem kurmayı düşünüyorsanız ve birden fazla grafik kartı kullanmayacaksanız, bu RS780G çözümü işinizi görecektir. Zaten grafik kartına para vermeyi düşünmüyorsanız, şu an piyasadaki en güçlü tümleşik grafik çözümlerinden birisini ve bu anakartla beraber edinmiş oluyorsunuz. Bu da önemli bir artı.
Anakartta göze batan iki küçük nokta var. Bunlardan bir tanesi PCI Express 1x yuvasının bulunmaması. Diğeri ise arka panelde sadece 4 tane USB‘nin bulunması. Eğer bu noktalar kafanıza takılmıyorsa, Sapphire Pure Hybrid CrossFire, üzerine inşa edeceğiniz AMD işlemcili bilgisayarınız için sizi bekliyor.
{pagebreak::Urunun Kunyesi}
Sapphire Pure Hybrid CrossFire
Anakart
Soket Uyumluluğu: AMD AM2/AM2+
Yonga: AMD RS780G / SB700
Güç Gereksinimi: 24 iğneli ATX bağlantısı, işlemci için 8 iğneli bağlantı.
Bellek: 4 tane DDR2 800 yuvası
İç Bağlantılar: PCIe 16x, 2x PCI, 6x USB, 6x SATA, IDE
Dış Bağlantılar: PS/2 Klavye ve Fare , 4x USB, 6x 3,5 mm ses bağlantısı, DVI, D-Sub, Gigabit LAN
Bilgi için: Sapphire
Fiyat: 109 dolar + KDV Satın al!
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net