En gelişmiş uzay teleskobu olan James Webb, göreve başladığından bu yana birçok etkileyici görüntüyü bizlere sunmayı başardı. Birçok gök cismine hiç olmadığı kadar yakından bakmamızı sağlayan James Webb Uzay Teleskobu’ndan (JWST) gelen son görüntüler de nefes kesici.
James Webb Uzay Teleskobu etkileyici görüntülere imza atmaya devam ediyor
Satürn’ün uydularından birisi olan Titan, yapısı ile en çok merak edilen yerlerden bir tanesi. Renkleri ile Dünya’yı hatırlatan Titan, sahip olduğu denizler ve atmosferi ile yapı olarak da dünyamıza çok benziyor. Ancak Titan’ın denizleri ve atmosferi Dünya’dakinin aksine su yerine metan ve etandan oluşuyor.
Tüm bu özellikleri ile araştırmacıların en çok merak ettiği gök cisimlerinin başında gelen Titan’ın JWST tarafından çekilen ilk görüntüleri paylaşıldı. Titan’ı ilk defa bu kadar yakından gördüğümüz görselleri tek kelime ile ‘olağanüstü’ olarak yorumlayabiliriz.
James Webb, 11.5 milyar yıllık gökkuşağı düğümü görüntüledi
Görüntüler, kızılötesi ışığı algılayabilen Webb’in birincil görüntüleme cihazı olan NIRCam tarafından çekildi. JWST tarafından çekilen görsel, uydunun kuzey yarımküresindeki iki bulutu da ortaya çıkardı. Varlıkları daha önce sadece tahmin edilip görüntüleri çekilmiş olsa da bu bulutlar ilk defa bu kadar net bir şekilde ortaya konmuş oldu.
Titan yüzeyindeki koşullar nedeniyle bulut oluşumları da oldukça hızlı bir şekild gerçekleşiyor. Metan denizlerine ev sahipliği yapan uyduyu gözlemlenmeye devam edecek. James Webb şu anda gözünü Titan’a dikmiş durumda.
JWST’nin bir diğer görüntüleme aracı olan MIRI’nın uydu hakkındaki ilk verileri 2023 yılının ortalarında teslim etmesi bekleniyor. Daha farklı dalga boylarında görüntüleme alan bu cihaz, bizlere Titan ve atmosferi hakkında çok daha farklı bilgiler sağlayabilir.
James Webb Uzay Teleskobu aracılığı ile ilerleyen dönemde çok daha etkileyici görsellere ulaşmamız muhtemel görünüyor. Peki siz yapısı ile Dünya’ya oldukça benzeyen Titan hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
bence metanı yakalım sonra gezegenin durumuna bakalım zaten bir astreoid denk gelse yanacak
Oksijen gerek.
Buzullar ile kaplı uydu vardı oraya da bakılsa iyi olurdu Okyanus olduğu söylenmişti
Enceladus’tu sanırım ismi
zamanla belli olacak
Binlerce yüzbinlerce ışıkyılı uzaklıktaki nesneleri cam gibi gösteren bir teleskop (Nasanın kendi sitesinde var inceleyin) acaba neden burnumuzun dibindeki nesneleri hep bulanık gösteriyor. Galiba bu NASA denen yalanın her türlü çeşidi mevcut olan kurum İnsanlığın gerçeği bilmesini istemiyor. Neden bir türlü anlamış değilim yada her şeyi ilk bulan kendilerinin olmasını istedikleri için olması kuvvetle muhtemelen. Titan da yaşama gelince emin olun ki her türlü var Metan falan hikaye sabırlı olun gerçek eninde sonunda kendileri tarafından açıklanacaktır.