Savaş temalı birçok oyun ve filmde karşımıza çıkan EMP’ler günümüz dünyasında o kadar da popüler bir etkiye sahip değiller.
Elbette bunun ana nedeni muhakkak ki EMP bombası icat edildikten sonra büyük bir savaş ortaya çıkmış olmamasıdır. Peki savaşlar için bu kadar kritik bir öneme sahip olan EMP bombası nedir? Dilerseniz ilk olarak EMP nedir sorusunu yanıtlayarak yazımıza başlayalım.
EMP Nedir?
Birçoğumuz EMP terimini yukarıda da bahsettiğim gibi film ya da oyunlarda mutlaka duymuşuzdur. Özellikle Matrix serisini izlediyseniz, oradaki makinelerin de sadece EMP ile etkisiz hale geldiğini muhakkak hatırlarsınız.
EMP nedir sorusunun en basit yanıtı hiç kuşkusuz, çevresindeki tüm elektronik cihazları bozan geniş bantlı ve yüksek yoğunluklu elektromanyetik patlama olacaktır.
Evet, bir yerde EMP patlatıldığında aklınıza gelebilecek tüm elektronik cihazlar anında bozulur. (Tabi cihazlar çalışır vaziyetteyse) Peki EMP nasıl çalışır. Yani nasıl olursa basit bir elektromanyetik patlama, bir anda arabadan uçağa, cep telefonundan, sokak lambalarına kadar herşeyi bozabilir. Dilerseniz şimdi bu duruma kısaca değinelim.
EMP Nasıl Çalışır?
EMP nasıl çalışır sorusunun yanıtını vermeden önce, bir EMP bombasının etkili olabilmesi için geniş bir frekans aralığına sahip olması gerektiğini belirtelim. Her elektronik cihazın belli bir çalışma frekansı olduğu için, atılan EMP’nin bu frekansı kaplaması gerekmektedir.
Şimdi gelelim EMP nasıl çalışır sorusuna. EMP yani elektromanyetik patlama atmosferdeki gazlarda bulunan elektronları kullanarak, elektronik cihazların bozulmasına neden olur.
EMP’nin etkisiyle atmosferdeki elektronlar, devrelere sızarak bazı elemanların çalışma karakteristiğinde önemli değişikliklere sebep olurlar. Devre elemanlarının değişen karakteristiği anlık olarak devrenin bozulmasına ve çalışmamasına neden olur.
EMP genel olarak devrelerde bulunan yarı iletkenleri hedef alır. Diyot, transistör ve entegre gibi yarı iletken özelliği gösteren elemanlar EMP’lere karşı son derece savunmasız ve zayıftır. Devrenin çalışmasında hayati öneme sahip olan bu elemanların, anahtarlama sekansında ortaya çıkan bir sinyal bozukluğu bile tüm devrenin çalışmasını bozabilir.
İlk EMP ne zaman kullanıldı?
Aslında EMP üzerinde yapılan çalışmalar 1950’li yıllara kadar dayanıyor olsa da, bu teknoloji hakkındaki en detaylı ve somut bilgilere 1962 yılında gerçekleştirilen bir nükleer bomba deneyi sonrasında tesadüfen ulaşılmıştır.
1962 yılında ABD tarafından Johnston Adası’nın yakınlarında gerçekleştirilen Starfish Prime isimli nükleer bomba testinde, EMP üzerine geniş bir bilgi açığı olduğu ortaya çıkmıştır.
Nükleer bombanın patlatılması sonucu ortaya çıkan elektromanyetik patlama, yaklaşık olarak 1400 km uzaklıkta bulunan Hawai’de sokak lambalarının patlamasına, telefon santrallerinin iş görmez hale gelmesine ve çalışır durumda bulunan araçların durmasına neden olmuştur.
Bu elektromanyetik etkinin ortaya çıktığı patlamada 1.4 megaton TNT eşdeğerinde bir bomba yer yüzünden 400 km yüksekte patlatılmıştır.
Bu deney sonucunda ortaya çıkan bilgiler, elektromanyetik patlamaların etki alanı hakkında da bilgiler edinilmesine zemin hazırlamıştır.
Savaşlara Yön Veren Teknoloji; EMP
EMP’nin elektronik cihazları bir anda savunmasız bırakacak yegane teknoloji olmasına karşın, yaygın bir şekilde kullanılamamasının en önemli nedeni menzil karakteristiğinin çok zayıf olmasıdır.
Genel olarak bir bölgede EMP kullanılmak istendiğinde, sonuçlar beklenilenin çok ötesine geçebilmektedir. Bu durum, EMP silahını kullanan tarafa da zarar verebilir.
Tabi ki gerçekten sıcağı sıcağına yaşanacak bir savaşta, koca bir şehrin üzerine insansız hava araçlarıyla EMP bombaları atıp, o şehri bir anda tamamen savunmasız bırakmak da mümkündür.
EMP’den korunmanın en etkili yöntemi ise elektronik cihazı tamamen güçten arındırmak olacaktır.
:: Sizce olası bir savaşta EMP kullanılması ne gibi sonuçlar doğurabilir?
Birileri Davinci demons izlemiş.
Keşke üretebilsek bizde. Gerçekten savaşa yön veren bir teknoloji. Teşekkürler yazı için 🙂
ürettik. ismi “EJDERHA” bakabilirsin Aselsan üretti. bakabilirsin 2021 İDEF fuarında sergilendi. aslında daha çok şey var yakın da açıklanacak bekleyin…..
Tornado+EMP skill buildciler candır 😀 wex-wex-quas ^_^
call of duty den biliriz 😀
Tesla kurban olurum sana
aynen benim de aklıma invoker geldi
Aslında kıyamet alametlerinden birinde kılıç kalkanlarla savaş sonucu ve kan gölü şehirler olacağı söylenmektedir tabi ilk duyduğumda önceden mi oldu demiştim ama şimdi aklımda bi takım sorular giderildi
Savaşta efsaneye giriş
nfs hp 2010 dan bilirim ama onda sadece attıgım araba bozuluyordu
400 km mi ? ; Amerika'da 80,5 km üstünde seyahat eden insanlar astronot olarak gösterilirler. (Vikipedi); bilgi neydi bilgi emekti…
yanlış emp yüksek frekans olduğu için güç kesmek yetmez.
gücü kessenizde havadaki frekans bütün elektronik yollarda akım oluşturarak öellikle şu an kullandığımız dijital donanımlar yakar geçer.
tek kurtuluş yolu faraday kafesidir.
İleri de büyük bir dünya savası cıktığında maximum 20 dk süreceğini ön görüyorlar bakalım ölmezsek görücez neler olacağını.
Arkadaş şu seo uzmanınızı işten atın ya da seo ve kullanıcı deneyimi hakkında adam gibi bir eğitim aldırtın. Her yazınız böyle.
Red alert 2 de enerji kesen nükleer silah
Komple yok edin dünyayı da bizde rahatlayalım sizde 🙂
Rusyaya atalım bir tane 🙂
Savas icin teknolojik cihazlarin atom bombasiymis
Bu PS4 çocuklarına bayılıyorum. EMP demek. Bu teknoloji uzun yıllardır kullanılıyor. Hatta USA nın bir uçuk modeli bunun için dizayn edilmiş. Körfez savaşın da ilk kullanılan bu uçaklardı. Savaş uçakları Hava savunma füze sistemlerini aşabilmek için füze radarlarına sizin EMP dediğiniz karıştırma sinyalalri uygularlar. Radar ekranında bir süre karıncalanma olur sonra sistem bu sinyali filitreler. Bu esnada bazen füze kilidinden kurtulur pilot. Neyse siz P. Station 4 lemeye devam edin. Savaşa ve silahlara olan açlığınızı oyun konsoluyla sınırlı tutun. Allah kimseye savaş göstermesin. Ben vatan hizmetlerinde çok ağır bedeller ödemiş binlerce kişiden bir olarak bodruma gittiğimde bir baktım yer gök villa… demek bunlar için savaşmışız. Bunlar köşeyi dönsün biz her şeyimizi feda edelim, sonra önüne gelen bize hakaret etsin. Şimdi 40 yaşın da askari ücrete iş arıyorum. Bu devlet öz evlatlarına sahip çıkmayıp üstüne üstelik ERGENEKON cu casus deyip içeri atmıştır. Şimdi siz gençleri kandırıp çepheye gönderme planları yapıyorlar. Uyanık olun gaza gelmeyin…
Asker bey, siz milletin malını kıskanmak yerine 40 yasına kadar birikim yapmadığınıza yanın. 40 yasından sonra askeri ücretle iş arayan siz hayırlanmayın, 18 yasında sizler gibi para almadan askerlık yapıp hayat boyu calısamaz hale gelen sivilleri dusunun. Kendini kahraman zanneden askerlere, varanın kendilerne cok sey borclu oldugu dusunen askerlere değil, çıkarsızca , vatanı için hayatını riske atanlara kahraman denir. Bizim böyşe kahramanlara ihtiyacımı var. Emp gelince de biraz aklınız karışmış emp nin oldugunu sanırım anlayamıyorsunuz.