Savunma Sanayii İcra Komitesi’nden “yerli uçak gemisi” kararı!

3

Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi atılımlarına ilişkin özel bir toplantı yapıldı. Savunma Sanayii İcra Komitesi, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Yapılan toplantıda Türk savunma sanayisinin dün, bugün ve geleceği ana başlığında değerlendirmeler yapıldı. Bunun yanında bir de yerli ve milli uçak gemisi projesi konusunda kararlar alındı. İşte konuyla ilgili detaylar…

Karar alındı! Yerli uçak gemisi için tasarım faaliyetleri başlıyor!

TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, Nisan 2023 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girdi. Özellikle insansız hava araçları için bir deniz üssü niteliği taşıyan TCG Anadolu, 32 metre uzunluğu ile Türk Donanması’nın en büyük deniz platformu unvanının da sahibi.

Savunma Sanayii

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun süredir gündeminde olan “yerli uçak gemisi” projesi içinse artık karar verildi. Konuyla ilgili Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantı da projenin başlamasına karar verdi. Tasarım süreci ile başlayacak olan proje artık “fiilen başladı” olarak kabul edilebilir.

Aselsan yine rekor değerde bir anlaşma yaptı! Ancak bu kez sivil alanda

Yerli uçak gemisinin, TCG Anadolu Gemisi inşaatında olduğu gibi yine İspanya ile üretilmesi de gündemde. Bu konu aslında 2021 yılında cevaplandı. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan “İlk uçak gemimiz aslında büyük ölçekli değil, büyük ölçekliyi de şimdi bundan sonra yapacağız. Bu konuda zaten değerli dostumla mutabıkız. İnşallah büyük bir uçak gemisini mevcut şu andaki uçak gemisinin ardından yapmayı hedefliyoruz ve belki bununla birlikte denizaltı olayına da girme durumumuz olacak” ifadelerine yer vermişti.

Toplantıdan deniz kuvvetleri ile ilgili açık deniz karakol gemilerinin, yeni tip çıkarma gemilerinin, yeni nesil mayın avlama gemisinin ve milli hücumbotun inşasına yönelik kararlar alındı. Ayrıca MİLGEM Programı’nın 9, 10, 11 ve 12’nci gemilerinin inşası için de kararlar alındı. Genel olarak toparlamak gerekirse yapılan SSİK toplantısı deniz kuvvetleri açısından büyük önem arz etmekte.

3 YORUMLAR

  1. Nükleer ve uzun menzilli füzen olmadığı zaman bu tip gemiler hiç bir işe yaramaz. Abd nin uçak gemilerini düşmanları istedikleri an batırabilirler. Ama sonrası önemli gemisini batıran ülkeyi yeryüzünden silerler. Ayrıca biz işgalci emperyalist bir ülke değiliz boşa para harcanmış olur. Bunun yerine sihaları geliştirmeye ve uydu sistemlerine kaynakları harcamaları daha mantıklı olur.

  2. ülkemizin uçak gemisine ihtiyacı mı var? tüm rakiplerimize sınır komşusuyuz. istemediğimden değil ama ülkemizin uçak gemisine ihtiyacı yok. tüm rakiplerimiz zaten yanımızdayken uçak gemisiyle kime harekat düzenlicez?
    deniz aşırı bile değil ama en uzak rakibimiz yunanistan. o konuda da askeri deniz filomuz oldukça güçlü. ihtiyaç kenarda dursun işletme maliyetleri ayrı bir dert.
    Muhtemelen yeni seçim kampanyası.
    Az çok savunma sanayi ilgisi olan herkesin aynı düşündüğüne eminim.
    tcg anadolu gibi lhd helikopter gemileri daha mantıklı. lhd karması maliyeti düşük işletme masrafı düşük bir gemi olmadıkça türkiye ye masraf.
    uçak gemisini üretme ve işletmenin masraf olması kenarda dursun biz ne uçurucaz bu geminin üstünde?
    uçak gemisine uygun uçağımız yok. mmu devşirerek uçak gemisine iniş kalkış yapabilecek hale getirmek konusundada emin değilim çünkü iniş kalkış yapabilsede uçak gemisinin ihtiyacını karşılayabilecek görev tanımı yok. muhtemelen yeni uçak tasarlamak gerekecek veya satın alınması gerekecek.
    eurofighter olabilir ancak eurofighterların sadece bazı varyantlarında uçak gemisinden iniş kalkış yapabilme yeteneği mevcut.
    ingiltereden alınması planlanan ikinci el Eurofighter typhoonlar block 4 bile olmamasına karşın bize satılacak ikinci eller uçak gemisine uygun varyant değil. aynı anda eurofighter haricinde başka bir model uçak almaya kapasitemiz yok. istesek de alabileceğimiz model yok. f35 alamıyoruz f18 alamıyoruz. rafale almıyoruz. rus ve çin uçakları al/amıyoruz. o nedenle tek seçeneğimiz yeni uçak geliştirmek olur. fakat tüm kaynaklarımız mmu ya ayrılmışken ikinci bir proje işleri aksatır ve yavaşlatır. o nedenle muhtemelen bu geminin de siha gemisi haline gelmesi muhtemel. siha gemisi olacaksada uçak gemisi için devasa bir masraf yapmaya gerek yok. tcg anadolu dan iki tane yapılacaktı. ikinci bir proje daha vardı. eğer uçak gemisinden bahsettikleri oysa aynı l400 gemisinden üretilir. bu sefer siha gemisi olacağı garanti olduğu için proje ona göre güncellenebilir

  3. niye karşı fikirler ortaya atılmış anlayamadım açıkcası.
    tamam siha için tcg anadolu tipinde kısa gövde uygun onuda yaptık yapmaya devam edilir ama MMU yapıldığında kalkacak bir gemimiz olması kötümü. emperyalist olmana gerek yok ama bir libya savunmasında uçak gemisi olsaydı çok farklı olabilirdi durum mesela. veya bir doğu akdeniz savunmasında anında müdahale mangası gibi düşünebilirsiniz. nükleer olayına da katılmıyorum, suçluda olsan suçsuzda olsan bir ülkenin başka bir ülkeye karşı haritadan silercesine bir nükleer kullanımı mümkün değil. bugün amerika israile destek ve savaşın büyümemesi için ben burdayım diyebilmesi tamamen uss.g.r.ford uçak gemisi sayesinde yüzen bir ülke gibi düşünün varlığınız yeter. eğer şuan uçak gemimimiz olsaydı caydırıcılık, aktif görev ve rol alma, bölge kontrolü gibi bir çok avantajımız olurdu daha doğu akdenizi bile dibimizde zor savunuyoruz. bunuda nükleer gibi düşünün bulunsun ama kullanmasakta olur veya yeri gelir çok önemli oluverir. ayrıca uçak gemilerinin sadece uçak kaldırma gibi bir görevi yok denizden karaya, denizden havaya şeklinde savunma ve saldırı kapasiteleri çıkarma üniteleri gibi bir çok destek sunar. düşman unsura yakınlığın zaman ve konum bakımından avantaj sağlar. yazdıklarınızı uzman ve tecrübeli bir çok askeri uzman illaki hesaplamıştır ve gerekliliği bence sorgulanamayacak kadar önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version