Dünyanın en önde gelen sabit disk üreticilerinden Seagate, yeni teknolojiler üretme konusunda da oldukça etkili olmaya devam ediyor.
Son olarak ürettikleri 3.5″lik sabit disklerin boyutunu biraz ufaltarak, kapasitelerini neredeyse 20 katına çıkarmayı hedefliyorlar.
Bunu da normal sabit disklerde bir inçkare alana 1 trilyon bitlik veriyi sığdırmayı başararak yapmayı planlıyorlar. Günümüzde 3.5″lik sabit diskler, 1 inçkare alana ancak 620 milyar bit sığdırabiliyorlar.
Seagate yaptığı tanıtımda, bir inçkareye bir trilyon biti sığdırmayı başardıklarını ve bunu pratiğe döktükleri anda 3.5″ten daha ufak ama neredeyse 20 kata kadar daha fazla kapasiteye sahip sabit diskler üretmeye başlayacaklarını bildirdi.
Peki bunu nasıl yapacaklar? Aslında sorunun cevabı oldukça basit ve yaklaşık altı yıldır piyasada kullanılmaya çalışılan HAMR teknolojisi.
Heat Assisted Magnetic Recording adı verilen bu teknoloji sayesinde, bir sabit diske veri yazılmak istendiğinde diskte yazılacak alan bir nanosaniyede 370 santigrat derece ısıya yükseltiliyor.
Bir nanosaniyede 370 dereceye çıkan sabit diskin molekülleri de hızla titreşmeye başlayarak birbirlerinden uzaklaşmaya başlıyor.
Bu sayede aynı büyüklükteki alana daha fazla veri sıkıştırılabiliyor. Bu yöntemle diskin okuma ve yazma hızlarında da bir değişiklik olmuyor.
Seagate‘in bu teknolojiyi ne zaman yaygın hale getireceği ve sabit disklerinde kullanmaya başlayacağı henüz bilinmiyor. Detayları sizlere iletmeye devam edeceğiz.
:: Seagate’in yeni sabit disk teknolojisini nasıl buldunuz?
bu genleşme ve büzüşmenin diskin kullanım zamanına etkisi ne olur peki. hem o sıcaklığa ulaştırmak için gereken enerji de oldukça fazla olabilir.
devir ssd devridir
dede yuh… adamlar neler yapıyor biz nelerle uğraşıyoruz
belki ilerde işe yarar ama şuan 3.5″‘liği tercih ederim. O sıcaklığa gelince diskin güvenlik sorunu olabilir, yani bozulma ihtimali. Tabi ki bi dünya testen geçirirler ama hemen yaygınlaşıcağını sanmıyorum.
Fizksel disklerin ömrü fazla değil, geliştirme işini ssd üzerine yapsınlar. Artık veri kapasitesinin büyüklüğü kadar hızı da çok önemli.
Haber biraz eksik sanırım. Isıtma işlemi diskin bütününde değil, Lokal olarak sadece yazılacak alana optik olarak yapılacak.
peki bu 370 dereceyi nasıl soğuracaklar. ne çeşit soğutma kullanırsan kullan kalorifer gibi olur kasa içi.. Bir de bir şeyin ısısını bir nanosaniyede 370 dereceye yükseltmek demek çok çok ciddi bir enerji hem de çok sağlam PSUlar gerekecek demek.. Ayrıntılar henüz belli olmamaış umarım yanlırım. Ama bu teknoloji beni hiç heyecanlandırmadı…
Gereksiz bence, SDD üzerinde yoğunlaş daha iyi.
Burda yapılmaya çalışılan sınırları test etmektir. Sınırlar bulunduktan sonra diğer sorunlar halledilip yapılabilen optimum ürün ortaya çıkartılır.
Devir ssd devri, uğraştıkları sistem mekanik hddler. Ssd üzerinde çalışsalar bundan daha iyi.
Hala devir ssd devridir diyenler var. SSD’nin geleceği yok. Gelecekte SSD’lerden cok daha hızlı mekanik diskler bizi bekliyor olacak.. Tabiki o teknoloji ile üretilmiş diski yarın pazardan satın alamazsın. Yavaş yavaş satacaklar. KOSKOCA endüstri standartlarını belirleyen Seagate tam anlamıyla ssd pazarına girmediyse bir bildiği vardır. Yoksa pazarı OCZ, Kingston, Sandisk’e bırakmazdı.
aylardır deprem ayağına kullanıcılara neler sığdırdı 🙂 1 1tb sığdırmış çokmu 🙂
Arkadaşlar
Bu gibi teknolojileri takip edeceğiz. Hatırlarsanız disketler 1.42 mb. idi. Bugün artık disketler kullanılmıyorlar bile.
SDN OKURU 21.03.2012 03:02 aylardır deprem ayağına kullanıcılara neler sığdırdı 🙂 1 1tb sığdırmış çokmu 🙂
gÜZELDİ..