Bayraktar ailesinin öncülüğünde kurulan T3 vakfı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte her yıl Havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan Teknofest’i düzenliyor. Bu yıl da Samsun’da boy gösteren ve dün başlayan etkinlikte Baykar cephesinden önemli açıklamalar geldi. Selçuk Bayraktar, Elon Musk tarafından kurulan SpaceX gibi büyük şirketlerle bile uzay alanında yarışabilecek Fergani isimli yeni bir şirket kurduklarını söyledi.

Selçuk Bayraktar, Fergani ile uzay yarışına ortak oluyor? İşte ilk hedefi!

Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Teknofest’in düzenlendiği ilk günün akşamında katıldığı bir televizyon programında bazı önemli açıklamalarda bulundu. Burada özellikle Fergani isimli yeni bir uzay ve havacılık sanayii şirketi kurduklarını söylemesi dikkatleri üzerine çekti.

Fergani uzay

Yaptığı açıklamada sırasında Bayraktar TB2 SİHA’ların dünyada var olmayan bir teknolojiyi ürettikleri, en hızlısını ya da güçlüsünü yaptıkları için değil, bu alanda bir açık ve ihtiyaç olduğunu fark edip o alana yöneldikleri için başarılı olduğunu dile getirdi.

Baykar’dan bomba üstüne bomba!

Baykar’dan bomba üstüne bomba!

Baykar yetkilileri bugün Teknofest sırasında Bayraktar Kızılelma ve motor tedarik süreci konusunda yeni açıklamalarda bulundu.

Tabii el ile atılabilen hava araçlarından önce 650 kg ağırlığındaki Bayraktar TB2’lere, ardından 6 tonluk Akıncı’lara kadar geldiklerini ve şimdi hedefin insansız savaş uçağı projesi MIUS/Kızılelma olduğunu dile getirdi. Halihazırda da bu hava aracı için Ukrayna’nın 20+ adet motor teslimi yaptığını belirtti.

Fakat Selçuk Bayraktar bir yandan da Fergani isimli yeni bir uzay ve havacılık şirketi kurduklarını ve de burada yapacakları çalışmalarla SpaceX gibi büyük şirketlere hem bazı alanlarda rakip olabileceklerini hem de birlikte çalışabileceklerini söyledi. Peki Fergani hangi alanlarda yoğunlaşacak?

Fergani ilk olarak alçak yörünge uydu sistemleri üzerine geliştirmelere başlayacak. Burada hedef, SpaceX’in Starlink uydu internet şirketinin yaptığı gibi LEO yörüngesine (160 km- 2 bin km) küçük boyutlu uyduları taşıma işlemleri üzerine yoğunlaşacak.

Bu doğrultuda bir diğer adım ise tekrar kullanılabilir sistemler olacak. Zaten Selçuk Bayraktar da Musk’ın yükünü uzaya bıraktıktan sonra yere iniş yapabilen Falcon 9 roketlerini tekrar kullanarak nasıl maaliyetten tasarruf yaptığını ve geleceğin bu alanda olduğunu belirtiyor.

Fakat burada asıl hedeflerinin Falcon 9’a rakip bir sistem yapmak olmadığını belirtiyor. Bunun yerine roketten ayrıldıktan sonra uyduyu yörüngedeki yerine yerleştiren boosterın, yani mini roketin bir daha geri dönmediğini ve aslında Musk’ın roketleri gibi bu aradaki aracın da tekrar kullanılması durumunda maliyetlerin bir hayli düşeceğini söylüyor.

Yani Fergani’nin 2. hedefi üzerinde birkaç şirket tarafından çalışılıyor olsa da henüz faaliyete geçirilmemiş olan bu sistemi geliştirerek uzay ve havacılık sektöründe tıpkı insansız hava araçlarında olduğu gibi iyi bir pozisyon yakalayabilmek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!