Apple, dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında bulunuyor. Özellikle şirketin kendi işletim sistemlerini cihazlarında sunması, kullanıcıların Apple’ı bir kere tercih ettikten sonra bir daha ayrılamamalarına sebep oluyor ve şirket, iyi satış rakamlarına ulaşıyor.
Özellikle Amerika’daki yeni yasalar sayesinde bu tarz tekelleşmenin önüne geçilmek isteniyor. Amerikan Senatosu, geçtiğimiz günlerde yeni bir yasa açıkladı. Bu yasa, büyük şirketleri ve ve Apple’ın CEO’su Tim Cook’u harekete geçirdi.
Tim Cook’un 2021’de elde ettiği gelir belli oldu!
Tim Cook, geride bıraktığımız sene önemli ölçüde gelir elde etti. Başarılı yönetici 2020'ye nazaran büyük bir sıçrama gerçekleştirdi.Tim Cook, Senato Yargı Komitesi’ndeki senatörlerle iletişime geçti!
ABD Senato Yargı Komitesi, geçtiğimiz günlerde yeni bir yasa açıkladı. Bu yasa, büyük şirketlerin tekelleşmesini önleyerek haksız rekabetin önüne geçmeyi hedefliyor. Bu yasa sonrasında Apple ve Google gibi büyük şirketler harekete geçti ve yasaya karşı çıktı. Apple’ın CEO’su ise kararın ardından senatörlerle kişisel olarak görüşmeye başladı.
Tim Cook, bu telefon konuşmalarında yasa ile ilgili endişelerini senatörlere iletiyor. Senato Yargı Komitesi tarafından alınan kararla birlikte “baskın platformların, kendi ürünlerini tercih ederek rakiplerini dezavantajlı duruma düşürmeleri ve kendi platformlarını kullanan işletmeler arasında ayrımcılık yaparak haksız rekabete yol açmaları” engellenebilecek.
Ayrıca yasa teklifinin devamında “Arama sonuçlarının baskın marka yerine kullanılması, bir işletmenin verilerinin ona karşı rekabet edilmek için kullanılması, Bir işletmenin, baskın markanın platformunda tercih edilen yerleşim yer için baskın platformun mal veya hizmetlerini satın alınmasının zorunlu kılınması” gibi durumların engelleneceği söyleniyor.
Bu hareket, Tim Cook’un ilk yaptığı karşı çıkış değil. Geçtiğimiz yıllarda da buna benzer bir dava için Apple’ın CEO’su meclis başkanını arayarak iletişime geçmişti. Ayrıca Punchbowl’a göre Amazon, Google ve Spotify gibi şirketler de bu karar sonrasında bu tarz girişimlerde bulundular. Peki, sizin düşünceleriniz neler? Sizce bu yasa uygulamaya geçerse tekelleşme bir nebze de olsa engellenebilir mi? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın.