DNA’larımız hücresel ve çevresel etkenler nedeniyle günde ortalama 1 milyon defa hasar görüyor. XNA olarak bilinen sentetik DNA’lar bu tip etkenlerden etkilenmiyor ve DNA’ların yapamadığı, hasarlı olduğu durumlarda kullanılabilme özelliğine sahip. Ancak yeni bir çalışma sentetik DNA’larda güvenlik problemi olduğunu ortaya koyuyor.
Wi-fi hızı 100 kat artabilir!
Sentetik DNA kodunda güvenlik sorunu
Washington Üniversitesi’nden araştırma ekibi, yürütülebilir kodun sentetik DNA’daki yürütülebilir kodu kötü amaçla kullanılabileceğini tespit etti. Bir yazılım programı DNA’yı sıraladığında içinde bulunan yürütülebilir kod, bilgisayarın güvenliğinin ele geçirilmesine neden olabiliyor. Bu kod parçasının güvenlik bilgilerinin çalınmasında, test sonuçlarının değiştirilmesinde kullanılabileceği anlamına geliyor.
Bu çalışma, yapay olarak modifiye edilmiş kan veya DNA örneklerinin bir bilgisayar sistemini nasıl bozabileceğini gösteriyor. Bu nedenle yakın gelecekte biyoteknoloji alanında DA veri bankalarına saldırı gibi önemli sorunlarla karşılaşabiliriz. DNA dizme verilerini analiz etmek için geniş çapta benimsenen birçok açık kaynaklı programın genellikle çeşitli güvenlik açıklarına sahip olduğu bilinen C ve C ++ dillerinde yazıldığı keşfedildi.
Moleküler dünya ile elektronik dünyanın birleştiği sentetik DNA çalışmaları gelecek için her ne kadar umut verici olsa da güvenlik problemleri önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kişisel bilgilerin korunabilmesi için yürütülebilir kodlara yönelik yeni önlemler alınması gerekecek.
:: Sentetik DNA’lardaki güvenlik sorunu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Böyle demiş de devrim arabaları fabrikalarını kapatmışlardı 😀