Verileri değiştirmeden inceleme şansı olmayan kuantum şifreleme, güvenlik açısından bir rüya olarak görülüyor. Ek olarak, konvansiyonel türden birkaç kat yavaş olan bu şifreleme türü, sesli çağrılar veya video akışları için de kullanışsız. Öte yandan bilim insanları bunun üstesinden gelmiş durumda.
IBM’den 50 kubit kuantum işlemci prototipi!
Kuantum şifreleme için önemli bir adım!
Bilim insanları varolan yöntemlerden 5 ile 10 kat daha hızlı olan bir kuantum şifreleme anahtarı dağıtım sistemi geliştirdi. Ayrıca, varolan şifreleme ile bu sistemin bir arada çalışması durumunda da paralel çalışma vadediliyor. Peki, bu nasıl sağlandı?
Kuantum şifreleme için bu önemli gelişmenin sağlanması için her fotona daha fazla veri sıkıştırıldığı ifade ediliyor. Normalde zayıf lazer kullanımı ile her bir fotona sadece 1 bit kodlanabiliyor. Araştırmacılar ise, fotonların serbest bırakma süresini değiştirerek ve bu değişikleri izlemek için yüksek hızlı foton dedektörleri kullanarak 2 bit kodlama yapabileceklerini keşfetti. Bu sayede fotonlara daha önce sahip olamadıkları bir özellik sağlanıyor.
Bu yeni yöntemi daha etkili hale getirmek için boyut dışında aşılması gereken başka konular da bulunuyor. Örneğin, alıcı ve verici kombinasyonunun bir bilgisayar kadar büyük olması gerektiği ifade edilmekte. Tek foton dedektörü ötesinde tüm parçaların bulunabilir olduğu ve boş alan yayınları için kullanılabileceği belirtiliyor. İleride en başarılı casusların bile dinleyemediği güvenli sohbetlerin önünün açılacağına dikkat çekiliyor.
daha var..
Kuantum kelimesini de herseyde kullanir oldu insanlar. Aslinda yanlis bir kullanim. Biraz arastirmak gerek. Bu arastirma kismi yaziyi yazan arkadas icin degecerli, bilim insanlari icin de gecerli. Her zaman ayni anlama gelmiyor, gelmez, …