Süpersonik yani sesten hızlı iş jetleri yapmayı planlayan Aerion Supersonic açıklama yaptı. Özel jetleri ses üstü hıza uyarlamak isteyen proje beklediğini bulamadı. Şirket, yeterince sermaye toplayamadıklarını belirterek kapanma kararı aldı. Mart ayında Aerion, 2023’te jetlerin üretimine başlayacağını ve ticari operasyonların 2027’de başlayacağını duyurmuştu.
Türkiye, RAMJET motor için kolları sıvadı
TÜBİTAK SAGE hipersonik hızlara ulaşmak için RAMJET motor teknolojisi üzerinde çalışıyor. İşte TÜBİTAK SAGE Genel Müdürü'nün konu hakkında yaptığı açıklama!Süpersonik iş jetleri şimdilik hayal oldu
Milyarder Robert Bass, 2003 yılında Aerion Supersonic’i büyük umutlarla kurdu. Bass, yalnızca üç saat içinde okyanusu geçecek sesten hızlı bir ticari uçak oluşturmak istiyordu. Bunlar, çoğu ticari uçaktan iki kat daha hızlı gidecek sessiz iş jetleriydi. Aynı zamanda ‘boomless cruise‘ teknolojisi ile çevre dostu yakıtlara sahip ilk uçaklar olacaktı.
Amerika Birleşik Devletleri merkezli Aerion Supersonic, projesiyle büyük ses getirmişti. Şirket, proje için ilk olarak Boeing’den ekonomik destek aldı. Ardından motorların üretimi için General Electric ile anlaşma yaptı. Sadece iki ay önce 50 koltuklu yeni bir uçak tasarımını duyurmuştu. Ancak AS2 süpersonik jetini inşa etmek için para toplayamadı.
Şirket yetkilileri, The Verge‘ye yazılı bir açıklama yaptı. Metinde, AS2 için 11,2 milyar dolarlık bütçe gerektiğini aktardı. Devamında ise mevcut finansal ortamda, AS2’nin üretime geçişini tamamlamak için planlanan sermayeyi bulamadıklarını belirtti. Şirket, “Bu koşullar göz önüne alındığında, Aerion Corporation şu anda devam eden bu mali ortamı göz önünde bulundurarak uygun adımları atmaktadır.” açıklamasını yaptı.
Şirket, AS2’nin motorunu geliştirmek için 1 milyar dolar harcamıştı. 2021’in başlarında ise Bloomberg, Aerion’un özel amaçlı bir satın alma şirketi veya SPAC aracılığıyla halka açılmak için görüşmeler yaptığını bildirdi. Görünüşe göre bu görüşmeler sonuç vermedi.
Nisan 2020’de Aerion genel merkezini Nevada’dan Florida’daki Orlando Melbourne Uluslararası Havalimanında inşa edilecek bir fabrikaya taşıdı. Geçtiğimiz Cuma günü ise tüm çalışanları işten çıkararak kapıya kilit vurdu.
Şirket, AS2’sinin saatte yaklaşık 1.610 km hızla seyahat etmesini amaçlıyordu. Ayrıca patentli “boomless cruise” teknolojisi, bir ses patlaması yaratmadan uçmasını sağlayacaktı. Aerion, ilk AS2’sini 2024 yılına kadar uçurmayı ve 2027 yılına kadar ticari uçuşlara başlamayı planlamıştı.