Hidrojen yakıtlı otomobiller, elektrikli araçlara kıyasla nispeten çok daha küçük bir pazara hitap ediyor. ABD’de çeşitli bölgelerde hidrojen istasyonları işleten şirketler ise bu operasyonlarını gözden geçirmeye karar verdi. Bu kapsamda Shell, hidrojen istasyonlarını kapattığını açıkladı.
Shell, ABD’de hidrojen yakıt istasyonlarını kapattı
Shell Hydrogen bu hafta Kaliforniya’daki yedi hidrojen istasyonunun tamamını kapatacağını duyurdu. Şirketin bu kararı, yakıt hücreli elektrikli araçlara (FCEV) yönelik desteğin çekileceğini gösteriyor. Aynı zamanda hidrojen yakıtının da geleceğine darbe vurdu.
Kaliforniya şu anda toplam 55 civarında büyük bir hidrojen istasyonu ağına sahip tek ABD eyaleti. Ancak son aylarda bu istasyonların çoğunda yaşanan tedarik kesintileri ve güvenlik sorunları, FCEV araçlar hakkında soru işaretlerine yol açtı. Shell Hydrogen ise bu istasyonları daha fazla sürdürmeme kararı aldı.
132132132
Shell Hydrogen Başkan Yardımcısı Andrew Beard, müşterilere gönderdiği bir mektupta, kapanmaların nedeni olarak “hidrojen tedarikindeki komplikasyonları ve diğer dış piyasa faktörlerini” gösterdi. Kaliforniya’daki istasyonların çoğu, ana hidrojen sağlayıcılarından gelen tedarik kesintileriyle boğuşuyordu.
Bu durum ise ya tamamen devre dışı bırakılmalarına ya da azaltılmış mesailerde çalışmasına yol açtı. Yakıt ikmali giderek zorlaşırken; Toyota Mirai, Hyundai Nexus ve Honda Clarity Fuel Cell sahiplerinin geleceği de belirsiz olmaya devam ediyor.
Öte yandan ABD’de yürütülen ücretsiz yakıt promosyonları da sona ermiş durumda. Bu, araç sahiplerinin pahalı hidrojen fiyatlarıyla karşılaşmasına yol açtı. Shell’in bu pazardan çekilmesi de hidrojen yakıtların geleceğine yönelik soru işareti yaratıyor.
Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.
Kesin shell yine oyun peşindedir adamlar milyonlarca belkide milyarlarca dolar yatırım yapmışlar petrole hidrojen onlar için bu aşamada zarar onun için bir komplo pesinde bence
Hidrojen eldesi kısmen köleyim ama muhafazası zor. Bomba gibi.
Bu yazıyı okuyan biri olarak bu büyük petrol arz şirketlerin yeni bir yakıt türüne geçerken bir çok sorunun olacağı belli binada öngörü deniliyor çok kârlılığı alışmış şirketler daha az kâr ederek özveride bulunsunlar artık herşey çok kâr değil insanlara hizmette önemli onada Bizim inancımızda HAYIR ETME DENİYOR
Bu kadar……
Yüz yıl önceki elektirikli araçlara yapılan muamele yapılıyor.olay tamamen kar etme marjinin düşük olması yani para hidrojen elektiriğin bir üst varyansi sudan ucuz anlayacağiniz .bu işe devletlerin sahip sahip çıkması lazım yoksa Kar amacı gözeten şirketler bu işten para kazanamadıkları için bu işi devam ettirmezler Onun için devlet politikası olması lazım tabii devletlerin de pek işine geleceğini düşünmüyorum Çünkü vergi almaları zorlaşacak Bu nedenle Allah sonumuzu hayır etsin
Göt korkusu diye buna derler işte. Kapitalist kan emiciler sizi. Petrol satamayacagiz diye etekleri tutuştu hepsinin.
Hidrojen taşıması depolaması zor bir yakıt üretim maliyeti yüksek yani son çare bir yakıt türü, elektrik çok yaygın ulaşması çok mümkün ilerleyen yıllarda arabalar kendi ihtiyacını karşılayabilecek gibi görünüyor batarya teknolojisi hızla arayı kapatmaya başladı gelecek elektirikli de görünüyor.
Şu yanicilik olayını asamadilar.
Bor aslında bu olay için gerekliydi.
Fakat kimse bizim elimizde olan maden için ARGE yapmaz. O yüzden
Ilk defa olarak youtuber olmak istiyorum çünkü bir potansiyel gördüm Herkesin kendi hidrojenini elde etmesi için bir takım metotlar Rüzgar Güneş ve benzeri kendi hidrojeni yap videoları yapacağım ve para kazanıp ilk arabamı satın alacağım o da hidrojenli olsun mu!
Sen bir de asın ziyaaa😂
Ÿürüyen bomba. Hızlı yaşa genç öl.
Petrol satamayacağını düşündüğü için olsa gerek
Amerikan petrol eşkiyalarının hidrojene sabotaj, suikast yapmıştır. Hidrojen temini o kadar zormu ki ?
👍
Gelecek elektrikte
Batı kökenli şirketlerin dünya umurunda değil.çünkü petrol onların elinde adam ayağına sikarmi
Gelcegin yakıtı bor olacaktır başka antarnatif yok
Hidrojenin geleceğinin önünü kesme çabasından başka bir şey değildir bu durum 👍
Hidrojen yakıtlı motor üretileceğini ilk okuduğumdan beri aklıma aynı sorun gelmişti: Hidrojen elde edebilmek için sudan elektroliz yöntemi en çok kullanılan yollardan yanlış bilmiyorsam. Ve yine yaptığım araştırmalar sonucu hidrojeni ve oksijeni ayrıştırdığımız suyu, günümüz teknolojisi ile birleştirerek tekrar su elde edemiyormuşuz. (Hangisiydi hatırlamıyorum ama bir öğretim üyesinin bu konuda bir açıklamasına rastlamıştım) Bu durumda da hidrojen yakıtlı araçların yaygınlaştığı senaryo düşünüldüğünde, uzun vadede dünyanın su rezervi olumsuz etkilenecektir. Ve zaten mevsimlerin değişmesi, ısınan havalar ve anormal seviyelerde ısınan deniz suyu sıcaklıklarının sonucu olarak, “düzensiz” yağışlar ve yetersiz kar yağışları sebebiyle depolayamadığımız suyumuzun yerine yenisini de koyamayacağımızdan hep cepten yemiş olacaktık. İsabet olmuş bence…
Halihazırda mevcut bütün araçlar hidrojen le çalışıyor olsa hidrojen üretim tüketim işlemi sonucunda dünya bunu hiçbir şekilde hissetmez…
Dünyanın 3/4 ü su babuş. İlla içme suyu kullanacaksın diye bir kural yok.
Hidrojenin yakıtlı araclar atık olarak su üretir yani su bitmez bir dönüşüm halinde olur
Dizelden şaşma
Fosil yakıt rantından vazgeçmeyen Dünya kartelleri Hidrojeni baltalamaya çalışıyor .Ama nafile
Hidrojen eldesi kısmen kölay ama muhafazası zor. Bomba gibi.
ABD, İngiliz oyunu , ellerindeki petrol rezervleri ni tüketmeden yeni bir yakıt sistemine gecerlerse hakimiyetleri biter.
Herhangi bir kazada o hidrojen tüpleri patlarsa adama tabutunu boş taşıttırırlar. Ben söyliyim.
Japonlar hidrojen yakıtlı araçlarda seri üretime geçti, bunun korkusudur…
Petrol türev yakıt üretenlerin komplosu
Toyota ile yamaha ortak test sürüşleri yapiyor,Seri üretim yapilan bir marka oldu mu ki bu eyalette 55 istasyon acilmis!!!hep bilgi kirliligi,dezenformasyon..Bize ne sunuluyorsa anca onu aliyoruz!!!..
Petrol gelirleri kimlerin temellerinde olduğu belli hidrojen isimli ucuz enerjiye tabiki karşı çıkacaklar dünya tekeli ellerinden gidecek dertleri belli
Çok agresiv bir reklam
Çevre mevre umrumda değil ben karl>lığa bakarım diyor shell. Elektriğin %87si halen fosil yakıtlardan elde ediliyor. Hidrojen gerçek temiz enerji aslında. Adamlar 100 sene sonra solumak için oksijen satacaklar tabi onun hesabındadırlar..
Lityum dünyada çok kısıtlı hammadesi araştırıldığında alenen belli,elektrikli araç ara geçiş olması olası hidrojen devam edecek, para kazanmak için ara teknoloji elektrikli ile şimdilik burada sorgulanacak başka bir nokta fosil yakıt mı ?, pillermi? Hidrojen mi? Ekolojik dengeye daha çok zarar veriyor herkes maliyete bakıyor ekolojik denge bittiğinde nasıl yaşayacak canlılar, ön planda ekolojik denge olmalı, bendeki sıralamada önce zararlı sırada pilli araçlar ve onların atık olacak pilleri, 2.sırada fosil yakıtkar, 3.sırada hidrojen var
Shell bir oyun pesinde… Hidrojen kainatta en falls bulunan kimyasal element… 140 trilyon dolar lik yatirim yapiliyor dun yada hidrojene. Gelecegin yakiti. Rakibi yokki.
Bu kitapsızlar ruhsatları alınmış petrol rezervleri tükenmedikçe,akaryakıttan vazgeçmeyecekler.!
Elektrik