Bilgisayar ve internet son yıllarda hayatımızın büyük bir parçası oldu. Bundan 10 ila 20 yıl önce bu kadar yaygın olmayan internet, artık dünyadaki herkesin evinde. İnsanlar tüm işlerini internet üzerinden yapmaya başladılar ve bu durum siber suçların artmasına sebep oldu.
Her geçen gün artan ihtiyaçlar doğrultusunda siber güvenlik sektörü de ilerlemeye devam ediyor. TechCrunch’ın haberine göre bu yıl siber güvenlikte öğrendiğimiz yeni 6 durumu sizlere anlatacağız. Bunlar arasında büyük şirketlerin dolandırılmasına sebep olan yazılımlar da var.
1. Fidye yazılımları
Dosyalarınızı kilitleyen ve açılması karşılığında sizden para isteyen fidye yazılımları 2021 yılında birçok kişinin maaşlarını bloke etti, yakıt kıtlığına ve benzeri durumlara sebep oldu. Bu yazılımlar bir sürü şirketten milyonlarca dolar değerinde kripto para istedi. Bu yazılımlarla ilgili ABD’de yapılan araştırmalarda bu yıl fidye oranlarının geçtiğimiz 10 yılın üstüne çıktığı gözlemleniyor.
Fidye yazılımlarının en büyük problemi verilen para olmuyor. Şirketin uzun bir süre çalışamaması şirkete büyük kayıplar açıyor. Bunların yanı sıra bu işlemlerin temizlenmesi gibi geçen zamanlarda da şirketin üretkenlik seviyesinde büyük oranda düşüşler oluyor. Ayrıca yasal yolla müdahalelerde çıkan ücretler de şirketleri etkiliyor.
2. Mobil casus yazılımlar
Bu yıl Eylül ayında FTC (Federal Ticaret Komisyonu), mobil casus yazılımları geliştiren SpyFone’u yasaklamıştı. Geliştirdikleri yazılımlar sayesinde kötü niyetli insanlar, uygulamayı yükleyen kişiler verilerine eş zamanlı olarak erişebiliyorlardı. Bunlardan dolayı mobilde bilmediğiniz bir uygulama kurduğunuza başınıza bu gibi durumlar gelebiliyor.
3. Siber güvenlik alanında yatırımlar arttı!
Siber saldırıların artmasından dolayı 2021 yılında siber güvenlik alanındaki şirketlere yapılan yatırım miktarları arttı. Raporlara göre Ağustos ayında kadar yatırım şirketleri, siber güvenlik şirketlerine yaklaşık 11.5 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı ayına kadar olan 4.7 milyar doların 2 katından fazla. Bu durum bizlere siber güvenlik şirketlerinin öneminin arttığını gösteriyor.
4. Microsoft, kullanıcılardan bazı bilgiler sakladı!
Teknoloji şirketleri, birçok kullanıcıya sahip olduğu için hepsinin verilerini bünyesinde barındırıyor. Microsoft, yaptığı açıklamada devletin bazı araştırma dosyaları için verileri incelemeyi talep ettiğini söyledi. Buna ek olarak şirket, devletlerin kullanıcıların bu durum konusunda bilgilendirilmemelerinin gerektiğini söyledi ve saklamalarını istedi.
5. FBI, siber saldırılardan sonra özel ağlara erişti!
Nisan ayında FBI, binlerce ABD şirketinin email serverlarının hacklenmesi üzerine bir operasyon başlatmıştı. Bu hack olayından sonra birçok şirketin sistemlerinde çökme oldu ve verilere ulaşımda sıkıntılar yaşandı. Bu operasyonda FBI serverlara erişimi sağladı ve serverlara saldırı yapılan Microsoft Exchange programındaki açıklardan Çin’i sorumlu tuttu.
Amerikan mahkemesi, daha önce gerçekleşen bazı olaylarda da FBI’a bu tarz özel ağlara erişim için izinler vermişti. Ancak bu yapılan operasyonla birlikte ilk defa FBI hackerların hepsini temizledi ve güvenli hale getirdi. Bu durumdan sonra birçok kişi tarafından FBI istediği her şeye ulaşmasının çok zor olmadığı anlaşıldı.
6. Dolandırıcılar, otomobil sigortası sitelerini hedef alıyor!
Bu yıl pek çok otomobil sigortası sitesi hedef alındı. Metromile’ın iddialara göre dolandırıcılar, kendi sitelerinde sigorta fiyatlarını saklayarak kullanıcıların ehliyetlerine erişildiğini söyledi. Bunun dışında bir diğer otomobil sigortası platformu Geico da aynı duruma benzer bir olayın başına geldiğini söyledi. Peki, sizin düşünceleriniz neler? 2021 yılında siber güvenlikte neler yaşadık? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın.