Günümüzde interneti en önemli haberleşme araçlarından ve haberleşmenin en önemli noktalarından birisi de güvenlik. Artık güvenlik tarih sahnesinde hiç olmadığı kadar önemli, özellikle de internette dolaşırken ve işlemler yaparken. Hepimiz kendi hakkımızdaki tüm bilgileri internete yansıtıyor, alışveriş yapıyor ve haberleşiyoruz.
Siber suçlar aslında kısacası internet kanalı ile işlenen suçların tamamı. İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte gerek teknik, gerekse de ihmalden kaynaklı açıklar doğrultusunda çok büyük zararlar oluşabiliyor. Zararların kimi zaman rakamlarla belirtilse de kimi zaman da bu saldırıların kişi ya da kurumları itibar kaybına uğrattığı da bir başka gerçek.
Tehditler artık mobil ve sosyal
Ünlü anti virüs yazılımı Norton tarafından hazırlanan raporlara göre Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişi siber suç mağduru ve bu siber suçların toplam maliyeti tam 1 milyar Türk Lirası. Yani ciddi bir ekonomi dönüyor ve artık saldırılar özellikle mobil taraftan ya da sosyal medyadan da geliyor. Burada bilinçli kullanımın önemini anlamak mümkün, kimi zaman çekilen fotoğraflarda özel bilgiler farkında olmadan tüm dünya ile paylaşılıyor. Kredi kartının fotoğrafını çekerek paylaşanlar da, oturumunu açık unutarak bilgisayar başından gidenler de aslında siber saldırılara davetiye çıkarıyor. Bu yüzden mobil telefonlarda şifre kullanmak, sosyal medyada ise çok dikkatli olmak şart.
Güvenlik IQ’su Türkiye’de düşük
Global raporlarla karşılaştırıldığında siber suç tehditlerinin farkında olmayan ve bu tür tehditlere karşı kendilerini nasıl koruyacaklarını bilmeyen kullanıcılar Türkiye’de bir hayli yüksek. Ancak bu oran Türkiye’de yüksek olsak da güvenlikle ilgili en önemli etkenlerden biri güçlü şifre kullanımında Türkiye iyi durumda, Türk kullanıcılar güçlü ve karmaşık şifreler kullanmayı seviyor.
Bilgisayarlarımız internete bağlı olduğumuz müddetçe maalesef risk var. Burada en önemli nokta, başımıza kötü bir tecrübe gelmeden gerekli güvenlik önlemlerini gerek yazılımlar aracılığıyla, gerekse de kullanım bilinci ile almak.
Linux dağıtımı kullanın IQ’nuz tavan yapsın :D.
Hafif kararlı ve windows’ta yapabildiğiniz bir çok şeyi özgürce ve en önemlisi güvenli bir şekilde yapmanızı sağlayabilecek “taş” gibi dağıtımlar var. Arkadaş bedava ve ter temizi varken; paralı ve pislik, börtü, böcek dolu İşletim Sistemi kullanılır mı?!
Linux dağıtımlarının ‘Virüs’ derdi yok, açık derdi yok, dilediğin gibi modifiye et.
İnsan kendisini güvende hissediyor aynen “evim evim güzel evim” dedirten kendi evinizdeymiş hissi gibi…
Devletler ve bir çok dev kuruluş da Linux Dağıtımı kullanıyor. Serverların çoğu Linux üzerine kurulu. Microsoft bile utanmasa kendi serverlarını Linux bazlı yapar, utanıyor :D. Siz niye utanıyor/korkuyor, neyi bekliyorsunuz?! Çok basit la valla bak 😀
Tavsiyem hafif ve internet bankacılığı gibi önemli ve gizlilik gerektiren işlerinizi yapmanın yanı sıra kurulu gelen LibreOffice gibi kaliteli bir araç diziniyle ofis-pdf işlemlerinizi yapmanıza olanak sağlayacak olan ‘Linux Mint Xfce’dir.
Kur windows’un yanına, rahat olsun kafan kardeşim. Hem virüsdos’u da Linux üstünden taratır temizlersin.
Bir dolu kaynak var nasıl yapılacağın dair.
Ayrıca SDN adminleri, yazarları LÜTFEN insanlarımızın aydınlanmasına destek olun daha fazla Linux Dağıtımı haberi görelim(gören var mı acaba?). Bir kez olsun o dağıtımları inceleyin makaleler yazın ne olur!
Populist olmak zorunda değilsiniz, yanılıyor muyuz?! Çıkmamış Windows 8 için 80 haber geçen sdn 1 kez de hayra insanlarımızın yoluna, geleceğine ışık tutsun. Yoksa “Güvenlik IQ’su Türkiye’de düşük” gibi bir başlık hiç değişmeyecektir.
On numara yorum.
gerçekten öyle
windowsta alistigimiz onlarca programlar falan var linuxa gecmek zor biraz
Arkadaşın yorumuna ve tavsiyesine(mint xfce) kesinlikle katılıyorum!
İlle de Linux’a direk geçmenize gerek yok. “Dual boot” yani ikili veya çoklu başlatıcı seçeneğiniz mevcut. Windows’u ise tekelciliği sebebiyle vazgeçemediğiniz programlarınız için kullanın. Ancak hayati öneme sahip gizlilik ve güvenlik gerektiren( dikkat ediniz bunların hiç biri virüsdos’ta son kullanıcıya asla hazır gelmez, antivirüstü-malware, keylogger uzar da uzar… satın almanız lazım ayrıca) mühim işlerinizi Linux dağıtımları üzerinden yapın. O zaman göreceksiniz ki Linux gerçekten şehir hayatından kaçıp ovalara yaylara çıkmak gibi bir şeymiş; huzur ve güvenlik var ya bir de özgürlük… bambaşka bir şey, tarifsiz…
Ama yok benim özelim olmasın yıllar sonra PC’de yaptığım onca özel ve mahrem işlerim hiç beklemediğim şekilde karşıma çıksın derseniz buyrunuz seyrediniz. http://www.youtube.com/watch?v=F7pYHN9iC9I
linux sanki çok güvenli 🙂 windows kadar kullanılsın aynı şekilde ondada virus/trojan vakkaları artar. hacker gidipte %1-2 kesim için uğraşır mı? hani mac os x’de kırılmazdı? atalarımız ne demiş: en güvenli pc, fişi çekilmiş pc dir. saygılar
“Linux sanki çok güvenli” diyen arkadaşım. Bu iş, sanki-sanma ki ile olmuyor işin algoritmasıyla oluyor!!! Yani Linux’un yapısı hacklenmeye ve virüs bulaşmasına karşı tam anlamıyla bir kale ve apayrı surlarla çevrili… Mac Os’a virüs bulaşmış olmasına da gelince bu Unix’in sorunu.
Linux ise Unix’e rakip olarak çıkmıştır ve hakkını da vermiştir. Yani Unix’in daha güvenli halidir. Ki bugüne kadar 100 civarında Linux zararlısı çıkmıştır. Dikkat ediniz virüs değil zararlı diyorum. Yani bu sistemin kararsız çalışması da olabilir veya çekirdek yapı da ki bir bug da… Bugüne kadar hiç bir Linux dağıtımlı bilgisayar enfekte olmadı. Çoğunun bankacılık işlemleri gibi kilit görevler için kullanıldığını düşünürsek hackerların iştahının nasıl kabardığını ancak Linux altyapısını bir türlü alt edemedikleri gerçeğini de görünce o iştahlarının ve heveslerinin nasıl kursaklarında kaldığını ibretle görürüz!
Ayrıca Linux için yaygınlığın %1-2 gibi bir rakamda olduğu doğru değildir. Linux dağıtımları arasında bugüne kadar en popüler olan Ubuntu bile 20 milyondan fazla kullanıcıya sahip(ti) bu rakam neredeyse Linux Mint gibi enfes bir dağıtım içinde geçerli. Sonra bu dağıtımların babası olan Debian var ki onun da milyonlarca kullananı var. Arch, Slacware gibi işin zirvelerini söylemiyorum bile. Hele ki serverların çoğunun Linux bazlı olmasını açarsak zaten işin ehemmiyetini anlarsınız. Linux tam manasıyla gümbür gümbür geliyor sessiz bir fırtına gibi. Unutmayın ki bir çok önemli kuruluş istihbarat örgütleri bile ya Linux dağıtımı kullanıyorlar ya da kendi Linux dağıtımlarını yapıyorlar. Rusya Federasyonu kademeli olarak kamu kuruluşlarını Linux’a geçirme kararı aldı. Hoş bizde de bu program işlenecekti ya sizin gibi düşünen yöneticiler sağolsunlar yine yaptılar yapacaklarını; Pardus hüsran oldu! Şu aralar Pardus’u debian tabalı yapma gayretindeler bari onu başarsalar! Neyse ne ister kullanın ister arkadaşın paylaştığı videodaki insanların durumuna düşün. Hayat sizin hayatınız..! Yaşasın özgür yazılım ve Linux/BSD!
bu gün anonymousjubilee.in adresinden boş bir mail geldi bu nedemek şmdi ne anlam çıkarmalıyım bundan
Merhaba, güzel bir bilinçlendirme yazısı olmuş, teşekkürler. Türk Polisi virüsü ve benzeri bilgisayar, cep telefonu, internet problemleri ile karşılaşan binlerce kişinin 11820 Teknoloji Destek Hattı’ nı arayarak, telefon ve uzaktan bağlantı desteği ile kısa sürede probleminin çözüldüğünü duydum. Bu şekilde vatandaşın hizmet alacağı girişimlerin artması dileğiyle. Selamlar.