Sıçanlar, tıpkı bizlerde olduğu gibi işbirlikçi bir şekilde hareket ederek, kendi aralarında ticaret yapıyor. Sıçanlar için yapılan ticaretin gıda ve bakım temelli olduğu görüldü.
Yaşlanmaya çare farelerde yatıyor olabilir!
Sıçanlar için ticaret deneyi
İnsanlar overdrive “işbirliği” yapısına sahipler. Her gün ailelerimiz ve arkadaşlarımız ile her işbirliği içerisinde yaşayarak günü tamamlıyoruz. En üst düzey işbirliği yapısının bizlerde olduğunu düşünsek de bu davranışa hayvanlarda da sık rastlanıyor. Örneğin; arılar kovanı yönetmek için bir bütün halinde hareket ediyor, karıncalar besin ve yuvaları için koloniler kuruyor.
Bern Üniversitesi Ekoloji ve Evrim Enstitüsünden araştırmacılar, sıçanların bakım ve gıda durumları için karşılıklı ticaret yapıp yapmadıklarını öğrenmek için bir deney yaptı. Araştırmacılar, 37 çeşit vahşi tip sıçan tipiyle çalıştı. Bir sıçanın boynunun arkasına özel bir solisyon uygulandı. Bizdeki gibi bir kaşınma isteği uyandıran bu durumda sıçan kendini kaşıyabilecek durumda değildi, diğer bir sıçan ona yardım etti.
Ayrıca testlerin bir diğer aşamasında ise bu hayvanlar arasında bizimkine benzer şekilde ticari bir alışveriş olduğu da gözlemlendi. Özellikle besin paylaşımı sırasında bir nevi iş ortağı olarak hareket ettiler.
Bu sonuç, hayvanlar arasındaki karşılıklı ticaretin şu an varsaydığımızdan daha yaygın olabileceğini gösteriyor. Bu davranış, yalnızca ileri bilişsel yetenekleri olan büyük beyinli türlerle sınırlı değil. Araştırmanın bir sonraki boyutu ise türler arası ticaret olup olmadığını incelemek olabilir.
Sicanlar bile biliyorlar nasil ticaret yapilmasi gerektigini. Ama biz insanoglu bilmiyoruz. Surekli daha fazlasini istiyoruz. Yazik bize.
Bizim gelir idaresi başkanlığı da durur mu? Yapıştırmış %20 vergiyi. Havada uçan kuştan denizde yüzen balıktan alıyorduk zaten. Şimdi de ticaret yapan sıçandan alacağız.