Teknolojinin en önemli kategorilerinden birisi olan oyun sektörü artık çoğumuzun hayatına girmiş durumda. Geçmişten günümüze önemli dönüm noktaları yaşayarak yoluna devam eden yapımlar, adeta kişilerin gözde eğlence seçeneği oldu. Gelişen teknoloji sayesinde artan grafik özellikleri ve yapay zeka sistemi ile her adımda daha gerçekçi deneyim sunan oyunlar, diğer taraftan büyük miktarda finansal gelirin yaşandığı pazara sahip.
Sektörün en çok beğenilen yapımlarının başında ise şiddet oyunları geliyor. Call of Duty, Battlefield gibi aksiyon oyunlarına eklenen üstün grafiksel özellikler sayesinde ortaya çıkan sahneler gerçeğini aratmıyor.
İlginç konular üzerine yaptıkları araştırmalar ile bilinen Keele University‘nin son çalışması ise oyun ve şiddet konularına yoğunlaşıyor. Buna göre kişinin şiddet oyunlarına eğilimini ve bunların insan üzerindeki etkilerini mercek altına alan ekip düşündürücü sonuçlar ulaştı.
Yayınlanan rapora göre 40 kişi üzerinde özel bir test yapan üniversite, katılımcıların tek ellerini son derece soğuk buzlu suya koymalarını istedi. Daha sonra her bireye 10 dakika boyunca ağır şiddet içeren bilgisayar oyunları oynatan yetkililer aynı deneyi tekrarladı. Soğuk suyun verdiği acıya dayanım oranları artan katılımcılar, ellerine sürekli nüfus eden etkiye ortalama %65 daha fazla direnç gösterdiler.
Oyun sırasında kalp ritimlerinde artış gözlemlenirken, böylesi bir ivmelenmenin insan beyninin programlama yapısından ötürü kaynaklandığı açıklandı. İzlenen dövüş, patlama sahnelerinin ve kan görüntülerinin kişinin kendisini -istem dışı- bu yönde şartlandırdığına dikkat çeken araştırmacılar, acı eşik ve tolerans değerlerinin otomatik olarak yukarı çekildiğine işaret etti.
Günlük hayatında yoğun stres yaşayan kişilerin şiddet oyunlarını daha fazla oynadğını belirtilen rapor, kişilerin biyokimyasal yapılarında dalgalanmaların oluştuğunu gördü. Genel olarak sanal ortamda yaşanan şiddet taşkınlığı günlük hayata aktarılırken, özellikle genç bilgisayar kullanıcılarının belirli kesiminde davranış bozuklarının ortaya çıkmasından endişe ediliyor.
Oyuna gerek yok televizyon yeterince enjekte ediyor şiddet ve müstehcen içerikleri.
cihan kardes galiba ofiste gece nobetindesin git yat kardes git yat 🙂
nasip kismet
vayyy beee 😀 en cok sevdigim oyunlar yaaa 😀
oyun oynamak boşa zaman harcayıp beyni öldürmek demek benim için o yüzden hiç bulaşmadım oyunlara ama kardeşim bütün konsolları doldurdu eve onuvazgeçiremiyorum bu kötü bağımlılıktan
Valla hocam orjinal Battlefield 3 e o kadar para verikten sonra sırf acı toleransını artırıyor diye bitirmeden bırkamam oyunu 😀
zaten empati seviyesini düşürüp, merhamet duygusunu da yok ediyor şiddet içeren oyunlar (ve TV programları)
Hay bin bilim adamı! Adamlara bir sürü para verip bir odaya kapatıyorlar,araştırın bulun diye baskı yapıyorlar.Sonrası malum adamlar durup durup bir tarafından bir şeyler uyduruyor.Bence bu “bu bilim adam”larının ruh sağlığı bozuk,aşırı derecede uydurmaya eğilim var.
Oyun ??? Satranç ta bir oyun OYUN ??? Keşke bu 2 olguya hatta 3 olguya ( Bilgisayar oyunları, Sokakta oynana oyunlar ve Zeka oyunları ) farklı bir isim verselermiş insanların algıları, kavramları daha anlaşılabilir olurdu. Hoş burada söylenen Bilgisayar Oyunları; Oldukça gereksiz bir konu her oyunun belli yaş sınırlamaları var buna uyulursa problem olmaz yok acıya dayanıklı oluyormuşta falan fistan. Bu üniversite boş gezenin boş kalfalığı eğitimi mi veriyor.
Şiddet içeren oyunlar daha çok küçük yaştaki çocukları etkiliyor.Ben kendimi bildim bileli şiddet ve korku temelli oyunları oynayıp çoğunu da bitirmiş olmama rağmen bırakın bir insanı karıncayı bile incitmemişimdir.Bu da gösteriyor ki gerçek dünya ile sanal dünyayı gayet güzel birbirinden ayırabiliyorum ama ikisini birbirine karıştıranlar olabilir,tabii şiddet içeren oyunların etkisi altında kalıp etrafındakilere de şiddet uygulayanlar çıkabilir..Eğer filmlerdeki gibi yaş sınırlamasına dikkat edilirse bi problem çıkacağını sanmıyorum..
Bilgisayar oyunları, mantıklı bir düzeyi aşmadığı sürece faydalı ve kafa dağıtıcıdır (olumlu vakit geçirmek anlamında). Ancak abartıldığı zaman kesinlikle iyi bir şey değil. O yüzden bilgisayar, konsol ve benzeri ürünleri ve yan ürünlerini mümkün olduğu kadar geç göstermek en iyisidir genç insanlarımıza.
Yanlış anlayanlar olmuş. Bu insanlar kendilerine verilen acıya daha çok dayanıyormuş. Yani başkalarına zarar veriyor felan dememiş.
“Yanlış anlayanlar olmuş. Bu insanlar kendilerine verilen acıya daha çok dayanıyormuş. Yani başkalarına zarar veriyor felan dememiş.” Evet ama “acıya daha çok dayanıyormuş”tan kasıt her türlü acı. Yani, (Allah göstermesin) bir seveni ölse bu kişinin acı eşiği çok yüksek olduğu için hiçbir şeyde hissetmeyebilir, veya yaralanma, diş ağrısı, baş ağrısı gibi acılarda da ağrı eşiği yüksek oluyor, tepki vermiyor. İki türlüde hissizleşiyor ve hiç iyi bir şey değil bence.