Türkiye ve dünyadaki diğer birçok ülkenin otomobil sektöründe, kullanıcılara olumsuz yansıyan fiyat artışları görülüyor. Tabii ülkemizde enflasyon, yüksek kur farkı ve vergi nedeniyle bu makas diğer Avrupa ülkelerinden çok daha hızlı açıldı. Bununla birlikte fırsatçılık da başladı. Fakat Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bu durumun önüne geçmek için yeni araçlara ikinci el satış yasağı getirileceğini söyledi.

Sıfır otomobile ikinci el satış yasağı geliyor!

Geçtiğimiz günlerde Emre Özpeynirci’nin özel haberinde, yeni getirilecek ikinci el satış yasağı düzenlemesi ile birlikte sıfır otomobil alan şirketler 6 ay içerisinde 5 bin km kullanım sağlamadıkça otomobillerini ikinci el pazarında satılığa çıkaramayacağı söyleniyordu. Bugün ise devlet yetkililerinden resmi açıklama geldi.

Kayseri’de düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde söz alan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, galericiler ve araç kiralayan filoların artık sıfır otomobil aldıktan sonra 6 ay içerisinde ve otomobiller 6 bin km’ye ulaşmadan satamayacaklarını söyledi. Yani ilk haftadan 6 km’ye ulaşılsa bile 6 ay beklenmesi ve de 6 ay araç yatırılsa bile bile 6 bin km olmadan satılamayacağını söyledi.

Rekabet Kurumu’ndan ikinci el otomobil satan web sitelerine soruşturma!

Rekabet Kurumu’ndan ikinci el otomobil satan web sitelerine soruşturma!

Rekabet Kurumu, ülkemizde faaliyet gösteren ikinci el otomobil satış şirketlerine soruşturma açtığını duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Muş, şunları söyledi:

İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak. Bir bakıyorsunuz sıfır ikinci el araç ilanları var. Dolayısıyla yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor.

Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen durum söz konusu. Yönetmeliği hazırladık. İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar için 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoruz.

Gerçek anlamda ihtiyacı olanlar alsın. Gerçek anlamda ikinci el olacaktır böylece. Şirketlerde ortak fiyat belirleme veya piyasayı manüpile gibi konular varsa o Rekabet Kurulu’nun görev alanı ve soruşturma açtı, inceliyor.

Varsa yanlışlık gereğini yapar yoksa kapatır. Yönetmelik yayınlandıktan sonra vatandaşın birinci elde daha fazla erişime ulaşacağını düşünüyoruz. İkinci el sıfır diye bir ilanla karşı karşıya kalmayacağız

Otomobil pazarında fiyatların giderek yükselmesinin birden fazla nedeni bulunuyor. Türkiye özelinde bakacak olursak, yükselen enflasyon, dolar kuru farkı ve otomobillerden alınan vergiler bu durumun ilk sıralarında yer alıyor.

Fakat dünyaya bakacak olursak Rusya-Ukrayna savaşı yüzünden ham madde üretim problemi, pandemi ve tedarik zincirindeki aksamalar ve fabrikaların siparişlere yetişememesi nedeniyle çip üretim krizi ve küresel enflasyon gibi tüm ülkeleri etkileyen problemler de mevcut.

Tabii buna ek olarak, otomobillerin fiyatlarının giderek artacağını bildiği için fırsatçılık yapan galeriler de mevcut. Örneğin sıfır araç satış bayileri otomobilleri galeriye satmış gibi fatura keserek müşteriye değil kampanyalı, normal anahtar teslim fiyatından da araba satmıyor.

Bunun yerine kendi galerilerinde aynı aracı 2-3 ay sonra geleceğini tahmin ettiği zam miktarını ekleyerek satışa çıkarıyor. Bu durum da üretici firma henüz zam yapmamış olsa da fiyatların hızlı bir şekilde yükselmesine ve beraberinde 2. el piyasasının da hareketlenmesine neden oluyor.

Getirilecek ikinci el satış yasağı sonrasında ise böyle fırsatçılıklar yapılamayacak. Zira galeri eğer aracı satın alırsa en az 6 ay beklemesi gerekecek. Yani piyasaya direkt olarak yüksek fiyattan sunamayacak. Tabii 6 ay geçtikten sonra bunu yapabilecek olduğu için beklemeyi tercih ederlerse, bu durum stokta araç bulunmasını iyice zorlaştırabilir.

Tabii bu meslek grubunda bazı bireyler tarafından yapılan yanlışlardan tüm sektör sorumlu tutulamaz. Ayrıca ülkemize halihazırda sınırlı sayıda otomobilin geldiğini göz önünde bulunduracak olursak, geçici olarak uygulanacağı söylenen bu düzenleme zaten uzun vadede işe yaramayabilir.

Çünkü her ne kadar bazı fırsatçılar dönemsel olarak piyasanın dengelerini bozuyor olsalar da fiyatların giderek yükselmesinin ve stoklarda otomobil bulunmamasının asıl sebebi hem ülkemiz hem de dünyada yaşanan yukarıda belirttiğimiz sıkıntılar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!