Mobil mesajlaşma sektöründeki rekabet, şifreli iletişim uygulaması Signal kurucusu ve CEO’su Moxie Marlinspike’nin açıklamalarıyla kızıştı. Marlinspike, özellikle WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesindeki değişiklikler sonrası kullanıcıların akın ettiği Telegram hakkında konuştu. Uygulamanın sanıldığı kadar gizlilik dostu olmadığını belirtti.
Signal CEO’su Moxie Marlinspike, Twitter hesabında bir tweet dizisi paylaştı. Telegram’ın “şifreli mesajlaşma uygulaması” olarak anılmasından dolayı çok şaşkın olduğunu söyledi. Bununla birlikte Telegram’ın asıl çalışma şeklini de anlatan Marlinspike, uygulamanın kullanıcı verilerini sunucularında şifrelemeden sakladığını iddia ederek eleştirilerde bulundu.
“Uygulamada gördüğünüz hemen her şeyi Telegram da görebilir”
Moxie Marlinspike, açıklamasında “Telegram tüm kişilerinizi, gruplarınızı, medyanızı ve gönderdiğiniz veya aldığınız her mesajı sunucularında düz metin olarak saklar.” ifadesini kullandı. Ayrıca kullanıcıları, uygulamada gördükleri her şeyin bizzat Telegram tarafından da görülebileceği konusunda uyardı. Bunun daha kolay anlaşılabilmesi için kısa bir örnek verdi.
İşte basit bir test: Telegram’ı silin, yepyeni bir telefona kurun ve numaranızla kaydolun. Tüm konuşma geçmişinizi, tüm kişilerinizi, paylaştığınız tüm medyaları, tüm gruplarınızı hemen göreceksiniz. Bu nasıl oluyor? Çünkü hepsi sunucularındaydı, düz metin olarak.
Signal CEO’su, Telegram’ın uçtan uca şifreleme (e2ee) destekli özel sohbetlere izin verdiğini; ancak uygulamada varsayılan olarak uçtan uca şifreleme olmadığına dikkat çekti. “Varsayılan olarak e2ee yok, ama sanki varmış gibi konuşuyorlar” diyerek rakibini eleştirdi. Ayrıca Facebook Messenger ve Telegram’ın aynı şekilde oluşturulduğunu da belirtti.
Moxie Marlinspike açıklamasının devamında “Bazı kimseler “Telegram’a güvenerek” tüm verilerine, mesajlarına, resimlerine, kişilerine, gruplarına erişilmesine razı oluyorlar. Ancak şifreli bir mesajlaşma uygulamasının amacı, iletişim kurduğunuz kişi dışında kimseye güvenmek zorunda kalmamanız olmalıdır.” diyerek, gizlilik ve güvenlik vurgusu yaptı.
“Facebook Messenger daha güvenli”
Signal CEO’su Moxie Marlinspike, güvenlik konusunda Telegram’ı Facebook Messenger ile karşılaştırdı. Messenger’da da uçtan uca şifreleme destekli gizli sohbetler yapılabildiğini vurgulayan Marlinspike, “FB Messenger da Telegram’ınkinden çok daha az sınırlı olan (ve ayrıca daha iyi bir uçtan uca şifreleme kullanan) bir e2ee destekli gizli sohbet moduna sahiptir.” dedi.
Marlinspike’nin bu açıklamalarını WhatsApp CEO’su Will Cathcart kendi sosyal medya hesabından retweet yaptı. Telegram cephesinden ise Signal CEO’sunun iddialarına henüz cevap gelmedi. Peki ya sizce en güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi? Fikirlerinizi aşağıdaki yorum alanına yazmayı unutmayın.
telegram konusunda şöyle başka bir sıkıntı daha var:
telefonuma telegram kurdum. eşim de aynı şekilde. bir süre sonra telefonları değiştirdik. benim rehberimdeki kişilerle beraber, eşimin rehberindeki kişiler de telegramda görünmeye başladı. üstelik telefonları sıfırladığımız halde! eşimin rehberindeki kişiler bende kayıtlı değiller bu arada. böyle bir saçmalıktan sonra telegram’ı bir daha kullanmadım.
Aklınız olsaydı ayarlarda eşitlenen kişileri sil seçeneğini gördünüz