Silinen dosyaları geri getirme programları? (Adım adım resimli anlatım)
Bir Youtube içerik üreticisi olduğunuzu varsayalım. Kanalınızda yayınlamak için hazırladığınız onlarca video ve arşivlediğiniz binlerce video var. Ancak gözünüz gibi baktığınız bu videolar, bir şekilde silindi. Yıllardır hazırlamak için uğraştığınız bu videoların elinizden kayıp gitmesinin vermiş olduğu üzüntü ile hemen araştırmalara başlayarak ”silinen dosyaları geri getirme işlemi nasıl yapılır?” diye Google amcaya sormaya başladınız.
Bunun gibi yüzlerce örnek sayabiliriz; öğrenciyseniz hazırladığınız tezler, iş adamıysanız hazırladığınız sunum dosyaları veya çok sevdiğiniz hatıra resimleri… Tüm bu belgeler ve resimler, çeşitli nedenlerle silinme tehlikesi ile karşı karşıya. Bu sebepler; çeşitli virüsler, insan kaynaklı hatalar veya belgelerinizi barındırdığınız hard diskinizin arızalanması olabilir.
Silinen dosyalar aslında bilgisayarınızda kalmaya devam ediyor
Bu konu ile ilgili yıllardır bitmek bilmeyen çeşitli iddialar var. Bazı kişiler silinen dosyaların aslında bilgisayardan silinmediğini iddia ederken bazıları ise silinen dosyaların çeşitli ”dosya ayak izleri” bıraktığını iddia ediyor. Aslında her iki anlayış da silinen dosyaların aslında silinmediğini yapılacak birkaç işlem ile geri getirebileceğini gösteriyor.

Yıllardır tartışılan bu konuyu biz size en net şekilde açıklayalım; silinen dosyalar aslında hiç bir yere gitmiyor, sadece dosyaların hard diskte kayıtlı bulunduğu alan ”boş” olarak işaretleniyor. Konuyu daha da açacak olursak; hard diskte dosyaların kayıtlı bulunduğu sektör ”0000” olarak işaretleniyor, böylece ”0000” olarak işaretlenen sektör, sistem tarafından boş olarak algılanıyor ve üzerine dosya yazmaya müsait hale geliyor.
Bu nedenle eğer herhangi bir veri kaybınız varsa, aşağıda göstereceğimiz adımları uyguladığınız taktirde silinen dosyaları geri getirme işlemi yapma şansınız olacak. Ancak bu işlem için öncelikle bazı uygulamalara ihtiyacınız var. Piyasada bulabileceğiniz en güncel ve güvenilir veri kurtarma uygulamalarından ikisi olan EaseUS ve Piriform Recuva ile en kısa sürede silinen dosyaları geri getirme işlemini gerçekleştireceksiniz.
EaseUS Data Recovery Wizard
Bu uygulama ile artık dosyalarım silindi ne yapmalıyım derdine kapılmayacaksınız. 17 yılın üzerinde kullanıcılarına hizmet veren EaseUS Data Recovery Wizard, sizlere %99.7 veri kurtarma garantisi sunan nadir uygulamaların başında geliyor.

Dünya genelinde 72 milyondan fazla kullanıcısı bulunan EaseUS Data Recovery Wizard, hem Windows hem de Mac cihazlar için hizmet veriyor. Sadece veri kurtarmak için değil, veri yedekleme, bölüm yönetimi, veri aktarımı ve daha birçok amaç için kullanılan uygulama, gelişmiş veri tarama algoritması ile kaçırmak istemeyeceğiniz bir uygulama.
EaseUS Data Recovery Wizard, her türden depolama birimi ile uyumlu olarak çalışıyor. Sabit disk, harici hard disk, USB, SD kart gibi depolama birimlerinde silinen dosyaları geri getirme işlemini sorunsuz yapan uygulama, aşağıdaki adımları izlemeniz haline veri kurtarma işlemini sorunsuz yapacak.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
Adım 1: İlk önce tarama yapacak olduğunuz dosya konumunu seçin ve tara seçeneğine tıklayın.

Adım 2: Tarama tamamlanana kadar bekleyin. Ekranın üst kısmında ”Deleted Files” adlı bir tarama sonucu çıkacaktır. Bu bölüm sizin daha önce silinen dosyalarınızı barındırıyor. Daha sonra kurtarmak istediğiniz dosyaları seçerek silinen dosyaları geri getirme işlemini başlatabilirsiniz. Ayrıca geri getirmek istediğiniz dosyaları daha hızlı bulmak için, belirli dosyaları aramak için arama çubuğunu veya filtreyi kullanabilirsiniz.

Adım 3: Hangi dosyaları kurtaracağınıza karar verdikten sonra, kurtaracak olduğunuz dosyaları seçin ve ”Recover” seçeneğine tıklayın. Uygulama size kurtarmak üzere olduğunuz dosyalarınızın nereye kaydedilmesi gerektiğini soracak. İstediğiniz konumu seçtikten sonra işlem başlayacak ve kısa bir süre sonra bekledikten sonra işlem tamamlanacak ve dosyalarınıza erişmeye başlayacaksınız.
Piriform Recuva
CCleaner uygulamasını aramızda bilmeyen yoktur. Bilgisayarımızdaki çeşitli gereksiz dosyaları, çerezleri silerek bilgisayarımızı hızlandırır ve verimini arttırır. CCleaner uygulamasından bahsetmemizin nedeni ise Recuva ve CCleaner uygulamalarının aynı firma tarafından geliştirilmesi diyebiliriz.

Piriform tarafından geliştirilen CCleaner ve Recuva uygulamaları, dilediğiniz taktirde aynı anda yüklenerek hem temizlik yapıyor hem de silinen dosyalarınızı geri getirme işlemini başarı ile yerine getiriyor. Tıpkı CCleaner uygulaması gibi Türkçe dil desteği bulunan Recuva, kullanımı oldukça kolay olan arayüzü ile silinen dosyaları geri getirme işlemini kolayca yapıyor.
Kullanımı oldukça basit olan Recuva, sanki bir uygulama kuruyormuş hissi veriyor. Size ilk önce ne tür bir dosya kurtarmak istediğinizi soruyor ve daha sonra silinen dosyanın en son hangi lokasyonda bulunduğunun bilgisini istiyor. Aşağıdaki adımları izleyerek silinen dosyalarınızı kolaylıkla geri getirebilirsiniz.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
Adım 1: İlk olarak uygulamayı çalıştırın ve ‘ileri‘ butonuna tıklayın.
Adım 2: Bu adımda sizden hangi türde dosyaları kurtarmak istediğinizi soruyor. Müzik, resim, belge veya mail seçebilirsiniz. Dilerseniz hepsi seçeneğini de seçerek dosyalarınızı kurtarmaya başlayabilirsiniz.

Adım 3: Bu aşamada sizden silinen dosyalarınızın en son hangi lokasyonda bulunduğunun bilgisini isteyecek. Eksiksiz girerek devam edin.

Adım 4: Artık silinen dosyalarınızı aramaya hazırsınız. Ancak burada bir püf nokta var; uygulama oldukça derinlere ineceği için haliyle çok fazla silinen dosya ortaya çıkaracak. Bu nedenle arama yapmadan önce seçenekleri daraltmanız, silinen uygulamanın daha kolay bulunmasını sağlayacaktır.

Adım 5: Arama işlemi tamamlandı ve büyük olasılıkla silinen dosyanızı buldunuz. Sırada dosyanızı kurtarmak var. ”Recover” seçeneğine tıklayarak dosyanızı bilgisayarınızda nereye kaydetmek isterseniz seçin ve ”tamam” seçeneğine tıklayın.

Adım 6: Tebrikler, dosyanızı kurtardınız. Ancak düşük bir ihtimal uygulama dosyanızı bulamazsa, dosyaları aramaya başlamadan önceki kısımda ”Enable Deep Scan” seçeneği olacaktır. Bu seçeneği aktif ederek aramayı başlatırsanız, silinen dosyaları geri getirme işlemi bir süre bekledikten sonra yapabilirsiniz.


" Silinen dosyaları geri getirme programları? (Adım adım resimli anlatım) konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere Silinen dosyaları geri getirme programları? (Adım adım resimli anlatım) ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda Silinen dosyaları geri getirme programları? (Adım adım resimli anlatım) ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Popüler Haberler
- 1
Tom Cruise'un deepfake videosu insanları korkuttu
- 2
WandaVision finali sosyal medyada gündem oldu
- 3
Take-Two CEO'sundan GTA 5 açıklaması
- 4
Huawei kan kaybediyor! Çin pazarı da tehlikede
- 5
Visual Studio Code kullanıcılarını sevindirecek gelişme
- 6
Euro Truck Simulator 2, Rusya'nın kalbine iniyor
- 7
Epic Games'in gelecek ücretsiz oyunu belli oldu
- 8
Microsoft Edge'den öğrencileri sevindirecek yenilik
- 9
Yeni iPad modelleri ekran konusunda sevindirecek!
- 10
Amazon Türkiye, kişisel verileri yurtdışına aktaracak
En yeni Videolar
- 1
MSI Clutch GM41 Lightweight mouse inceleme
- 2
11 yıllık HTC Desire HD ne durumda?
- 3
9.000 TL'lik Vivo X51'i kutusundan çıkardık!
- 4
2.850 TL’ye en iyi sistemi topladık, size hediye!
- 5
Arzum Mixtech Multi Blender inceleme
- 6
Xiaomi Redmi Note 10 serisi ile bizi neler bekliyor?
- 7
MediaMarkt CEO'su ile 2021 planlarını değerlendirdik
- 8
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 9
2.000 TL altı en iyi tablet tavsiyeleri
- 10
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
Forumdan Son Başlıklar Tümü
En Yeni İncelemeler Tümü
- 1
MSI Clutch GM41 Lightweight mouse inceleme
- 2
11 yıllık HTC Desire HD ne durumda?
- 3
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 4
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
- 5
Xiaomi Mi Watch UKT - Saat hakkında son sözler!
- 6
Kerem'in gözünden 8. Nesil iPad!
- 7
iPhone 12 mini UKT! - 2 ayda neler yaşadık?
- 8
Xiaomi Hutt akıllı cam temizleme robotu inceleme!
- 9
SteelSeries Aerox 3 Wireless incelemesi
- 10
Evin tek gözlü koruyucusu EZVIZ C6N incelemesi
- 11
Performans canavarı Monster Abra A7 V12.4 inceleme!
- 12
990 TL'lik bilgisayar Raspberry Pi 400 inceleme
- 13
Fiyatıyla öne çıkan Reeder P13 Blue Max'i inceledik
- 14
Bütçe dostu Xiaomi Mi Watch Lite'ı inceledik
- 15
Game Garaj Fighter 7T-144 inceleme
Teşekkürler