Güneş panelleri, dünyaya zararlı olan sera gazlarını yaymadan enerji üretebileceğimiz en temiz yolların başında geliyor. Özellikle fosil yakıtlara veda ettiğimiz bugünlerde güneş enerjisinin önemi bir kat daha artmış durumda. Ancak hava durumu gün içinde değişkenlik gösterdiği için güneş panellerinin verimi de aynı oranda değişiyor. Peki ya güneş panelleri gün boyu enerji üretmeye devam etseydi nasıl olurdu?
Uzayda güneş panelleri için ilk ciddi adım atıldı
Bu noktada güneş panellerini uzaya taşımak en mantıklı yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Böylelikle değişen hava koşullarından etkilenmeyecek olan paneller sürekli enerji üretebilecekler. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Caltech şirketi, uzay tabanlı güneş enerjisi projesine doğru ilk adımları atıyor.
Uzayda güneş panelleri fikri ile yola çıkan şirket bugün 110 kilogramlık bir Space Solar Power Demonstrator (SSPD) prototipini uzaya göndermeyi planlıyor. Uzaya gönderilecek uydu ile sınırsız enerji için ilk somut adım da atılmış olacak.
Artemis II görevi için ilk adım atıldı
Proje kapsamında nihai hedef ise yaklaşık 1 kilometre genişliğindeki güneş panelleri ile enerji üretmek ve üretilen enerjiyi dünyaya iletmek. Dünyaya enerjiyi iletmek için ise radyo dalgalarının kullanılması planlanıyor. Dünyaya yollanan radyo dalgaları ise santrallerde elektriğe dönüştürülecek.
SSPD, Momentus Vigoride uzay aracına bağlı olarak yörüngeye doğru yolculuğuna başlayacak. Yörüngeye ulaştığında ise uydunun yarım metre karelik mekanizması devereye girecek. Mekanizmalardan birisi fotovoltaik hücrelerin uzayın zorlu ortamıyla nasıl başa çıktıklarını analiz ederken, diğeri ise güç aktarma sistemini test edecek.
Dünyada test edilen bu sistemler asıl sınavını ise uzayda vermiş olacak. Her iki mekanizmanın deneylerinin ise uzun bir sürede tamamlanması bekleniyor. Bilim insanları böylelikle mekanizmaların uzun süreli dayanıklılık ve verimliliklerini test edebilecek.
Caltech’in SSPD aracı Türkiye saati ile 17.56’da fırlatılacak. Fırlatmayı SpaceX‘in YouTube kanalından canlı olarak izleyebilirsiniz. Peki siz güneş panelleri ile uzayda sınırsız enerji üretmek hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Uzayda güneş panelleri ile enerji üretme fikri, uzun yıllardır insanoğlunun hayallerinden biridir. Dünya enerji sorunu ve artık küresel ısınmanın ciddi bir tehdit haline gelmeye de başlaması bu projenin hayata geçirilmesini teşvik etmeye başlamıştır. Dilerim bu yolda atılan adım, dünyanın geleceği için umut verici gelişmelere sahne olur. Uzayda güneş panellerinin ve diğer uyduların önemli bir sorunu; dünya çevresinde belirli bir hızda hareket etme zorunluğudur. Bu hareket için şu anda ilkel itki sistemleri kullanılmak zorundadır. Halbuki sadece elektrik ve motor sistemleri ile hiçbir madde püskürtmeye gerek kalmayan bir itki sistemi keşfedilse idi bu problem daha sorunsuz bir şekilde çözülmüş olacaktı. Anti yerçekimi sistemi diye adlandırdığım bu kapalı kütle çekim karşıtı sistem üzerindeki çalışmalarımda dokuzuncu yıla adım atmış bulunmaktayım. Geçtiğimiz yıl 3 voltta çalışan 3 motorlu, yerde anti yerçekimi kuvveti ile hareket eden bir prototip yapmayı başardım. Fakat uçan bir araç haline dönüştürebilmem için tasarımı daha da geliştirmem gerekiyor. Yeni deneysel tasarımım hazır, prototipi de bu yıl içinde test edebileceğimi umuyorum. Hayatımın son zamanlarını bu işe adamış bulunmaktayım. Sağlığım izin verdiği sürece bu konuda çalışmalarımı sürdürmekte kararlıyım. En büyük hayalim, insanoğlunu ilkel itki teknolojilerine mahkum olmaktan kurtarabilmektir.
Abi kimsin sen
Uydular uzayda dünyanın çevresinde dönmek için yakıt harcamazlar. Yakıt sadece yörüngeye çıkmak için kullanılır. Yörüngede ise dünyanın çekimi ile dönüşün oluşturduğu santrifüj kuvvetin dengelendiği noktada (tıpkı ayın olduğu gibi) yakıta – itkiye gerek kalmadan yol alırlar.
Uyduların zaman geçtikçe dünya etrafında dönme hızı düşmeye başlar. Her uydunun kendi ağırlığına göre belirli bir dönüş hızı vardır. Eğer bu durum dikkate alınmaz ve hiç bir hız destekleyici enerji harcanmazsa uydunun Dünya’ya düşmesi kaçınılmazdır. Uydular sonsuza kadar aynı dönüş hızını koruyamazlar. Uydular Ay gibi çok büyük bir kütleye sahip olsaydı dönüş hızlarını koruyabilirlerdi. Konuyu iyi araştırırsanız doğru olduğunu anlayacaksınız.
Bir ayrıntıyı atlamış olduğumu fark ettim, benim anlattığım uydular sadece alçak irtifalardaki atmosferin etkisinde olan uydulardır. Uluslararası uzay istasyonu gibi. Atmosfer etkisinden uzak uydularda hız azalması ve düşmesi söz konusu değildir. Eğer güneş panelleri atmosfer etkisinden uzak yüksek irtifada konumlandırılırsa ek destek itici kuvvete gerek kalmaz.
Güzel R
Fikir bence çok güzel ama aklıma takılan tek şey, dünyaya elektriğin radyo dalgaları ile iletimi. Bu radyo dalgalarının radyasyon oranı nasıl olur, dünya üzerindeki yaşama etkisi ne olur bilemiyorum
Panelleri ayda kurun.
Ben bunu 40 yıl önce pilsiz radyo ile yaptım.Yöntem üretilen enerjinin mikro dalga olarak iletilmesi ile mümkün.
sinirsiz enerji dunyaya ekvatordan bunyanin cevresini dolaanacak birbirine baglanmis gunes enerji panelleri ile tum ulkelerin birlesimi ile mumkun olabilir
Gelişmiş ülkelerin siyasi kozu olmazsa enerjiye dünyadada ulaşılır
Radyo dalgaları güzel lakin kayıp çok fazla olacaktır lazerle aktarmak çok daha verimli olur.
Bu güneş panelleri iklim koşullarıni etkilemez mi peki marsa buharlaştırmak için düşünülen güneş pani ile arasındaki fark nedir
Çaktırmadan silah yapıyorlar adamlar
Denizler dururken neden zor olani secerler anlamiyorum
Bende atmosferin üst katmanına zeplin gönderip sabitleyerek aşşağı de doğru inen halatlara dikey rüzgar türbini kurarak oluşan enerjiyi dünya ya gönderme fikri var