ABD vermedi, Türkiye yaptı: SİPER seri üretime hazırlanıyor!

67
SİPER HSS

Türkiye geçtiğimiz 50 yıl içerisinde pek çok kez ABD ve Avrupalı diğer müttefikleri tarafından ambargo altına alındı. Üstelik yalnızca uçak ve gemi değil, kendimizi savunmamız için gerekli olan sistem ve mühimmatlar da adeta bir koz olarak kullanıldı.

1985 yılında kurulan Savunma Sanayii Başkanlığı ile sayesinde artık ihtiyaçlarımızın çok büyük bir kısmını yerli imkanlarla üretebiliyoruz. Nitekim buna ABD’nin ısrarla bize satmak istemediği Hava Savunma Sistemi Patriot’un en büyük rakiplerinden olacak SİPER de dahil.

SİPER Hava Savunma Sistemi bir testi daha başarıyla geçti!

Geçtiğimiz günlerde SİPER Hava Savunma Sistemi için yapılan bir testin başarıyla sonuçlanan görüntüsü yayınlandı. Yapılan açıklamada kritik aşamanın geride bırakıldığı söylendi. Kısa bir süre sonra ise seri üretime alınacak sistemin 2023 itibariyle envantere girmesi hedefleniyor. Bu sayede katmanlı Hava Savunma Sistemimiz sonunda tamamlanacak. Peki bu ne anlama geliyor?

SİPER hava savunma sistemi / HİSAR A
HİSAR A

Bir ülkenin veya sınır dışındaki bir askeri birliğin her türlü saldırıya karşı korunabilmesi için birden fazla Hava Savunma Sistemine ihtiyacı vardır. Örneğin şu anda Rusya’dan aldığımız S-400 sistemi ya da ABD’nin kullandığı Patriot, yüksek irtifada hareket eden balistik füzeleri ya da jetleri vurmak için tasarlandı. Bu nedenle alçak uçuş yapan bir İHA’yı etkisiz hale getiremeyebilirler.

ULAQ vs SALVO: Silahlı insansız deniz aracı özellikleri

Dilerseniz durumu açıklamak için Türkiye’nin elinde bulunan 6 farklı yerli sistemin özelliklerine bakalım. İlk sırada KORKUT yer alıyor. Bu HSS (Hava Savunma Sistemi) zırhlı paletli bir araç üzerine yerleştirilmiştir. Üzerinde ise 35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemi bulunuyor. Dakikada 1100 atım yaparak 4 km içerisindeki tüm hava araçlarına karşı etkili koruma sağlayabiliyor.

Hemen ardından SUNGUR geliyor. Bu HSS’de yine mobilite önde tutularak zırhlı bir araç üzerine inşa edildi. 8 kilometre içerisindeki tüm hedefleri içerisindeki füzeler ile vurabiliyor. Daha sonrasında ise biraz daha yüksek teknoloji sistemlere geçiş yapıyoruz.

Burada HİSAR ailesi başlıyor. Birinci adımda yer alan HİSAR A+, 2 km asgari, 15 km azami menzile sahip. HİSAR O+ ise 3 km asgari ve 25 km azami menzile sahip. Son geliştirilen HİSAR RF’de (Radar arayıcı başlıklı) ise menzil 35 kilometreye kadar çıkıyor.

Son katmanda ise ilk başta HİSAR U adıyla geliştirilen fakat daha sonra SİPER olarak anılan Hava Savunma Sistemi yer alıyor. SİPER’in Blok1 olarak karşımıza çıkan versiyonunda asgari menzil 30 km, azami menzil ise tam 100 km. Tabii ikinci ve üçüncü etapta envantere alınacak Blok2 ve Blok3’lerin menzili 150 kilometreyi geçecek.

En büyük rakibi ise PAC-1 ve PAC-3 versiyonları 20 ila 70 kilometre menzile, PAC-2 ile de 160 km menzile sahip Patriot olacak. Fakat bu HSS’de kullanılan radarın kapsama menzili ancak 150 km kadar. SİPER’de ise kullanılması düşünülen 2 farklı radar mevcut.

Bunlardan ilkinin 600 km Uzun Menzilli ve Kara Konuşlu Hava Savunma Radarı olduğu söyleniyor. Diğeri ise proje modeli oluşturma çalışmaları ve fizibilite çalışmaları devam TF-2000 destroyer gemisinde yer alacak 450+ km menzile ve aynı anda 1000+ hedefi takip edebilme yeteneği olan ÇAFRAD radarı.

HİSAR O

Dolayısıyla sistem 2023 yılında envantere girdiğinde Patriot ile S-400 arasında bir konuma oturacak. Türkiye’nin de katmanlı Hava Savunma Sistemi tam anlamıyla korunmuş olacak. Tabii teknolojinin de çağa ayak uydurduğunu hatırlatalım. Zira artık atmosfer dışına çıkarak hedefini vurabilen füzelerden konuşuluyor.

HİSAR-O+ özellikleri

  • Sistem önleme menzili: 25km
  • Atışa hazır füze sayısı: ≥18
  • Atışa hazır tabur seviyesi: ≥54
  • Savaş uçağı tespit ve takip menzili: 40-60 km
  • Tespit edilebilen hedef sayısı: >60
  • Hedef tipleri: Savaş uçakları, helikopterler, İHA ve SİHA’lar, seyir füzeleri, havadan karaya füzeler
  • Diğer özellikleri: Dağınık ve esnek mimari ile hava savunma icrası, 360 derece etkinlik, ez az 9 hedefe aynı anda angajman ve ateşleme
  • Entegre çalışabildiği sistemler: Atış kontrol merkezi, orta irtifa hava savunma radarı, elektro-optik sistemi, Erimay-L16 ile LİNK-16 bağlantısı

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

67 YORUMLAR

    • S-400 ayarında bir yerli bir sistem yapmak için yaklaşık daha 5 yıl var. Yeterince sistemin üretilmesine ise üzerine 10 yıl eklemeniz gerekir. 15 yıl sonra da teknolojik ömrünü büyük ölçüde yitirmiş olacaktır.

      • Ne yapalım hiçmi yapmıyalım zamanla onlara yetişiriz hatta geçeriz. Siha larda olduğu gibi inanacaksın kardeşim inanacaksın inanmak başarının yarısıdır hatta onlardan daha iyisini yapacağız. Allah’ın yardımıyla.

      • Yanlış biliyorsunuz Anonim bey.s400 sistemi itibariyle çağın ötesine geçemeyecek eski bir mimari yapıda. Daha combat proven dahi değil. Ben konuya vakıf bi vatandaş olarak söyleyebilirim ki 10-15 senelere kalmadan Hisar-siper-gums mimarisini oluşturan çağın gereklerini barındıran sistemlerimiz (Gums hariç) 5 sene içerisinde bir Samp-t aster15/30 block2/NG seviyesine ulaşmış olacak.Çalışmalar tam gaz devam ediyor not: GUMS geliştirilmiş uzun menzilli hava savunma sistemi(balistik hedefler için)

  1. Ne yapalım hiçmi yapmıyalım zamanla onlara yetişiriz hatta geçeriz. Siha larda olduğu gibi inanacaksın kardeşim inanacaksın inanmak başarının yarısıdır hatta onlardan daha iyisini yapacağız. Allah’ın yardımıyla.

  2. Savunma sanayi partiler üstüdür devlet politikasıdır.Günümüz şartlarında iktidara kim gelirse gelsin savunma sanayine önem vermek
    zorundadır.Güçlü ve sözü geçen olmanın tek yolu budur.

    • Malesef sizlerin dedigi gibi degiller gelecek iktidarlar bu sistemleri yavaslatabilir hatta durdurabilirler hurkus ucaginda oldugu gibi. Yarin bir siha sehir merkezine duser sivil olumler olur bu sistemler guvensiz denir ve kapatilir tabi dusmesinin nedeni bu isi istemeyenlerdir

      • Siz bu iha vs vs savunma teknolojileri araştırmaları kaç yıl önce başlamış diye bir araştırın. Bunlar yeni değil Türkiye’deki bir çok iktidar destek olmuş araştırmalara sadece bazı dönemlerde ekonomik krizlerden ötürü projelerde yavaşlama olmuştur. Siz merak etmeyin ülkenizin ekonomisi önce iyi olsun sonrasında güçlü ve tamamen yerli teknolojili silahlar gelir.

  3. Umarim siper s500 lerde yakın bir tarihde üretilir. Tam bağımsızlık için nükleer Şart böylece icde ve dışda oyun içinde oyun oynayanların sonuda gelmlş olacak.

  4. Tüm bu sistem geliştirme ve üretimlerin ana yüklenicisi Aselsan’ın adının bir kere bile geçmemesi büyük haksızlık olmuş. Özverili bir ekip çalışmasına var.

  5. Burada istemeyiz, yapamayız, montaj bu yerli üretim mi var diyen buna inanan ve bu topraklarda bizimle yaşamaya devam edenler kılıç artığı ya da hain değilse ancak gerizekali olabilir o roketler büyüdükçe gittiği yerler çok acıtıyor anlaşılan

  6. Bir yerden başlamak lazım . Zamanla eksikleri görerek ,hatalar giderilir. Gelişmiş ülkelerde böyle başladı . Yoksa başka türlü yapılamaz .

  7. Bu sistemleri yapmak dahası geliştirmek çok güzel. Önemli olan bu sistemleri mesela Ege bölgemize kurabilme ve aktifleştirebilme YÜREĞİNi göstermektir. Depolarda bekleyen hiçbir sistem ülkemizi korumaz.

  8. HSS katmanları arasındaki işbirliği çok önemli.Dost tanıma,takip ve radarlar arası iletişim, sistemlerin vurma etkisi kadar önemli.
    Bunlardan söz edilmiyor.

  9. Burada emeği geçen herkesi ayrı ayrı tebrik ve taktir ediyorum başarılarının devamını diliyorum bir Türk vatandaşı olarak gurur duyuyorum

  10. Yerli ve mili üretimimiz oldukça dış güçler kuduruyor Rabbım mühendis lerimize güç kuvvet feraset basiret versin Rabbım onları her türlü düşmanlardan koruzun

  11. Kendi silahımızı kendimiz yapalım yapalım diye 68 kuşağı olarak yeri göğü inlettik.Ancak kimselere duyuramadık.Yarım asırdan fazla zaman geçince ve amborgaları yeyince akıllar başlara geldi.Emek verenlerden Allah razı olsun.Yaptıkça daha iyilerini yaparız.”Harbe hazırol isterisen sulh-u salah” vesselam.

  12. Mert bey merhaba bu saydığınız sistemlerin bütün yazılım teknolojileri tamamen özgün ve yerlimi bildiğim kadarıyla en kritik teknoloji yazılım kütfen bilgilendirirmisiniz,teşekkür…

  13. Allah bu Milleti Emperyalist güçlerin elinde çaresiz ve güçsüz bırakmasın.her daim düşmana karada,havada karşısına çıkmayı başaran bir Millet olmayı nasip etsin.Tüm emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler ederim.

  14. Türkiyeye hayırlı ve uğurlu olsun diliyorum gelecekte dahada güçlü füzeler yapılacaktır bu füzede çok iyi ve güçlü durumda yakında Avrupanın en güçlü ordu sırasında 1 olucamızdan eminim saygılar

  15. Biz şimdiden istiyoruz ki türkiye daha ileri derecede silâhlar öğretip ambargo ve dış tehditden kurtulsun artık düşmanlarımız bizden kendini korusun

  16. Bu sistemlerimiz çok güzel. Fakat biz uzaya uydu gönderebilir bir ülke yiz, tam Ülke mizin üstüne bir uydu koyar ve üzerine en az 100 adet füze koyarsak atmosfer dışından gelebilecek füzeleri de oradayken rahat vurabiliriz. Buna inancım tam. Biz TÜRKİYE yiz, yaparız. ALLAH in izniyle

  17. Bazı savunma füze sistemlerinin tam olarak faaliyete geçmesi için 5-10 yıl var diyen arkadaşlar acaba boş vakitlerinde evde füze mi yapıyorsunuz? Ben 26 yıl TSK da hizmet vermiş, sadece BATMAN
    da İsrail iha ları varken (görseniz o kadar komikti ler ) biriyim, İHA ve SİHA da dünya bizi konuşur hale gelmedimi? Füze de de aynısı oldu bence dahada iyilerini yakın zamanda göreceksiniz. ÇAKIR a bakın kimde var böyle çılgın füze. Biz yaparız ALLAH ın izniyle

  18. Ülkemiz birşey yapınca niye küçümsüyorsunuz çinide küçümsüyorlar montajcı taklitçi diyorlardı…. Önce bir başlayalım sonu gelecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version