Togg müjdeyi verdi: Pil üretiminde yeni çağ başlıyor!

18

Togg’un seri üretime geçmesiyle Siro Batarya Teknoloji Merkezi’ndeki batarya modül ve paketlerinin seri üretimi de hız kazandı. Ocak ayında başladığı seri üretimle önemli bir kilometre taşını geride bırakan Siro, 24 Nisan Pazartesi günü de Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün inşaatına başlayacak. Bu tesisin devreye girmesiyle Siro, 2026 itibarıyla batarya hücresi de dahil olmak üzere entegre bir enerji depolama üreticisi haline gelecek.

Yüksek nikel içerikli Li-Ion NMC batarya modül ve paketleri üretiliyor

Türkiye ve çevresindeki ülkelerde otomotiv ve diğer uygulamalar için enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere Togg ve Farasis Energy’nin %50-50 ortak girişimle kurduğu Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri, Gebze’deki Batarya Geliştirme Merkezi’nde Ağustos 2022’de üretmeye başladığı batarya prototiplerinin testlerini ve bataryaya özel homologasyonunu başarıyla tamamlamış, ardından ocak ayında devreye aldığı hatta, Togg’un seri üretime geçmesiyle birlikte mart ayında batarya modül ve paketlerinin seri üretimine de geçmişti.

Togg akıllı cihazları için Farasis Energy’nin en son teknolojisine dayalı yüksek nikel içerikli Li-Ion NMC batarya modül ve paketleri üreten Siro, 2023 yılında Togg’un üreteceği 28 bin akıllı cihazın batarya paketlerinin teslimatlarını Togg üretim planları doğrultusunda yapacak.

iPhone 15 ve Togg’u yapay zekaya sordum! – Cere AI!

2024 sonunda Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nde üretim

Siro, 2024 yılı sonu itibarıyla kendi kampüsünde üretime devam edecek. Gemlik’te, Togg sahası yanında 607 bin metrekarelik Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü için ÇED olumlu raporu, imar planı onayları ve inşaat ruhsatı alındı.

Hücre, modül ve paket üretimlerinin yapılacağı Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü için 24 Nisan’da inşaat başlangıç töreni gerçekleştirilecek. Siro, halihazırda geliştirme faaliyetlerine başladığı son nesil, yüksek enerji yoğunluğuna sahip batarya hücrelerinin üretimine 2026 yılı itibarıyla başlayarak yenilikçi batarya hücresi de dahil olmak üzere bölgenin önemli bir entegre enerji depolama oyuncusu haline gelecek.

Böylece Türkiye, az sayıda ülkede bulunan hücre geliştirme ve üretme yetkinliğine sahip olacak. 2031 yılı itibarıyla üretim kapasitesi yıllık 20 GWs’e ulaşacak olan Siro, geliştirdiği tüm ürün ve çözümlerin fikri mülkiyetine sahip olacak.

Türkiye’nin yanında bölgede 120 ülkeden de doğrudan sorumlu olarak otomotivin yanı sıra mikromobilite, endüstriyel uygulamalar, deniz taşıtları, yenilenebilir enerji için sabit enerji depolama uygulamalarıyla geniş bir alanda hizmet verecek.

18 YORUMLAR

  1. menzilli uzatacak batarya üretin, 1000 km mesafeyi tek şarj ile giderse bir araç, dünyada elektrikli otomobil den başka araç satılmaz..

  2. TÜM GAYRETLERİNİ İÇİN ALAYINIZI KUTLUYOR TEBRİK EDİYORUZ ❗

    Bir an evvel badıl Bi araştırma geliştirmeyle YAPARSANIZ Bi şekilde yapında ne yaparsanız yapın milli yerli üretin araştırın geliştirin
    😂 5 dakikada şarj olabilen ve 1000 km 😂 menzil gidebilen bataryayı bulunda
    ne yaparsanız yapın gardaşım
    HADİ kolay gelsin.
    Anlaşılan bu yeni OTOMOBİL teknolojisinin STRATEJİK ANA ÜRÜNÜ BATARYA , BATARYA , BATARYA , gerisi hikaye
    Lan biz ülje olarak yeni Bi batarya İCAT etsek Otomobilden ziyade bataryayı satsak ihya olurmuşuz beeee. 🙋‍♂️❗

    • Hahaha abi ne diyon ya😂😂 500 km gidecek depoyu benzinle doldurmak 10 dakika sürüyor ang. 1000 km gidecek pili 5 dakika da dolduracak teknoloji hahaha 😂😂😂 2500 yılında toprağın altında 477 yıl duyarsın😅

  3. Ülkede yapılan bu tür yatırımlar, birde yuksek adetlerde ihracatı olursa maaliyetler iyice düşer. Bu sayede dar gelirli aileler ve gençler için 300 km. Şehir içi için basit ve ucuz denilebilecek 250-300 bin TL aralığında otolar uretilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version