Türkiye, bir deprem ülkesi olduğu ve fay hattı üzerinde yer aldığı gerçeğiyle geçtiğimiz gün bir kez daha karşı karşıya kaldı. Deprem sırasında en büyük tehlikelerin başında ise dayanıklılığı düşük olan binalar gösteriliyor. Peki, binaların depreme dayanıklılığını nasıl artırabiliriz? İşte sismik izolatör teknolojisi!
Sismik izolatöre sistemi, sarsıntıyı yüzde 80’e kadar azaltıyor
Türkiye, merkez üsleri Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem ile sarsıldı. Tüm ülkeyi yasa boğan bu felaket sonucunda deprem gerçeğiyle bir kez daha karşılaşıldı. Deprem anında en büyük tehlike ise dayanıklılığı düşük olan binalarda yer alıyor. Ancak sismik izolatör teknolojisi sayesinde yapıların depreme dayanıklılığını artırmak mümkün.
Sismik izolatör farklı şekilde sismik yalıtım adıyla da karşımıza çıkıyor. Bu sistem, depremin hasar potansiyelini en az seviyeye indirmek için kullanılan bir araçtır. Yapıya gelen rüzgâr, deprem vb. yüklerin azaltılmasını sağlayan bu sistem, deprem kuvvetlerinin en az seviyeye inmesine yardımcı oluyor.
Dünyaca ünlü futbolculardan Türkiye’ye deprem desteği sürüyor!
Futbol kariyerini İtalya'nın Atalanta takımında sürdüren Merih Demiral, dünyaca ünlü futbolcuların deprem için forma bağışladığını duyurdu.Sismik izolasyon sistemi, olmayan yapılar kendi ağırlıklarının 1/10’u kadar yük taşıyabiliyor. Bundan daha fazla yük gelmesi durumunda ise yapıda kalıcı deformasyonlar oluşuyor ve kolon-kiriş birleşim yerlerinde kırılmalar meydana geliyor. Fakat sismik izolasyona sahip olan yapılar bu değerin üstüne çıkabiliyor. Bunun nedeni de sismik izolatörlerin gelen yatay yükü azaltması oluyor.
Bu sistem, deprem anında üzerinde yer alan yapının sarkaç gibi küçük salınım yapmasını sağlar. Betonarme perdelerin ve taşıyıcı kolonların altına yerleştirilen sismik izolatörler, deprem anında sağa ve sola kayarak deprem etkisini azaltıyor. Bununla birlikte üst katların hissedeceği sarsıntıyı yüzde 80’e kadar azaltıyor.
Tüm bunların yanı sıra sahip olduğu kauçuk tabakalar sayesinde kimyasallar, pas, nem ve zararlı ultraviyole ışınlara karşı da dayanıklılığa sahip. Bu sayede de malzeme bozulmalarının önüne geçiyor ve 60 yıla yakın bir dayanıklılık gösteriyor.
İlgili videolarımızı izlemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Maliyeti ne kadar peki bilginiz var mı?
Tanesi ortalama 5000$ diye okudum başka bir sitede. Yani bugünün kuruyla 100000₺.
Bu tanesinin fiyatı, zaten bu da neden binalarda(hastaneler harici binalarda) yaygın olmadığını gösteriyor: Maliyet.
Maliyeti ne kadar bilginiz var mı?
60 yıl dayanikli demissiniz, peki 60 yıl sonra ne oluyor?
yık, yeniden yap olacak demektir.
Niye yıkıyorsun kardeş. İzolatörleri değiştirirsin. Asıl sorun ilk ekleme aşaması. Değişimi telefonundaki parça değişimi gibi düşün. Her izolatör 60 yıl değil, Şehir hastanelerindekine bakarsan yüzlerce yıl ömrü var.
Sakin olun yani, en azından denetlenebilir bir durum. Değiştirilmesi de denetlenebilir.
Sismik izalatörler Türkiye’de maalesef fiyatlarının çok maliyetli olması sebebiyle çok tercih edilemiyor, bu konuda fiyat araştırması yapmanız da mümkün mü acaba. Bildiğim kadarı ile ciddi seviyede bir bütçe ayrılması gerekiyor bu izalatörler için. İnternet ortamından baktım ancak verimli bir fiyat bulamadım. Tanıdık inşaatçı arkadaşlara da sordum maliyetleri çok yüksek dediler. Buda ev fiyatlarına yansıdığında, eğer bahsettiği rakam doğru ise ev almak imkansız hale gelir.
Devlet bu konuda bir sistem geliştirir umarım ilerleyen günlerde.
Sizden ricam fiyat araştırması yapıp bu konuda bilinçlendirme videolarınızı paylaşmanız.
Bence çok güzel bir uygulama olur fiyatını sormuş tüm arkadaşlar ama can mı? Para mı? Diye sormak isterim 17 bin can kaybı şuan açıklanan var 70 bin kişinin üzerinde yaralı kurtarılan var ev fiyatlarına gelince zaten hiç denmeyen evler bile 2,5 milyon üzerinde satılıyor bu sismik izolatör olduğunda ne olacak bence devlet hükümet bunu halletmeli zorunlu hale getirmeli yoksa bina yazımına izin verilmemeli. Sağlıkla kalın tekrar tüm Türkiye 🇹🇷 başı sağolsun çok geçmiş olsun.
Tanesi 5.000 dolar civarında yani 100 bin tl falan ediyor
para dediğin nedir ki ya. 100bin diyerek fiyat pahalı diyorsunuz neye göre pahalı neyle kıyaslıyorsun insanlar ölmeye devam mı etsin. takılacaksa takılacak. 10 katlı 40 daire olsa bir binada 40 kolon olsa her daire bir çocuğunun ölmesi yerine bir kolonu yaptırsa. kim çocuğunun ölmesine göz yumar ki 100bin lira mı çocuğun mu deseler kim tereddüt eder. bu yapılması gerekiyorsa yapılacak. ayrıca bu sonradan da yapılabilen bir işlem sadece yeni inşaatlada değil mevcut binalarda da zorunlu olmalı.