Güney Afrika Cumhuriyeti, Danimarka, Brezilya ve Hindistan ISO bünyesinde OOXML biçiminin standart olması için yapılan oturum ve oylama süreçleri hakkında art arda şikayette bulunarak, yeni standardın yasal sürecinin askıya alınmasını sağladılar. Bu gruba yeni katılan Venezüella da oylama sürecindeki işleyişten bahsederek, usullerin araştırılması ve sürecin incelenmesi talebiyle şikayetçi oldu.

OOXML’in Sonu mu?

Birkaç farklı ülkeden gelen bu yeniden incelenme talepleri, teorik olarak OOXML’i tarihe gömmüyor; fakat standartlaşma sürecini gittikçe uzatıyor ve her şeyin baştan başlama ihtimalini artırıyor. Tabii ki yeni bir müzakere ve oylama süresi, yeni standart adayının, hâlihazırda ODF’nin varlığının daha net anlaşılmasıyla birlikte, reddedilmesi ihtimalini artırıyor. Çünkü zamanında ODF veya OOXML’in ne olduğunu bilmeyen milyonlarca insan, konudan haberdar durumda.

Türkiye’nin Durumu

Açıkçası zamanında anlaşılmaz bir şekilde OOXML lehinde görüş bildiren Türkiye, bazı kaynaklar tarafından Microsoft’un kuklası olarak anılmış, daha sonra da "esaslı üyelikten" (ISO P-Member) çıkmıştı. Nihai oylamada ise, çeşitli kurum ve kuruluşların baskısıyla Türkiye’nin oyun son anda olumludan çekimsere dönüşmüştü. Açıkçası, iş bu noktaya vardıktan sonra, hâlen mümkünken, hatadan dönülmesi konusunda beklentilerimizi buradan belirtmek isteriz.

Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net