İnternet dünyasına adım atıp smiley ifadelerini bilmeyen var mıdır? Pek ihtimal vermiyoruz. Günlük hayatımızda e-postalarımızda, sosyal medya hesaplarımızda hatta kalem ve kağıt kullandığımız belgelerimizde bile bu ifadeleri kullanmaya başladık. 🙂 🙂 🙁 😉 ve çok daha fazlası. Üstelik bu ifadeleri pek çok sosyal iletişim uygulamasında ve internet sitesinde otomatik olarak sarı güzel yüzlere dönüştürmek bir standart haline bile geldi.

Gülümseyen bir ağıza ve iki göze sahip sarı daire şeklindeki ifadenin geçmişi 1960’lı yıllara kadar gidiyor. Ancak 🙂 şeklindeki ifade ilk kez 1982 yılında kullanılmıştı. Bilim insanları bu ifadelerin insan beyninde olduğturduğu etkiyi araştırma kararını nasıl verdiklerini bir kenara koyarsak 🙂 bu araştırmanın sonuçları gerçekten ilginç gerçekleri ortaya çıkartmış.

Araştırmaya göre insan beyni, smiley ifadelere, gerçek bir insan yüzünü gördüğü zaman verdiği tepkileri benzer tepkiler vermeye başlamış. Bu doğuştan gelen bir yetenek değil ancak sonradan öğrenim yoluyla kazanılan bir tepki. Ancak araştırmalar bu tepkinin bebeklerde de oluşmaya başladığına işaret eden bulgulara sahip.

Bilimsel şekilde yazıldığı için oldukça sıkıcı görünen makaleyi okumak isteyenler buraya tıklayabilir.

:: Sizce Smileyler beynimizi ele geçirebilir mi? Forumda tartışabilirsiniz.