Çinli analist Pan Jiutang, Çin’in sosyal medyası Weibo sayfasına Snapdragon 820 ile ilgili belgeler ekledi. 11 Ağustos’ta tanıtılma ihtimali olan MSM8996 kod adlı Snapdragon 820‘nin detaylarına göz atıyoruz.
14 nm ve özel tasarım işlemci çekirdeği
Esasında Qualcomm’u yıllardır Qualcomm yapan detay, özelleştirilmiş ARM çekirdekleri. Yıllardır kullandığı Scorpion ve Krait çekirdekleri, Qualcomm’un kendi tasarımlarıydı.
Fakat son dönemde kullandığı işlemcilerdeki çekirdekler, doğrudan ARM çekirdeklerinin lisanslanmasıyla kullanılan çekirdekler.
Örneğin ilk çıkan çift çekirdekli Snapdragon 400 işlemcileri, 1.7 GHz hızında çalışan Krait çekirdeklerine sahipti. Daha sonra çıkan 4 çekirdekli ARM Cortex A7 çekirdekli Snapdragon 400 sürümleri, benzer performans sundu. Ama çekirdek başına düşen performans, Cortex A7 çekirdeklerine geçince azalmıştı. Tabii aynı şekilde maaliyetler de!
Üst seviye işlemcisi Snapdragon 810‘da da doğrudan ARM çekirdeklerini lisanslayıp, big.LITTLE teknolojisiyle beraber kullanan Qualcomm, Snapdragon 820 ile beraber kendi tasarladığı Hydra çekirdeğine geçiş yapıyor.
Qualcomm’un Hydra çekirdeği yüzde 30 daha az güç tüketecek!
Oldukça yüksek güç tüketen ve doğal olarak ısınan ARM Cortex A57 çekirdeğinden kurtulacak olan Qualcomm, Hydra çekirdeğiyle beraber yüzde 30 daha az güç tüketecek. Performans iyileştirmesi tarafında da yüzde 35 civarı bir iyileştirmeden söz ediliyor.
Yeni nesil özellikler
Hızı 1866 MHz’e çıkartılmış çift kanal LPDDR4 bellek kontrolcüsü ve Adreno 530 grafik işlemcisiyle gelecek olan Snapdragon 820, özellikle grafik gücü tarafında oldukça iddialı olacak.
Programlanabilir DSP, 28 Megapiksel çözünürlükte 30 FPS video, 60 FPS hızında 4K video kaydı gibi güç isteyen ihtiyaçların üzerinden kalkabilecek olan Snapdragon 820, 2016’nın ilk çeyreğinde pazarda rahatlıkla bulunabilir olacak.
Bakalım 14nm ve diğer geliştirmeler Snapdragon 820‘yi bu sefer iddialı kılacak mı? Zira ilk test örneklerini görenlerin iddialarına göre Snapdragon 820‘de de ısınma durumu devam ediyor. Henüz geliştirme aşamasında olan bazı özelliklerle bakalım Snapdragon 820, tekrar mobilde işlemci rekabetini geliştirecek mi? Merakla bekliyoruz.
telefonu seneye alacan
yaşasın 16f84 !!!
3 sene önceki amiral gemisi telefonlar bile tüm işlemleri rahatça yapabiliyorken hala işlemcileri güçlendirmeye çalışmak saçma. Çok daha düşük enerji tüketimi ile yaklaşık aynı işi yapabilecek işlemciler çıkartmaya yönelmek gerekli bence. Aynı sorun ekranlar içinde geçerli
Yakindan baktim, Galatasarayli! )
Performansından şüphem yok ama artık ısınmasın ne olur. Sony ve htc nin başını daha fazla ağrıtma qualcom. Alternatifsiz değilsin.
aşırı ısınma çözüldüyse zirveye gider
bu sefer iyi olacak gibi inş s810 faciası yaşanmaz….
Resmen battı bu Sony Mobile. Lütfen artık sadece PS4 üretsin.
Qualcomm un son şansı
Asıl soru ısınıyor mu
Mediatek de iyi. Biraz bıraksınlar şu sdragonu da tekel sanmasın kendini.
Snapdragon 810 u da öve öve bitiremiyorlardı bekleyip göreceğiz 🙂
Qualcomm ne zamandır ısınıyor yahu
nexus 5 bununla gelse ortalığı yer bitirir 🙂 ama gelir mi ?
Yav yok %30 az tüketiyomuş ! Bu telefonların mAh ları yükseliyo gene 1 gün gene 1 gün yetiyo
İnşallah ısınma sorununu hallederler yani ben öyle düşünüyorum snapdragon bunun altından bi şekilde kalkar.
Exynos ve Mediatek gibi rakiplerin varken işin zor be Qualcomm,Huawei'nin Kirin'i bile seni geçecek.
Xiaomi de 2016 da kendi işlemcilerini kullanabilir diye bir haber çıkmıştı rekabet artıyor eskisi gibi değil
Onceden kullandigimiz telefonlarin.islemcileri daha.basarili islemciyi.kirpip ram miktarini.artirsalar.kullaniciya.yonelik.bir calisma.olur.hem
Ben lg g4 kullaniorum 3000 mAh pil kullaniorum hep oyun oynarsam fise takmak zoryndaa kaliior tabiki oynar telefon 45 dereceyi buluyor hic telefonu ellemesem tam tamina 4 gun gidior
Islemci gercekten iyi de samsung nasil karsilik vercek onu merak ettim
alo deyip mesaj atmak candy crush ve facebook için yaşasın s820 ha gayret
8 çekirdeği 4 e düşürüp tek çekirdek performansını artırmalılar. zaten bir çok uygulama çoklu çekirdek kullanımı konusunda başarısız.
birde orta segmentteki 615 işlemciler bence en başarılı ürün. tek eksiği keşke adreno 405 yerine 330 kullansalarmış tadından yenmezdi.
Üzerine yumurta kırıp yeriz artık
810 sorunları gibi olmasın bunun da sonu 😀