ARM, kendisine ait mimari tasarımları geliştirerek üreticilere lisanslayan bir firma. Genellikle üreticiler de bu tasarımın lisansını ödeyerek satın alır ve üretirler. Bu yüzden ARM Cortex A15 ya da A57 mimarisini kullanan ve referans tasarıma sadık kalınan işlemciler, benzer performans verirler.
Yıllardır Qualcomm’un farkı ise kendi özelleştirdiği ARM tabanlı çekirdek tasarımları. Tıpkı Apple gibi. Apple’ın da ARM v8 tabanlı yeni işlemcileri, pek çok farklı tasarımla karşımıza çıkıyor.
Qualcomm, ARM Cortex A8 mimarisinin değiştirilmiş olan sürümü Scorpion ve daha sonra ARM Cortex A15 – A9 melezinden türetilen Krait çekirdeğini kullanıyor.
Yeni nesilde ise rakiplere performans anlamında cevap vermek amacıyla düz ARM çekirdeklerini lisanslayarak kullanan Qualcomm, önümüzdeki dönemde özelleştirdiği çekirdek tasarımı Taipan’ı duyuracak.
Snapdragon 810, geçiş işlemcisi olacak
Uzun zamandır üst seviye işlemcilerinde, çekirdek tasarımı olarak kendi özel tasarımlarını kullanan Qualcomm, Snapdragon 810 ile beraber ARM Cortex A57 ve A53 mimarilerini doğrudan lisanslayarak kullandı.
Bu da demek oluyor ki Snapdragon 810, ARM Cortex A57 mimarisini kullanan başka işlemcilerle, salt işlemci gücü bakımından çok da farklılık sunmayacak.
Bu yüzden Snapdragon 810, Taipan’a geçiş sürecinde, geçiş işlemcisi olacak.
Qualcomm’un Taipan çekirdeklerini tanıyalım
64 bitlik ARMv8 komut seti üzerine inşa edilecek olan Taipan çekirdekleri, Qualcomm’un sızdırılan yol haritasına göre iki farklı sürüme ayrılacak.
Üst seviye çipsetlerde TS2, orta seviyelerde TS1 özelleştirilmiş Taipan çekirdeklerini kullanacak olan Qualcomm, alt segmentte ise ARM Cortex A53 tasarımını lisanslamaya devam edecek.
2015 yılının ortasından sonra hayatımıza yavaş yavaş girmeye başlayacak olan işlemciler, üst seviye özellikleriyle dikkat çekiyorlar. İddialara göre Snapdragon 620, günümüzdeki üst segment işlemcilerle yarışacak seviyede bir işlemci olacak.
Snapdragon 620
Snapdragon 620, 2 ve 2.5 GHz hız aralığında çalışacak. 4 adet Taipan TS1 çekirdeğinden gücünü alacak olan işlemci, grafik tarafında ise Adreno 418’e sahip olacak.
Snapdragon 815
Snapdragon 810‘un ARM Cortex A57 ve A53 mimarisini kullandığını ve 20nm üretim teknolojisiyle üretildiğini biliyoruz. Gelen bilgilere göre Snapragon 810 oldukça ısınan bir yapıda.
Snapdragon 625, 629, 815 ve 820 modellerinde LPDDR4 bellek kontrolcüsü kullanan Qualcomm, Snapdragon 815‘te kendi tasarımı olan Taipan çekirdeklerini kullanacak.
ARM Big.LITTLE teknolojisinden yararlanacak olan işlemci, Taipan TS1 ve TS2 işlemcilerinin 4+4 mantığıyla çalışmasına dayanıyor.
Yeni nesil grafik işlemci Adreno 450‘de, Snapdragon 815‘te karşımıza çıkacak. İşlemci yine 20 nm teknolojisiyle üretilecek.
Snapdragon 810′un daha gelişmişi ve daha az ısınan sürümü olacağı iddia edilen Snapdragon 815’in bir üst seviye gelişmiş modeli ise 14 nm teknolojisiyle üretilecek olan Snapdragon 820 olacak.
Snapdragon 820
14 nm FinFET teknolojisiyle üretilecek olan Snapdragon 820, Qualcomm’un son yılların en büyük sıçraması olacak.
14 nm teknolojisiyle üretildiği için hem az zar alanı kaplayan hem az ısınan hem de az güç tüketecek olan işlemci, Snapdragon 815 gibi Big.LITTLE ile değil, 8 tane çekirdeği de üst seviye olarak karşımıza gelecek.
Snapdragon 820, 8 tane TS2 çekirdeğinden gücünü alacak.
Adreno 530 grafik işlemcisiyle yeni nesil grafik birimine de geçecek olan Qualcomm, 2016’nın başlangıcında performans anlamında ciddi bir iddia ile piyasaya giriş yapacak.
:: Qualcomm’un önümüzdeki dönem çıkaracağı işlemcileri nasıl buluyorsunuz?
2016'yımı beklesek 😀
abi geçen yılda 810 u bekleyin diyordun.810 sorunlu çıktı.önerilerini önemsiyoruz ama sürekli bekletiyon. bu gidişle 20-30 yıl bekliyeceğiz tabiki o zaman telefon diye bir şey kalırsa
Yani bir sene daha beklemiliyiz
s810 bekliyordum 820 mi beklesem ( nexus 5 kullanıyorum)
HTC M9 ne kullanacak onu merak ediyorum açıkçası bilen olursa yazabilir mi lütfen
Artık telefonlarda yumurta pişircez .810 da ısınma sorunu var 820 de düşünmek istemiyorum her 6 aya pil değişecek
apple' dan iki yıl sonra 64bite geçebilecek mi bakalım.
hadi bakalım
Offffff yinemi bekleyeceğiz şimdi
810 çıkacak diye bi taraflarımızı yırtıyoduk şimdi napalım 1,5 sene daha 820 mi bekleyelim?
Bu işlemciler piyasaya sürülürse piyasa altüst olur. Dd4 ram ne len dehşet resmen. Mobilde problemsiz olarak 8 gb a kadar ram kullanım özelliği getiriyor adamlar. Grafik tarafında hala yeterli güce ulaşılmadı ama büyüyen ekranlara birlikte anakartatta büyüyorve üzerine fazldana bir grafik çipi ile laptop ların hepsi çöpe gidip taplede geçilebilir
Bu durumda en iyi yol Exynoslar onlar daha performaslı ve ısınma az
810 her ne kadar performans konusunda mutlu etsede ısınma sorunu yüzünden yeteri kadar ilgi göreceğini düşünmüyorum.
bekliyoruz
Bu işin sonu yok..
810 ısınma sorununu çözmeden piyasaya surulmezki öyle bişey olursa soğutma konusunda üretici firmalara büyük iş düşer. Çoğu firma yeni amiral gemilerini 2k ekranlı çıkaracak bu da akillarda " Acaba telefon ısınıyor mu ? " sorusunu getirecek. Şahsen 14 nm olanını beklemek daha mantıklı geliyor.
bence 8820 yi bekle önümüzdeki yüzyılda çıkacakmış
onu bekle bunu bekle telefon alamicaz yaw:D 820 ciktigi senede 840 geliyor derler hoppaaa gene bekle:D
Mobil cihazlar pc lerden daha hızlı gelişiyor. Snapdragon 820 işlemcisi 3ghz nin üzerine çıkacaktır.
Bu ne ya millet 810 için o kadar bekledi şimdi alanın içine sinmeyecek. En doğrusu hala 800 ya da 801 kullanan tlfları daha uygun fiyata almak tabi onlar da 64 bit değil. Bu işin gerçekten sonu yok.
Isinmazsa iyi
Gereksiz gelişimler bunlar..donanımı yükseltmek performans ve stabiliteyi getirecek diye bir olay yok.. bunun en güzel öreneğini apple veriyor.. 1gb ram le inanılmaz stabil cihazlar üretiyor. androdi cephesi donanıma yüklenmesin fazla. gerek yok.
Yazık size dandroidçiler. 2 ayda bir üst seviye işlemci çıkıyor. Bir türlü en iyi işlemciyi kullanamıyorsunuz.
o kadar performans cep te ne işe yarar açaba ?
810'ların fos olduğu ortaya çıktı…
Bıktım senden qualcomm senin yüzünden bugün alınacak telefon yarın eskiyor ve sürekli telefon çıkıyor
ya ne demek lisanslayarak direk geçiş yapcak ozaman qualqoomun farkı kalmıyorki armyi alıp direk lisanslıcaksa ozaman uzun sure snapdragon 805 veya 801 acli işlemcili telefonlar kullanmak daha ııı
snapdragon 810 diyorlarda pek ihtimal vermiyorum dostum htc geriden geliyo snapdragon 805 koyar ki daha ıyı olur bu 2.5 ghz hızında ama snapdragon 810 1.9 ghz hızında 8 çekirdek az ısınsın dıye ghz hızını dusurmus işlemci ama buda 8 çekirdek ya kısaca her türlü iyi ya :Dasasdas
bu demekki 820 beklemek daha mantıklı ozaman şimdilik exynos kullanmaya devam
Bakalým önümüzdeki aylarda piyasaya çýkmasý planlanan telefonlar bu geliþmede hangi seviyede kalacaklar.Snapdragon 810 gözde idi bakalým ne olacak?
telefon alınmaz hale geldi..
aldığın telefon 6 ay geçmeden fiyatıın onda birine dahi satılmaz.
hele birde biraz fiyatları alçak tutarlarsa 6 ay evvel aldığın 2000 tl. (örn)
telefon 500 lira ya düşürülür..
S.DRAGON 810.820 TAİPAN 1…2 VESAİR.
!!! TELEFON ALMIYALIMMI? BİR ARKADAKİ TELF..ÖNDEKİNDEN DAHA İYİ..OLACAĞI KESİN.
WİN..DA BAŞLAR TELEFONLARINA BU CİPLERİ KULLANMAYA..!!
820 cıkar 830 mu beklesem dersin pufff bla bla bu ne la
3210 u özledik
Sorun şu ki pil tarafında gidilecek yol sona ulaşılmış gözüküyor bunu gerek sony gerek lg nin 3000 mh lik pillerin üstüne gerek kapasite gerekse boyut olarak ileriye taşıyamadıklarında gözlemliyoruz çözüm daha az enerji tüketen donanımları piyasaya sürmekten geçiyor.Apple'ın politikasını gözününe alırsanız ne olması gerekiyorsa onu veriyor burada tereddüt yok,HD ekranda 64 bit işlemci kullanıyorlar işlem başına pil ihtiyacı düşüyor.Daha özellikli proğramları daha uzun bir kullanım süresi veriyor.Android sisteminde örnek sorun 2 k ekranda ve 4 k çekim sunan makinalar örneği 32 bitlik s800 işlemcinin hız aşırttırmalı s801 versiyonunun kullanılmaya zorlanmasıdır.Şimdi Apple bu kadar para dökmekmi yoksa 2 yıl geriden giden bir teknolojiye yarısı kadar para ödemekmi zarardır.Testlerde 810 işlemcinin bile yeterliliği ve problemleri ortaya çıktıkça ettimi bir 2 yıl daha geriye gidiliyor.Şimdi 1 apple, göz boyayan özelliklere işlemci gücü yetmeyen kaç androidli makina edecek bunu kıyaslayalım.Sık telefon değiştirmeyelim android sistemindeki cihazların aklı başında işlemcili makinalar sunmasını bekleyelim.Kendi paramızla işlemci denekleri olmayalım.
Artık piyasaya Intel Atom giriyor. Bu işlemcilerin Intel gibi bir devin önünde pek şansı olmayacağını sanıyorum.
Sebebi; teknolojinin hazır olması. PC CPU larda olmayanı icat ediyorlardı. Şimdi olanı mobile uyguluyorlar.
Xperia z4 boşuna tanıtılmadı desenize. M9 810 ile giriş yaptı bakalım z4 ne yapacak ya 820 olursa???
işlemcinin 64 ya da 32 bit olmasının işlem başına harcanan enerjiyle pek ilgisi yok. apple'ın donanım olarak iki yıl ilerde olduğunu iddia etmekse bilişim teknolojileri uzmanlarından ziyade psikiyatri uzmanlarının ele alması gereken bir iddia. hele konu pilde kullanım süresi ise…
exynos kullanıcılarını ezmek pardon parçalamak çok yakın :))