ARM, kendisine ait mimari tasarımları geliştirerek üreticilere lisanslayan bir firma. Genellikle üreticiler de bu tasarımın lisansını ödeyerek satın alır ve üretirler. Bu yüzden ARM Cortex A15 ya da A57 mimarisini kullanan ve referans tasarıma sadık kalınan işlemciler, benzer performans verirler. 

Yıllardır Qualcomm’un farkı ise kendi özelleştirdiği ARM tabanlı çekirdek tasarımları. Tıpkı Apple gibi. Apple’ın da ARM v8 tabanlı yeni işlemcileri, pek çok farklı tasarımla karşımıza çıkıyor.

Qualcomm, ARM Cortex A8 mimarisinin değiştirilmiş olan sürümü Scorpion ve daha sonra ARM Cortex A15 – A9 melezinden türetilen Krait çekirdeğini kullanıyor.

Yeni nesilde ise rakiplere performans anlamında cevap vermek amacıyla düz ARM çekirdeklerini lisanslayarak kullanan Qualcomm, önümüzdeki dönemde özelleştirdiği çekirdek tasarımı Taipan’ı duyuracak.

Snapdragon 810, geçiş işlemcisi olacak

Uzun zamandır üst seviye işlemcilerinde, çekirdek tasarımı olarak kendi özel tasarımlarını kullanan Qualcomm, Snapdragon 810 ile beraber ARM Cortex A57 ve A53 mimarilerini doğrudan lisanslayarak kullandı. 

Bu da demek oluyor ki Snapdragon 810, ARM Cortex A57 mimarisini kullanan başka işlemcilerle, salt işlemci gücü bakımından çok da farklılık sunmayacak.

Bu yüzden Snapdragon 810, Taipan’a geçiş sürecinde, geçiş işlemcisi olacak.

Qualcomm’un Taipan çekirdeklerini tanıyalım

64 bitlik ARMv8 komut seti üzerine inşa edilecek olan Taipan çekirdekleri, Qualcomm’un sızdırılan yol haritasına göre iki farklı sürüme ayrılacak.

Üst seviye çipsetlerde TS2, orta seviyelerde TS1 özelleştirilmiş Taipan çekirdeklerini kullanacak olan Qualcomm, alt segmentte ise ARM Cortex A53 tasarımını lisanslamaya devam edecek.

15-01/21/qualcomm-roadmap.jpg

2015 yılının ortasından sonra hayatımıza yavaş yavaş girmeye başlayacak olan işlemciler, üst seviye özellikleriyle dikkat çekiyorlar. İddialara göre Snapdragon 620, günümüzdeki üst segment işlemcilerle yarışacak seviyede bir işlemci olacak.

Snapdragon 620

Snapdragon 620, 2 ve 2.5 GHz hız aralığında çalışacak. 4 adet Taipan TS1 çekirdeğinden gücünü alacak olan işlemci, grafik tarafında ise Adreno 418’e sahip olacak.

Snapdragon 815

Snapdragon 810‘un ARM Cortex A57 ve A53 mimarisini kullandığını ve 20nm üretim teknolojisiyle üretildiğini biliyoruz. Gelen bilgilere göre Snapragon 810 oldukça ısınan bir yapıda. 

Snapdragon 625, 629, 815 ve 820 modellerinde LPDDR4 bellek kontrolcüsü kullanan Qualcomm, Snapdragon 815‘te kendi tasarımı olan Taipan çekirdeklerini kullanacak.

ARM Big.LITTLE teknolojisinden yararlanacak olan işlemci, Taipan TS1 ve TS2 işlemcilerinin 4+4 mantığıyla çalışmasına dayanıyor.

Yeni nesil grafik işlemci Adreno 450‘de, Snapdragon 815‘te karşımıza çıkacak. İşlemci yine 20 nm teknolojisiyle üretilecek. 

Snapdragon 810′un daha gelişmişi ve daha az ısınan sürümü olacağı iddia edilen Snapdragon 815’in bir üst seviye gelişmiş modeli ise 14 nm teknolojisiyle üretilecek olan Snapdragon 820 olacak.

Snapdragon 820

14 nm FinFET teknolojisiyle üretilecek olan Snapdragon 820, Qualcomm’un son yılların en büyük sıçraması olacak.

14 nm teknolojisiyle üretildiği için hem az zar alanı kaplayan hem az ısınan hem de az güç tüketecek olan işlemci, Snapdragon 815 gibi Big.LITTLE ile değil, 8 tane çekirdeği de üst seviye olarak karşımıza gelecek.

Snapdragon 820, 8 tane TS2 çekirdeğinden gücünü alacak.

Adreno 530 grafik işlemcisiyle yeni nesil grafik birimine de geçecek olan Qualcomm, 2016’nın başlangıcında performans anlamında ciddi bir iddia ile piyasaya giriş yapacak.

:: Qualcomm’un önümüzdeki dönem çıkaracağı işlemcileri nasıl buluyorsunuz?