Qualcomm ve Apple, mobil işlemci pazarının en güçlü iki oyuncusu olarak dikkat çekiyor. Qualcomm yapımı işlemciler neredeyse tüm akıllı telefon pazarına hakimken, Apple üretimi işlemcileri iPhone ve iPad gibi kendi ürünlerinde görüyoruz. PC cephesinde yaşanan işlemci savaşları ise gelişen mobil teknolojilerle birlikte mobil işlemcilere de kaymış durumda. Qualcomm’un güncel olarak kullanımda olan Snapdragon 821 işlemcisine karşılık, Apple cephesinde ise iPhone 7’de yer alan Apple A10 Fusion işlemcisi konumlanmış durumda. Peki hangi işlemci daha iyi? Bu sorunun cevabı haberimizde yer alıyor!
Snapdragon 821 vs Apple A10 Fusion
Karşılaştırmaya geçmeden önce her iki işlemciye de bağımsız olarak göz atalım ve teknik detayları sıralayalım.
Qualcomm Snapdragon 821 işlemcisi, 14 nm üretim sürecinde hazırlanmış bir işlemci. 4 çekirdekli bir yapıya sahip olan işlemci 64-bit desteğine sahip. Kryo adı verilen özelleştirilmiş 2 çekirdeğe sahip olan Snapdragon 821 işlemcisinde 2x 2.4 Ghz ve 2x 2.0 Ghz olmak üzere iki adet işlemci çekirdeği yer alıyor. Bu işlemci için Heterogeneous Multi-Processing (HMP) adı kullanılıyor. Bu da işlemci kümelerinin birbirinden bağımsız frekans hızlarına sahip olduğu anlamına geliyor.
650 Mhz frekans hızına sahip Adreno 530 GPU’su ise şu anda Qualcomm tarafındaki en güçlü GPU olma özelliğini taşıyor.
Bellek tarafında ise düşük güç tüketimli ve yüksek veriyolu genişliğine sahip LPDDR4 bellekler 1866 Mhz frekans hızına kadar destekleniyor.
Mobil veri tarafında ise X12 LTE Cat 12/13 modem desteğine sahip. Bu modem teorik hızlarda 600 Mbps download ve 150 Mbps upload hızlarına imkan sunabiliyor.
Son yıllarda gördüğümüz hızlı şarj teknolojisinde ise Snapdragon 821 ile Quick Charge 3.0 teknolojisini görüyoruz.
Grafik API konusuna bakıldığında ise OpenGL ES 3.2, Open CL 2.0, DX 11.2 ve son dönemin gözdesi Vulkan API’lerine destek söz konusu.
Video kayıt ve oynatma yetenekleri ise 30 FPS oranında 4K video kayıt desteği ve 4K video oynatma yetenekleri ile üst seviyeye taşınmış durumda. Video codec tarafında ise H.264 (AVC)+ ve yüksek verimlilik sunan H.265 (HEVC) yer alıyor.
Apple’ın iPhone 7 serisinde yer verdiği A10 Fusion işlemcisi de ciddi oranda dikkat çekici özelliklere sahip.
TSMC’nin 16 nm üretim mimarisine sahip olan A10 Fusion işlemcisi, Hurricane ve Zephyr olmak üzere 2 işlemci kümesinde oluşuyor. 2 çekirdekli Hurricane işlemcisi 2.34 Ghz frekans hızı ile yüksek performans işlemlerini yönetirken, Zephyr kümesi ise güç tasarrufu sağlıyor.
PowerVR Rogue mimarisine dayalı 6 çekirdekli GPU hakkında net bir saat frekans hızı yok ancak bir önceki işlemcide yer alan GPU’ya göre %40 daha hızlı ve buna rağmen 2/3 oranında güç tüketimine sahip.
Apple A10 Fusion işlemcisi de bellek tarafında LPDDR4 desteğine sahip. Grafik API desteğinde de OpenGL ES 3.0 ve Apple’ın son dönemdeki gözdesi Metal API’si bu işlemci tarafından destekleniyor.
Video kayıt ve oynatma yeteneklerinde ise rakibine benzer şekilde 30 FPS oranında 4K video kayıt ve yine 30 FPS oranında 4K video oynatma yetenekleri bu işlemcide yer alıyor.
Qualcomm cephesinde gömülü bir LTE modem yer alırken, A10 Fusion işlemcisinde entegre bir LTE modem yok ve bu yüzden üçüncü parti üreticilerden aldığı modemlere yer veriliyor. iPhone 7’lerin %75’inde Qualcomm yapımı modemlerin kullanıldığı bilinmekte.
İşlemci ve işletim sistemi bağlantısı
İki işlemcinin kağıt üstündeki performansı doğrudan etkileyen faktörlerin başında işletim sistemi ve işletim sistemi tasarımı yer alıyor.
Android işletim sistemi Linux tabanlı bir yapıya sahip öte yandan iOS ise BSD tabanına sahip. Android tarafında Java kullanıyor, iOS için ise Objective-C ve Swift kodlarını görmekteyiz.
Kıyaslama da ise Google Pixel ve iPhone 7 telefonları kullanıldı.
Akıllı telefonlar için hazırlanan en popüler benchmark yazılımlarımlarında karşılaştırılan iki işlemcinin aldıkları skorlar dikkat çekiti.
AnTuTu testinde Snapdragon 821 işlemcisi 141092 puan alırken, A10 Fusion işlemcisi 150000 puan elde etti. Bu testteki puan farkı çok ciddi oranda değil.
Geekbench tek çekirdek testinde ise ciddi bir durum söz konusu. Apple A10 Fusion işlemcisinin tek çekirdek performansı bu teste göre Snapdragon 821’den 2 kattan biraz daha fazla.
Çoklu çekirdek testlerinde de A10 Fusion işlemcisinin önde olduğu ortada.
Basemark OS II testinde de Snapdragon 821 2331 puan alırken, A10 Fusion işlemcisi 3078 puan elde etti.
Her iki işlemcinin kullanıldığı programlama dilleri farklı olduğu için uygulamaların bir işletim sisteminden diğerine aktarımı sırasında performans farklılıkları oluşabiliyor.
Bu durumun etkisini azaltmak için ise LUA programlama dili ile hazırlanan 2 test ile işlemcilerinde performansı olabildiğince eşit şartlara getiriliyor. Testlerinde ilkinde GPU kullanmadan sadece CPU gücüyle yapılıyor. 4K data içinde 100 SHA1 hesaplaması yaptıran bu test ile işlemcilerin verimliliği nispeten daha eşit şartlarda test ediliyor.
Secure Hashing Algorithm olarak adlandırılan, şifreleme algoritmaları içerisinde en yaygın olarak kullanılan algoritma olduğu kabul gören SHA1, United States National Security Agency tarafından tasarlanmıştır. “Hash” fonksiyonlarına dayalı veritabanı yönetimine (database management) imkan sağlar.
Bu testin sonucunda iPhone 7’nin açık ara farkla önde olduğu ortaya çıkıyor.
İkinci test ise 2D fizik motoruyla su simülasyonu yaptırıyor. 60 FPS oranında çalışan bu testte, her karede 2 damla su ekrana geliyor. Bu test yazılımı ise, ne kadar damlanın hesaplandığını ve ne kadarının hesaplanamadığını ölçüyor.
Bu testin maksimum skoru 10800 iken Apple A10 Fusion işlemcisi 10202 puan aldı. Snapdragon 821’in puanı ise 10178.
Yukarıdaki tabloda ise her iki işlemci de SHA1 bloklarını tekrarlayarak hesapladıkları bir teste maruz bırakıldı. İkinci aşamada işlemciler 1 milyon asal sayı hesaplaması yapıyor. Testin üçüncü aşamasında ise matematik hesaplamarıyla işlemciler ciddi bir yükün altına giriyor. Sonuçlar ise oldukça ilginç.
Önceki testlerin tamamında A10 Fusion işlemcisinin gerisinde kalan Snapdragon 821 işlemcisi bu test grubunun tamamında A10 Fusion işlemcisini geride bıraktı.
Güç tüketimi ise ayrı bir test konusu oldu. iPhone 7’de yer alan 1960 mAh kapasiteli batarya ile Google Pixel’de yer alan 2770 mAh kapasiteli bataryanın işlemci tarafındaki yönetimi oldukça ilginç.
iPhone 7, ekranın 1 saatlik güç ihtiyacı için 78 mAh güç tüketirken, Pixel’in 1 saatlik güç ihtiyacı için kullandığı miktar 138 mAh seviyesinde oldu. Neredeyse 2 katlık bir tüketim söz konusu.
Bir saatlik Epic Citadel testinde her iki telefon da bataryadan %20 oranın güç tüketti. Bu değerlerin %4 ve %5 civarında kullanımın ekran sebebiyle olduğu hesaba katılırsa, iPhone 7’nin 1960 mAh pilin %16’sını, Pixel’in ise 2770 mAh kapasiteli bataryanın %15’ini tükettiği ortaya çıkıyor.
VLC uygulaması üzerinden 1 saatlik video oynatımı sonrasında da, iPhone 7 %11 oranında, Pixel ise %10 oranında pil tüketimi yaptı.
Batarya kapasiteleri farklı olsa da güç tüketimlerinin büyük oranda eşit miktarda olduğunu söylemek mümkün.
Toparlayacak olursak, her iki işlemcinin de kendine has yapısı, işletim sistemi farkları ile farklı konularda karşılıklı olarak üstünlük kurdukları bir gerçek. Asıl soru ise gündelik hayatta vereceği farklılık. Bu testlere bakarak NET olarak bir kazanan ilan etmek zor.
Cevabı sizlere bırakıyoruz.
::Sizce Snapdragon 821 mi Apple A10 Fusion işlemcisi mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}